Les dones prenen el protagonisme als festivals FemPop i No Woman No Fest
Aquest diumenge, el públic ha omplert els jardins de l’Ateneu Municipal per gaudir de les actuacions de Liz Lawrence, Eliza Shaddad y Aisha Burns
Dins els actes del Dia Internacional de les Dones, Rubí ha acollit aquest cap de setmana els festivals FemPop i No Woman No Fest. Centenars de persones han passat per aquests dos esdeveniments, que reivindicaven el protagonisme de les dones al món de cultura i especialment a l’escena musical.
El FemPop va néixer el 2017 amb l’objectiu de lluitar contra la desigualtat de gènere al negoci de la música, evidenciada en el fet que només el 15% dels artistes dels festivals són dones o grups que inclouen dones a la seva formació principal. En la seva tercera edició, “el festival que no vol existir” s’ha celebrat a Rubí, Granollers i Sant Feliu de Llobregat i ha comptat amb les actuacions de tres joves promeses de l’escena independent nacional i internacional: Liz Lawrence, Eliza Shaddad i Aisha Burns.
Entre 150 i 200 persones han presenciat el concert celebrat aquest diumenge als jardins de l’Ateneu Municipal. El públic ha pogut gaudir d’una proposta musical de qualitat però també de la presència de les artistes locals Anna Tamayo, Marta Romero i Zisis, que han aprofitat l’esdeveniment per exposar i vendre les seves obres. L’entitat musical La SoniK i Maria Ruiz, autora del blog Las recetas de la tata, també hi han col·laborat oferint el servei de bar i restauració.
“Era la primera vegada que el FemPop passava per Rubí i la ciutadania l’ha acollit molt bé. És interessant poder comptar amb una activitat cultural de tanta qualitat que, a més, posa de relleu la situació de desigualtat que pateixen les dones al món de la música”, ha valorat la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, qui ha assistit al festival acompanyada de la responsable de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García.
Un festival multidisciplinari
El Celler també ha rebut aquest dissabte centenars de persones atretes pel festival multidisciplinari No Woman No Fest, organitzat per La SoniK amb el suport de l’Ajuntament, Rubí Sociocultural e Integración, el CRAC i Obre els Ulls. La cita, que s’ha iniciat al migdia i s’ha allargat fins a ben entrada la nit, ha posat de relleu el paper de les dones a diverses disciplines. Així, s’hi ha pogut gaudir d’exposicions fotogràfiques, pintura, poesia i música a càrrec d’artistes majoritàriament de Rubí però també d’altres ciutats.
El No Woman No Fest també ha volgut oferir una mirada reflexiva i crítica sobre els problemes que afecten les dones. Amb aquest objectiu, s’ha organitzat una taula rodona sobre la vulneració de drets que pateixen les dones immigrants que ha comptat amb la participació de Salma Amazian, militant antiracista i contra la islamofòbia, Fatiha El Mouhali, tècnica en l'àmbit d'immigració, i Carmen Juares, activista en Dones Migrants Diverses per la dignificació de la feina de la llar i les cures. Aquesta proposta s’ha completat amb tallers per als infants al voltant del tema de la immigració.