Quatre expertes analitzen l’aplicació de la Llei Orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere
L’Ajuntament de Rubí ha organitzat aquesta conferència en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la violència masclista
Gairebé onze anys després de l’entrada en vigor de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, l’Ajuntament de Rubí ha organitzat una conferència per fer balanç de l’aplicació d’aquesta normativa. Per aquest motiu, aquest dimecres el consistori ha convidat a quatre expertes que treballen en la prevenció de la violència masclista i l’atenció a les víctimes per debatre quin ha estat el resultat de l’aplicació d’aquesta llei.
La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, ha explicat que “calia fer una reflexió d’en quin punt ens trobem, ja que hi ha hagut un augment d’assassinats de dones a mans de les seves parelles o exparelles. També hem volgut enllaçar aquesta conferència amb la commemoració del Dia Internacional contra la violència de gènere, que se celebra el proper 25 de novembre”.
A la conferència hi han participat com a ponents Teresa Mur, directora del CAP Mútua Rubí; Yolanda Casado, responsable del Grup atenció a les víctimes ABP Rubí dels Mossos d’Esquadra; Maribel Cárdenas, assessora en polítiques d’igualtat en el món local, i Lurdes Muñoz, diputada socialista. “Hem volgut convidar a quatre expertes en l’àmbit de la violència masclista perquè vinguessin a fer aquesta reflexió. Tenint en compte que la llei és integral, hem pensat que aquestes quatre persones que treballen en diferents àmbits dels que contempla la llei eren les més idònies perquè ens donessin el seu punt de vista”, ha assegurat Mas.
Totes quatre ponents han coincidit a fer un balanç positiu de l’aplicació de la Llei Orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, tot i que també han posat de manifest que encara hi ha feina a fer en aquest àmbit.
En la seva intervenció, Maribel Cárdenas, assessora en polítiques d’igualtat en el món local, s’ha centrat en l’impacte que ha tingut aquesta llei estatal en l’àmbit local. Segons Cárdenas, aquesta normativa ha estat una llei fonamental per diverses raons, entre elles el seu caràcter simbòlic o la seva aplicació pràctica. “Al món local veiem la realitat de les persones, és on t’enfrontes a la diversitat de situacions de violència que viuen les dones. Aquesta llei ha tingut una importància cabdal, però cal fer balanç de la seva aplicació, perquè s’estan produint noves manifestacions de la violència. Hem de fer aquesta mirada crítica per cercar noves respostes a les realitats quotidianes a les quals ens enfrontem actualment”.
Per la seva part, Teresa Mur, directora del CAP Mútua Rubí, ha exposat que “gràcies a aquesta llei s’ha avançat molt pel que fa a la formació dels professionals sanitaris, una de les qüestions en les quals la norma insistia més. Hem de pensar que l’atenció que fan habitualment els metges és molt diferent a la que han de prestar a les dones que han estat víctimes de violència de gènere. La formació és la millor manera de fer un abordatge complert, integral i correcte per ajudar aquestes dones”.
A la conferència, la diputada socialista Lurdes Muñoz ha assegurat que “la llei va suposar un gran canvi: donar-nos drets a les dones, el fet de contemplar la violència de gènere com una violència específica i obligar a tots els estaments a actuar tant transversalment com específicament contra la violència masclista”. Muñoz, però, ha lamentat que la llei s’hagi deixat de desplegar. “El fet que hi hagi hagut retallades en aquest àmbit ha fet que, per exemple, diversos forenses que treballen als jutjats no hagin rebut la formació específica”. La diputada ha conclòs que “disposem de l’instrument legal i tenim més sensibilització social, però cal que la llei es compleixi”.
Per últim, Yolanda Casado, responsable del Grup atenció a les víctimes ABP Rubí dels Mossos d’Esquadra, ha traslladat als assistents que la llei ha comportat “la creació d’un model de treball diferent, molt més específic i en xarxa, per donar un servei individual a cada víctima i millorar la seva protecció”. L’agent ha explicat que tot i que els números estadístics són alts, tant en denúncies com en dones mortes ─encara que la xifra ha baixat respecte els anys 2008 i 2009─, Mossos d’Esquadra no considera que hi hagi més violència de gènere. “La llei ha aconseguit conscienciar la societat, fent visible aquest problema i possibilitant que la violència de gènere hagi deixat de ser un delicte privat per passar a ser un delicte públic. Les dones tenen més informació i més suport per poder denunciar aquests casos”. Casado també ha assegurat que encara hi ha molta feina per fer, sobretot a nivell educacional.
La conferència, que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha tingut lloc aquest dimecres al matí a l’edifici Rubí+D.