El projecte involucra els més joves en el disseny d'una Europa més sostenible (imatge: Ajuntament de Rubí)

L'Ajuntament implica la joventut en l'aplicació del Pacte Verd Europeu

Rubí participa en el Projecte ImPACTE Jove/Verd, que impulsa la Comissió Europea amb l'objectiu de desenvolupar el "Green Deal" a nivell local

Rubí ha estat escollida per participar en el Projecte ImPACTE Jove/Verd, una iniciativa de la Comissió Europea de l'Educació, la Cultura i l'Audiovisual que desenvolupa a nivell estatal l'Institut Nacional de la Joventut (INJUVE) i que s’emmarca en el programa Erasmus + Diàlegs Estructurats. El projecte planteja un diàleg entre la joventut i l'administració per a l'aplicació a escala local del Pacte Verd Europeu. El seu objectiu és millorar el coneixement que tenen els i les joves del Green Deal, obrir espais de debat amb els seus representants polítics sobre les accions i mesures que es poden adoptar, i enfortir les seves capacitats per a la participació cívica local i europea.

L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha destacat la importància d'una iniciativa que acosta als més joves les grans polítiques europees en matèria de sostenibilitat: "A la nostra ciutat fa molt temps que, a través del projecte Rubí Brilla, defensem la necessitat d'actuar localment a favor de la transició energètica; i de fer-ho, a més, posant especial cura en la sensibilització dels més joves. Aquesta iniciativa europea s'alinea perfectament amb els nostres objectius i per això ens il·lusiona molt formar-ne part".

El Pacte Verd és el full de ruta de la Unió Europea per assolir un continent amb una economia sostenible, on es deixin de produir emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2050, el creixement econòmic estigui dissociat de l'ús de recursos, i no hi hagi persones ni llocs que es quedin enrere.

A Rubí, el Projecte ImPACTE Jove/Verd vol fer partícips d'aquests objectius 700 nois i noies d'entre 13 i 30 anys. Per això s'han organitzat cinc activitats que es desenvoluparan durant el 2021 i que comptaran amb la implicació de diferents serveis municipals, així com també de representants polítics i experts europeus. La primera tindrà lloc els propers 21 de gener i 18 de febrer i consistirà en un diàleg entre l'Ajuntament i prop d’un centenar de joves de 13 i 14 anys del Consell de l'Adolescència i de representants dels instituts d’educació secundària de Rubí. En aquesta sessió, s'analitzaran els resultats d'una enquesta realitzada prèviament entre els nois i noies i aquests podran debatre amb l'Alcaldia i l’eurodiputat César Luena, vicepresident de la Comissió de Medi Ambient al Parlament Europeu, possibles idees per aplicar a la ciutat.

La resta d'activitats previstes dins el Projecte ImPACTE Jove/Verd encara no tenen una data fixada però sí que està definit el seu contingut. La següent serà un taller d'informació i sensibilització sobre el Green Deal adreçat a alumnat de 14 a 18 anys de cinc centres d'educació secundària. En ell es parlarà sobre les polítiques locals en matèria de medi ambient i eficiència energètica, que se sotmetran a un debat directe entre els joves, l'Alcaldia i un representant polític europeu.

A continuació, se celebrarà el fòrum escolar Cap a un Pacte Verd per a Rubí i per a Europa, adreçat a nois i noies de 13 a 14 anys, en què s'abordarà, entre d'altres, l'experiència de sensibilització de Rubí Brilla amb el projecte 50/50.

La següent activitat prevista és el taller juvenil Europa verda en els barris, per a joves entre 13 i 30 anys. Es tracta d'unes jornades d'informació, sensibilització i participació en polítiques europees que afecten directament els joves, durant les quals es faran activitats alternatives als centres cívics dels barris.

En darrer terme, està previst celebrar un fòrum jove sobre transició energètica i noves ocupacions, organitzat per l'Ajuntament en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, i que estarà dirigit a estudiants, joves emprenedors, empresaris i representants del sector públic local, regional, nacional i europeu.

 

Sessió de presentació

Com a preparació del Projecte ImPACTE Jove/Verd, aquest mes de desembre ha tingut lloc una primera trobada virtual entre l'Ajuntament i una representació dels joves que participaran en aquesta iniciativa. Durant la sessió, se'ls van explicar els objectius del programa Erasmus + i del Projecte ImPACTE Jove/Verd, així com el Pacte Verd i quin és el paper que ells hi poden jugar. Tècnics municipals també van exposar als nois i noies quines polítiques s'estan aplicant ja a Rubí per ajudar el medi ambient, com és el cas del projecte Rubí Brilla o del Pla local de residus.