Més de 600 nens i nenes participen en la programació inclusiva dels casals d’estiu emmarcada en el Pla Educatiu d’Entorn
El consistori dona suport a la programació d’activitats dels casals d’estiu per garantir els drets de la infància i fomentar la inclusió social
L’Ajuntament de Rubí, a través del Servei d’Educació i en el marc del Pla Educatiu d’Entorn dona suport a la programació d’activitats dels casals d’estiu que s’organitzen des de les Associacions de Famílies d’Alumnat (AFA) per garantir els de drets de la infància i fomentar els valors d’inclusió més enllà dels continguts propis de cada casal. Així, el consistori proporciona a les entitats de lleure que gestionen els casals d’estiu un conjunt d’activitats i tallers impulsats des del Programa Millora Oportunitats Educatives i el servei de Cooperació. A més, l’Ajuntament ha contractat 10 vetlladors/es per reforçar la tasca dels monitors i monitores, a través de la subvenció del programa Temps per cures de la Generalitat de Catalunya. Aquest reforç facilita l’accés universal als casals i promou la conciliació familiar reduint les desigualtats que es donen en els usos dels temps.
Cada casal pot sol·licitar el reforç de monitoratge i executar les activitats i tallers que hagi triat entre el 3 i el 28 de juliol. S’han adherit a la programació les entitats de lleure que gestionen els casals d’estiu de les escoles Montessori, Ca N’Alzamora, 25 de setembre, Torre de la Llebre, Rivo Rubeo, El Bosc, Ca N’Oriol, Joan Maragall i Pau Casals. En total, se’n beneficiaran més de 600 nens i nenes, d’entre 3 i 12 anys.
Més de 40 activitats i tallers
El Programa Millora d’Oportunitats Educatives proposa a les entitats gestores dels casals tallers sobre lleure inclusiu, de promoció de la igualtat, serigrafia... El programa ofereix també un taller de musicoteràpia adreçat específicament als infants del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i un taller de diversitat de cossos a través del qual els nens i nenes analitzen quina imatge projecta la nostra societat sobre l’ideal dels nostres cossos a través del debat, l’expressió corporal i el teatre. Totes les activitats expliquen als nens i nenes la importància de la inclusió social per garantir els drets humans de tothom i conclouen que la diversitat crea societats més valuoses, riques i igualitàries.
Amb l’objectiu de generar consciència crítica entre els infants, el servei de Cooperació proposa El Joc de l’Aigua, on els infants reflexionen sobre la importància de l’aigua i fins a quin punt l’amenaça el canvi climàtic i un taller de capoeira per aprendre a relacionar-se i fomentar la bona convivència. A més, la Companyia El Gecko con Botas portarà el 13 de juliol a La Sala l’espectacle Estel, que explica a través de la papiroflèxia i l’art de les ombres que les diferències no fan altra cosa que enriquir-nos. La mateixa companyia va representar el 5 de juliol A Pescar!, per a nens i nenes de 3 a 5 anys que van reflexionar sobre la contaminació marítima.