Moment de la lectura del manifest del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Les entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional reivindiquen que l’accessibilitat beneficia tothom

Aquest dissabte, la plaça de la Nova Estació ha acollit la festa de cloenda del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional

Els actes del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional s’han tancat aquest dissabte amb la tradicional festa ciutadana, que ha reunit entitats i serveis de l’àmbit a la plaça de la Nova Estació. Sota el lema Allò que és necessari per a algunes persones pot ser útil per a tothom, els diferents col·lectius que representen les persones amb discapacitat han reclamat mesures d’accessibilitat que els facilitin el seu dia a dia.

Les entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional han donat a conèixer la seva tasca a través de parades informatives i tallers oberts a la participació de tothom. Com és tradicional, també han fet lectura del manifest que han elaborat al voltant de la temàtica d’aquesta edició: l’accessibilitat. Josep López Pagès, de l’Associació DAUS, i Lídia Tiriñera Corbera, de la Fundació AVAN, han posat veu a un text que reclama comportaments inclusius que acabin amb la discriminació que pateixen les persones amb discapacitat i defensa que “promoure l’accessibilitat i el disseny universal beneficia tothom, ja que el que és necessari per a algunes persones és convenient, còmode i utilitzable per a la generalitat del públic”. El manifest també resumeix les necessitats que tenen en matèria d’accessibilitat tots els col·lectius signants: el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i la seva Associació de Famílies d’Alumnes, l’Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí (APDIR), l’Associació DAUS, AVAN, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) DAPSI Rubí, el Club Escola de Futbol Can Mir, el Club Esportiu Horitzó, la Font del Ferro, la Llar Ca n’Alzamora, l’ONCE, RubíTEA, el Servei de Rehabilitació Comunitària i l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha expressat el suport de l’Ajuntament a les demandes de les persones amb discapacitat: “El disseny universal ens ajuda a fer ciutats més amables i accessibles per a tothom, ciutats veritablement inclusives, que responguin a les necessitats de tots i totes les seves habitants, i els garanteixin una bona qualitat de vida”. I ha refermat el compromís del Consistori en aquest sentit: “A Rubí treballem per aconseguir-ho, conscients que encara hi ha molt per fer, perquè els espais urbans s’han desenvolupat durant molts anys aliens a les necessitats especials d’una part de la població”. La primera edil ha posat com a exemple d’aquesta voluntat les actuacions incloses al Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, el desenvolupament d’una Pla local d’accessibilitat o la recent edició de la Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques.

Dins la festa de cloenda del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, la companyia Liant la Troca ha representat l’espectacle de dansa integrada SIN-CON-TACTO, on han actuat persones amb diferents capacitats, tant artístiques com motrius, sensorials i intel·lectuals. La proposta, de gran càrrega emotiva, ha atret l’atenció del públic present a la plaça i de les persones que hi passejaven, i els ha convidat a reflexionar sobre la pròpia idea de capacitat.

    

Una desena de propostes

La programació del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional ha inclòs enguany una desena d’activitats de tot tipus, que han permès conèixer la realitat de les persones amb discapacitat i el detall de les seves reivindicacions. Entre les més destacades, pel seu caràcter innovador, hi havia una xerrada sobre la sexoafectivitat de les persones amb diversitat funcional i una sessió de cinema infantil adaptada a infants amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament. També s’han organitzat taules rodones, exposicions i jornades de portes obertes.

El mateix dissabte 3 de desembre, dia oficial de la commemoració, s’ha fet una sortida accessible per l’entorn natural de Rubí. L’activitat ha comptat amb el guiatge de l’entitat Rubí d’Arrel, que s’ha encarregat d’explicar a les persones participants diferents curiositats sobre la fauna i la flora de la zona.