L'Ajuntament reprèn els tallers d'estimulació de memòria per a persones majors de 65 anys
A partir del mes de gener, els Serveis Socials municipals tornaran a oferir aquesta activitat, adreçada a gent gran que no presenta deteriorament cognitiu
Els Serveis Socials de l'Ajuntament de Rubí reprendran a partir del mes de gener els tallers d'estimulació de la memòria adreçats a persones majors de 65 anys que no presenten deteriorament cognitiu. L'activitat arrencarà amb dos grups de deu participants, que es reuniran setmanalment per compartir exercicis, jocs i tertúlies.
Els tallers s'organitzen des de 2005 amb diversos objectius: oferir a la gent gran una activitat d'estimulació cognitiva, augmentar-ne la receptivitat sensorial, facilitar-ne l'autoconeixement, reduir-ne l'estrès, fomentar-ne l'autonomia personal, facilitar les relacions interpersonals dins el grup, i activar la participació en el marc de la comunitat. Es tracta, per tant, d'una proposta que no busca només tenir cura de la memòria sinó que també s'ocupa de la dimensió social i/o emocional de les persones participants. Així ho ha explicat la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo: "Els Serveis Socials atenen moltes persones grans soles que no realitzen cap activitat comunitària o que presenten dificultats per crear-se una xarxa de suport informal. La majoria són dones que no estan acostumades a fer activitats fora de casa, de manera que els seus contactes es redueixen a l'àmbit familiar. Aquests tallers són una via important de socialització". L'activitat, a més, facilita un seguiment indirectede les persones participants per part de Serveis Socials, gràcies a la coordinació que existeix amb la treballadora familiar que l'imparteix.
Els tallers d'estimulació de la memòria tenen una durada trimestral. Les sessions, d'una hora i mitja, es fan un cop per setmana i inclouen exercicis, jocs i tertúlies que busquen estimular i mantenir tant la memòria visual, com l'auditiva i l'evocativa. Hi ha dos nivells diferenciats: iniciació i manteniment.
En aquests moments, ja s'han fet la majoria d'entrevistes a les persones que formaran part dels dos primers grups, que iniciaran les sessions al gener. La intenció, però, és organitzar nous tallers als períodes d'abril a juny i de setembre a novembre.
Tot i que la majoria de participants són persones derivades de Serveis Socials o de les àrees bàsiques de salut, es tracta d'una activitat oberta a tota la ciutadania major de 65 anys sense deteriorament cognitiu. Les persones interessades poden sol·licitar-ne informació al Servei de Primera Acollida de Serveis Socials, a les dependències municipals del carrer de General Prim, 33-35.