La Taula d’Inclusió Social evidencia la importància del treball transversal i compartit per afeblir els factors generadors d’exclusió
L’òrgan de participació s’ha reunit aquest dimarts per fer balanç de les accions incloses al Pla local d’inclusió social 2022-2025 i detectar noves necessitats
L’Ajuntament ha convocat aquest dimarts la Taula d’Inclusió Social, amb la participació de representants de diferents serveis municipals i entitats d’acció social. La trobada ha servit per avaluar les accions del Pla local d’inclusió social 2022-2025, així com per debatre i valorar noves necessitats i possibilitats d’actuació.
La regidora de Serveis Socials, M. Carmen Alarcón Cuenca, ha obert la reunió apel·lant a la necessitat de treballar conjuntament per promoure la inclusió social: “Aquesta taula busca consolidar un compromís col·lectiu, establint objectius comuns i responsabilitats compartides. Això, no només reforça la cohesió entre els diferents actors, sinó que també assegura que les iniciatives d’inclusió social siguin més sostenibles i més adaptables a les necessitats canviants de la comunitat, per tal de construir un futur més inclusiu i equitatiu per a tots i totes”. En aquest sentit, el treball d’avaluació exposat aquest dimarts ha evidenciat els beneficis d’aplicar una mirada transversal en matèria d’inclusió, que impliqui els diferents serveis de l’administració pública, el sector privat i el tercer sector.
El Pla d’inclusió social és un instrument de planificació que fixa i ordena les actuacions necessàries per detectar i intervenir davant de situacions de necessitat i d’exclusió social, però també per evitar que aquestes circumstàncies es produeixin en un futur, tot afeblint els factors que les poden generar. El seu pla d’accions s’estructura en cinc eixos: Salut i autonomia; Capacitació: formació i educació; Ocupació: treball productiu i reproductiu; Relacions socials i comunitat; i Cobertura de les necessitats bàsiques. Cadascun d’aquests apartats es desplega en diferents línies d’actuacions i projectes, la majoria dels quals estan ja planificats, en curs o ja finalitzats.
Pel que fa a l’eix Salut i autonomia, aquest dimarts s’han destacat iniciatives com el programa Salut i Escola que es desenvolupa als instituts, les sessions sobre salut per a persones nouvingudes, el programa de prescripció social, el consultori Sex-oh-lògic per a joves, les activitats de Gaudeix de la vida en gran!, o el pla de prevenció d’addiccions i usos problemàtics de pantalles. A més, s’ha posant l’accent en la priorització d’actuacions relacionades amb el benestar emocional d’infants i joves.
En l’àmbit Capacitació: formació i ocupació, s’han fet valer els diferents projectes per combatre l’abandonament escolar prematur, com els tallers CROMA o la proposta Aprendre a aprendre; les iniciatives per adaptar l’oferta formativa de la ciutat a les necessitats reals del teixit empresarial; i els projectes de suport a joves amb dificultats d’accés a l’educació superior gestionats des de Rubí Forma i Rubí Jove.
El balanç de l’eix Ocupació: treball productiu i reproductiu ha posat de relleu les accions de suport a les persones cuidadores, com el grup d’autocura per a dones migrants que sostenen cures; el Programa Treball i Formació dins la línia ACOL per acompanyar processos de regularització administrativa; i iniciatives de molt bon rendiment per a la millora de les capacitats i habilitats laborals de col·lectius amb especials dificultats, com ara el programa Construint vies d’ocupació, o el programa Singulars.
Quant a l’apartat Relacions socials i comunitat, aquest dimarts s’han destacat projectes de foment de xarxes comunitàries com el Carnet Rubí 360 o les programacions als barris del Pinar i Les Torres; la iniciativa Grans Nexes per combatre la soledat no desitjada; i projectes de conciliació de la vida personal, familiar i laboral com els serveis de cura i canguratge i el programa Dona amb discapacitat.
Pel que fa a l’eix Cobertura de necessitats bàsiques, s’ha incorporat una mirada més social a l’Oficina Local d’Habitatge i es treballa per prioritzar recursos públics per atendre emergències habitacionals; s’ha impulsat el Pla local de sensellarisme i s’està avançant en un canvi de model de cobertura d’alimentació; i s’ha obert una Oficina de Drets Energètics que, a banda d’emetre informes per evitar talls de subministrament, també treballa per empoderar la ciutadania en la defensa dels seus drets.
A la reunió celebrada aquest dimarts, s’han reivindicat igualment iniciatives que s’han posat en marxa de forma pilot amb molt bons resultats, com el projecte de dones cosidores del Pinar; els tallers que aborden la parentalitat en famílies amb fills o filles adolescents; la iniciativa Petjades, que facilita eines de creixement personal a joves vulnerables mitjançant l’ensinistrament dels seus gossos; i el projecte d’empoderament de dones africanes Identitats.