Les intervencions de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional creixen un 65 % durant el 2023
La Taula d’Atenció a la Diversitat Funcional s’ha trobat aquest dimecres per fer balanç de l’any passat i abordar els nous reptes de l’àmbit, entre els quals destaca la renovació del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional
Una quarentena de persones entre membres d'entitats, professionals de serveis que treballen en l'àmbit de la discapacitat, representants de grups municipals i personal tècnic de diverses àrees de l'Ajuntament han participat aquest dimecres a la trobada anual de la Taula d’Atenció de la Diversitat Funcional de Rubí. La reunió, que ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i de la regidora de Programes Sectorials, Mari Carmen Alarcón Cuenca, ha servit per fer balanç del treball realitzat el 2023 i repassar les properes línies d’actuació.
A la seva presentació, l’alcaldessa ha recordat que “a Rubí, fem un treball en xarxa cada vegada més consolidat que ens implica a tots i totes. Aquesta col·laboració, a la qual hem volgut apel·lar des que vam impulsar polítiques específiques d’atenció a la discapacitat, funciona i ens permet avançar”.
Una de les qüestions que s’han abordat a la trobada ha estat el funcionament de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (OADF). Les dades presentades evidencien un notable increment en el grau de coneixement i utilització d’aquest servei. Durant el 2023, s’hi van atendre 845 persones, un 54 % més que el 2022; i s’hi van registrar 1.118 intervencions, un 65 % més que a l’exercici anterior. Les consultes per part de professionals, entitats i serveis es van doblar, passant de les 50 del 2022 a les 109 del 2023. Les atencions i intervencions realitzades l’any passat van afectar majoritàriament població d’entre 19 i 65 anys (51 %), seguida de persones de més de 65 anys (35 %) i, finalment, menors de 18 anys (14 %).
Dins d’aquest balanç de l’OADF, també s’han destacat actuacions grupals com ara les sessions informatives a les famílies del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, les referents a la Prestació d’atenció social a les persones amb discapacitat (PUA) o les trobades de suport a la vida independent; així com l’actualització del Catàleg de Serveis de l’àmbit.
El 2023, el Servei de Diversitat Funcional va seguir centrant la seva tasca en l’atenció a les persones, la sensibilització i la inclusió social. Entre les accions realitzades, figuren l’ampliació dels passos de vianants inclusius, la consolidació del programa Dona amb discapacitat, la programació del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la inclusió de xerrades adreçades a famílies amb fills o filles amb discapacitat dins el programa Efecte E, i el suport a diferents serveis municipals en relació a mesures d’accessibilitat i projectes inclusius.
De cara a aquest any, hi ha prevista la revisió i actualització del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, on quedaran fixades totes les accions prioritàries per als propers quatre anys. En aquest sentit, Ana María Martínez Martínez ha refermat la voluntat de treballar amb el teixit social: “En aquest repte que se’ns presenta, espero poder comptar novament amb tots i totes vosaltres. Necessitem la vostra veu per fer el millor pla possible i seguir treballant per una veritable inclusió”.
Aquest 2024, també hi ha previst seguir treballant per al desenvolupament de l’app Alteucostat, adreçada a persones amb discapacitat i el seu entorn; desplegar el Programa de suport a la vida independent; i impulsar noves mesures inclusives en l’àmbit de la cultura, entre d’altres.