Personal de l'Ajuntament rep formació sobre atenció inclusiva
Dins les accions programades al Pla d'atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, aquesta setmana comença un curs adreçat a treballadors i treballadores que fan tasques d'atenció al públic
Una cinquantena de treballadors i treballadores municipals començaran aquesta setmana una formació sobre atenció inclusiva. El curs s'emmarca dins les accions del Pla d'atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional de l'Ajuntament i té com a objectiu proporcionar coneixement, eines i recursos als i a les professionals per oferir una atenció de qualitat a la ciutadania amb diversitat funcional. "Si volem una ciutat veritablement inclusiva, l'administració local ha de ser un exemple de bona praxis. Accions de sensibilització i formació com aquesta han d'acabar sent una taca d'oli que estengui el coneixement sobre la diversitat funcional entre tota la ciutadania", ha argumentat la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo.
La formació que s'inicia aquesta setmana busca revisar, actualitzar i completar els conceptes relatius a la diversitat funcional; facilitar coneixement, estratègies i experiències per millorar l'atenció i el suport a les persones amb diversitat funcional des dels diferents dispositius d'atenció a la ciutadania de l'Ajuntament; i proporcionar una altra mirada de la diversitat funcional des d'un model de ciutadania i reconeixement de drets de totes les persones.
Seran un total de vuit hores formatives distribuïdes en quatre sessions. Es començarà abordant les qüestions més generals sobre la diversitat funcional, com són les diferents discapacitats existents, quina és la situació legal de les persones que n'estan afectades o com es protegeixen els seus drets. A continuació, es tractarà la inclusió de les persones amb diversitat funcional en la comunitat a través dels conceptes de barrera física, cognitiva i de comunicació. Aquest coneixement s'ampliarà en una sessió posterior on es parlarà de les barreres actitudinals, és a dir, aquelles que tenen més a veure amb models mentals i prejudicis, i de les qüestions legals relacionades amb la discriminació. Finalment, la formació s'ocuparà del model de qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional, dels seus drets i autodeterminació, i es farà una aproximació als continguts del Pla d'atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional.
Les sessions aniran a càrrec de professionals experts en l'àmbit de la diversitat funcional i membres de l'Observatori dels Drets de DINCAT, federació que agrupa entitats socials i representa les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya. Una cinquantena de treballadors i treballadores s'han apuntat a la formació, majoritàriament personal auxiliar administratiu que fa tasques d'atenció de primera instància a la ciutadania.