Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula d’atenció a la diversitat funcional fa balanç de la feina feta En una reunió celebrada aquest dimecres, les persones i entitats que integren aquest òrgan han repassat els avenços assolits per les diverses comissions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Taula d’atenció a la diversitat funcional fa balanç de la feina feta

En una reunió celebrada aquest dimecres, les persones i entitats que integren aquest òrgan han repassat els avenços assolits per les diverses comissions

La reunió ha estat presidida per la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García (foto: Localpres).
La reunió ha estat presidida per la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García (foto: Localpres)

La Taula d’atenció a la diversitat funcional, impulsada per l’Ajuntament de Rubí, s’ha reunit aquest dimecres al vespre per fer balanç de la feina feta fins al moment i seguir avançant en la consecució d’una ciutat més inclusiva. La trobada ha comptat amb la participació de representants de diversos col·lectius que treballen en aquest àmbit: l’Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí (APDIR), els pares i familiars de la Font del Ferro, l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes i la direcció del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, Rubí té rodes, Associació Estel i l’ONCE, així com de la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, la gerent de la Font del Ferro, Rocío Elvira, i tècnics de diversos serveis municipals.

Durant la reunió, s’ha informat els assistents sobre la pròxima commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que tindrà lloc el 3 de desembre. Entre els actes programats, s’ha previst la lectura d’un manifest a càrrec de persones amb diversitat funcional, una activitat de sensibilització sobre cadira de rodes i la instal·lació d’un arbre dels desitjos, entre d’altres.

Els col·lectius representats a la taula també han pogut conèixer que ja s’està treballant en la realització d’un catàleg de serveis i d’una diagnosi sobre la situació de les persones amb diversitat funcional a Rubí, dos dels compromisos adoptats en el marc del Pla d’atenció a la diversitat funcional, i que l’Ajuntament ha iniciat els tràmits per contractar un treballador o treballadora social que centralitzi l’atenció a aquests ciutadans i ciutadanes.

La reunió ha servit igualment per fer un repàs del treball realitzat per les dues comissions que es van constituir en el marc de la taula: la d’accessibilitat i la de formació i inserció laboral. Pel que fa a la comissió d’accessibilitat, les propostes fetes pels seus integrants han donat lloc a diverses actuacions, entre les quals figuren la reubicació dels aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda de l’Escardívol, la senyalització de noves places davant l’Antiga Estació i al carrer Pau Claris, l’ampliació d’horari d’altres reserves i la remodelació del pas rebaixat de la rambleta Joan Miró. D’altra banda, s’han creat canals de coordinació directa amb els tècnics municipals de Mobilitat i Obra Pública, així com amb la Policia Local, amb la qual s’estudiaran accions per evitar el mal ús de les targetes d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda. La feina realitzada en el marc d’aquesta comissió també ha permès iniciar els tràmits per contractar un taxi adaptat a la ciutat ─l’objectiu és comptar en un futur amb un mínim de dos vehicles─, així com implantar diverses millores a les instal·lacions municipals del Club Natació Rubí per tal d’adaptar-les a les necessitats de les persones amb diversitat funcional.

Quant a la comissió de formació i inserció laboral, ha servit per donar a conèixer als seus integrants els diferents serveis que treballen en aquest àmbit, com és el cas de Rubí Formació, l’Oficina de Serveis a l’Empresa (OSE) i l’Equip d’Atenció Psicopedagògica (EAP). En el marc d’aquest òrgan, s’ha començat a treballar per impulsar un servei  d’atenció a la diversitat que contempli orientació, formació i inserció laboral, així com accions formatives específiques per a aquest col·lectiu centrades en la jardineria i la restauració. D’altra banda, s’han marcat com a necessitats bàsiques tenir un major coneixement de les ofertes laborals de les empreses per tal d’orientar la formació a una veritable possibilitat d’inserció, i disposar de tècnics que facin l’acompanyament a aquesta inserció.

La regidora Marta García ha expressat la seva satisfacció per la feina feta fins ara en el marc de la taula: “S’han aconseguit millores importants i ens consta que així ho perceben els col·lectius que en formen part. Tot i això, i tal com ens han fet notar en aquesta darrera trobada, encara hi ha camí per recórrer, sobretot en l’àmbit de l’accessibilitat. Per això el nostre compromís és seguir treballant intensament en aquest tema”.

La Taula d’atenció a la diversitat funcional va començar a funcionar el passat mes de febrer coincidint amb l’elaboració d’un Pla estratègic d’atenció a la diversitat funcional.