Professionals de diferents àmbits aborden la prevenció del suïcidi en una jornada organitzada per l'Ajuntament
En el marc de la trobada, s'ha presentat la “Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí”, editada pel Consistori amb l'objectiu d'orientar sobre els factors de risc i de protecció de la conducta suïcida
Més d'una seixantena de persones han assistit aquest dijous a la Jornada professional de prevenció del suïcidi en persones adolescents i joves organitzada per l'Ajuntament de Rubí. La trobada ha reunit al Museu Municipal Castell (MMUC) diversos experts en conducta suïcida i autolesions, amb l'objectiu d'oferir una visió àmplia sobre aquest problema i sobre els factors que poden ajudar a evitar-lo.
En l’obertura de la jornada, la regidora de Salut Pública, Marta Oliva Martín, ha compartit la voluntat del Consistori d’ocupar-se de la salut de manera global, atenent la salut física però també l’emocional, tal com reflecteix el Pla local de salut 2022-2027. Sobre el suïcidi, ha defensat la necessitat de parlar-ne de manera oberta: “Encara existeix un gran desconeixement, i molts tabús, al voltant d’aquest tema. [...] Sempre hem tendit a pensar que el que no s’anomena no existeix però la realitat és que, només si parlem sense por, podrem començar a aturar el problema”.
La part central de la jornada ha estat la ponència de Carles Alastuey Segarra, vicepresident de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS) i autor de la Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí juntament amb Cecilia Borràs Murcia, presidenta de la mateixa entitat. El psicopedagog ha alertat sobre la gravetat d’aquest problema de salut comunitària i, concretament, sobre l’increment de temptatives entre el col·lectiu jove, especialment les noies. Davant d’aquesta situació, la guia editada per l’Ajuntament intenta “fer accessible un coneixement que tots percebem com a poc accessible, amb una gran voluntat pedagògica, perquè tothom entengui que tots som agents de prevenció. No cal ser un especialista en salut mental, no es necessita ser un professional de la psiquiatria ni de la psicologia per poder fer una primera intervenció de prevenció en les persones que tenim a prop”.
A banda de presentar els continguts de la Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí, Carles Alestuey Segarra ha defensat en la seva intervenció la necessitat de trencar el silenci al voltant del suïcidi. Segons ha argumentat, l’increment de la seva incidència demostra que amagar-lo no funciona i que el que cal és parlar-ne pedagògicament, entenent que és un problema que pot afectar tothom.
La jornada ha comptat també amb les intervencions de Francisco Villar Cabeza, psicòleg expert en conducta suïcida de l’adolescent, que ha fet una aproximació general al tema; de Silvia Grau González i Marina Torrents Lluch, del Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ) de Rubí-Castellbisbal, que han parlat sobre les autolesions no suïcides; i de Sonia Chavero Bellido, cap de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, que ha exposat les dades al voltant d’aquest tema.
Les diferents ponències han permès reflexionar sobre el propi fenomen de la conducta suïcida, des de la seva controvertida definició ─fins fa poc, es considerava únicament un símptoma─ fins a la seva prevalència. També han aportat informació útil sobre els factors de risc i de protecció, així com recursos per donar resposta a situacions d’intent de suïcidi o d’autolesió no suïcida. Entre les moltes dades que s’han posat sobre la taula, hi ha les 200 temptatives de suïcidi per cada mort entre menors d’edat o el gran impacte que tenen les xarxes socials a l’hora d’encomanar aquest tipus de conductes. En el cas concret de les autolesions no suïcides, aquest dijous s’ha alertat que un dels seus pics d’incidència es produeix entre nois i noies d’entre 11 i 12 anys, que són pràctiques normalment de llarga durada i que poden incrementar fins a tres vegades la possibilitat d’un intent suïcida.