Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tornen el Dimecres Manetes i La Trocalleria Amb aquests serveis, l’Ajuntament fomenta la cultura de la reparació i la reutilització per evitar que els objectes es converteixin en residus abans d’hora https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Tornen el Dimecres Manetes i La Trocalleria

Amb aquests serveis, l’Ajuntament fomenta la cultura de la reparació i la reutilització per evitar que els objectes es converteixin en residus abans d’hora

La Trocalleria és un servei d’intercanvi d’objectes (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La Trocalleria és un servei d’intercanvi d’objectes (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El Servei Educatiu de Residus (SER) de l’Ajuntament de Rubí reprendrà els serveis de preparació per a la reutilització, el Dimecres Manetes, i de reutilització, La Trocalleria, la primera setmana de setembre. L’objectiu d’aquestes propostes és la de prevenir la generació de residus, que tenen una gestió molt costosa, no només a nivell econòmica, sinó també a nivell ambiental.

El Dimecres Manetes és un servei gratuït d’assessorament i autoreparació de petits aparells elèctrics i electrònics. Abans de llençar un aparell espatllat, la clau és intentar reparar-lo. No cal disposar d’eines ni tenir coneixements sobre reparació, ja que el servei compta amb l'assessorament d'un professional i les eines per fer-ho.

Les sessions tornaran a estar disponibles a partir del dimecres 4 de setembre. Cal reservar plaça a rubi.cat/dimecresmanetes o bé trucant al Telèfon Verd 900 130 130.

Les sessions matinals es duen a terme el primer dimecres del mes, de 10 a 13 h, mentre que les sessions de tarda es fan la resta de dimecres de 18 a 21 h a l'estiu (d'abril a octubre) i de 17 a 20 h a l'hivern (de novembre a març).

La Trocalleria és un espai on es poden intercanviar objectes, allargant la seva vida útil i prevenint residus. Aquest servei torna, després de l’aturada del mes d’agost, el proper dissabte 7 de setembre en el seu horari habitual a la plaça del Doctor Pearson.

És un servei molt dinàmic i els objectes disponibles van canviant a mida que es van realitzant intercanvis. Aquest aparador virtual serveix per consultar els articles que es poden trobar a La Trocalleria el proper dissabte i, així, ajudar la ciutadania a decidir si li interessa apropar-s’hi amb els seus objectes o trocs per intercanviar.

A rubi.cat/latrocalleria es poden consultar tant el funcionament del servei com els horaris i ubicacions.

 

Allargar la vida dels objectes

L’any 2016 va néixer el Dimecres Manetes, un servei gratuït on la ciutadania compta amb l’assessorament de persones expertes i té a la seva disposició les eines necessàries per poder fer la reparació de cada objecte. La Trocalleria va sorgir el mateix any, dirigida a establir un espai d’intercanvi d’objectes entre la ciutadania. A banda d’aquests intercanvis, el servei també es nodreix de les donacions fetes a l’àrea de reutilització de les deixalleries mòbils i de Cova Solera.

Aquests dos serveis plantegen accions per allargar la vida dels productes i possibilitar donar un segon ús a objectes que ens han fet un servei. Permeten promoure la cultura de la reparació i la reutilització i, així, evitar que aquests objectes esdevinguin residus abans d'hora.

L’objectiu és deixar de banda la cultura d'un sol ús, fent-ho des del coneixement compartit. Aquesta filosofia ja ha permès recuperar el 75 % dels petits electrodomèstics que es porten al Dimecres Manetes i l’aprofitament de 6.300 objectes a La Trocalleria (segons dades del 2023). De retruc, també estalviem diners i contribuïm a la millora del medi ambient.

 

Què podem fer amb els objectes que ja no necessitem i que es poden reutilitzar?

Intercanviar-los a La Trocalleria és una opció, però n’hi ha d’altres:

  • Es poden portar com a donació a l'Àrea de reutilització de les deixalleries mòbils i a la deixalleria de Cova Solera, i entraran a formar part del circuit de reutilització de La Trocalleria, allargant la seva vida útil a través de l'intercanvi.
  • El Punt Verd del Mercat Municipal també disposa d'un espai de reutilització. Es tracta d’un petit calaix on s’hi poden deixar i agafar objectes en bon estat que es poden tornar a utilitzar abans que siguin residus.
  • També existeixen botigues, webs i aplicacions que es dediquen a la compravenda de productes de 2a mà i, així, poder obtenir un benefici econòmic dels objectes.

Objectius de Desenvolupament sostenible