La restauració de la font de Can Moritz i el seu entorn compta amb la implicació de la ciutadania
A finals d’octubre, l’alumnat del màster internacional en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la UAB presentarà una proposta d’intervenció
Els rubinencs i les rubinenques han tingut ocasió aquest dimecres de conèixer de primera mà el projecte Itinerari paisatgístic de la font de Can Moritz. Es tracta d’una iniciativa que desenvolupa l’alumnat del màster internacional en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en el marc del projecte europeu BlueHealth. D’una banda, els assistents ─majoritàriament veïns i veïnes de les urbanitzacions del nord del municipi─ han conegut la proposta general del projecte i, de l’altra, han participat activament en la sessió, manifestant la seva opinió respecte com visualitzen la zona on viuen i aportant idees per a la futura recuperació de la font de Can Moritz i el seu entorn.
El projecte europeu BlueHealth té per objectiu analitzar com els espais blaus (rius, llacs, mars, fonts, etc.) afecten la salut i la qualitat de vida de les persones. El projecte compta amb la participació de vuit centres de recerca i institucions relacionats amb la salut de set països europeus, entre els quals hi ha l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Precisament ha estat aquest organisme qui ha escollit la recuperació de la font de Can Moritz, que durà a terme l’Ajuntament properament, per avaluar aquest impacte.
Concretament, el projecte s’enfocarà en la restauració de la font i del seu entorn, recuperant aquesta construcció que data de l’any 1922 i el paisatge natural i urbà que l’envolta com a patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic pel gaudi de la ciutadania. Així, es pretén integrar-la com a punt d'interès a la Xarxa d'itineraris naturals impulsada per l'Ajuntament en col·laboració amb Rubí d'Arrel i el Centre Excursionista de Rubí (CER) i promoure l’ús d’aquest espai per a la realització d'activitat física i com a zona de relaxació.
Jornada informativa
La sessió celebrada aquest dimecres ha estat organitzada per l’alumnat del màster internacional i ISGlobal, amb la col·laboració del consistori. Durant la trobada, s’ha explicat als veïns i veïnes la proposta general del projecte i se’ls ha convidat a expressar la seva opinió sobre la futura recuperació de la font i el seu entorn, seguint el mètode Karl Steinitz. A través d’aquesta metodologia s’analitza la qualitat del paisatge urbà a partir dels elements singulars i característics de l’entorn, amb la finalitat d’avaluar la qualitat visual actual, planificar les zones d’intervenció, millorar la qualitat paisatgística i proposar les intervencions estratègiques del projecte.
A partir de les dades obtingudes en aquest procés i de la feina prèvia feta pels estudiants, a finals d’octubre aquests alumnes presentaran una proposta d’intervenció de l’entorn de la font a l’Ajuntament i al veïnat que ha participat a la sessió, amb l’objectiu de validar la proposta abans d’executar-la.