Rubí acollirà la 8a Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més el proper 1 de desembre
La cita es presenta amb una imatge creada per Javier Viaplana Arenas, alumne de l’Escola d’Art i Disseny edRa, que recrea una bicicleta alemanya donada al MMUC per la família de Miquel Segura i Mitjans
El proper dijous 1 de desembre, el Museu Municipal Castell (MMUC) acollirà la 8a Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme Mai Més. Rubí forma part d’aquest projecte de l’Amical de Mauthausen i altres camps des del 2019, amb la voluntat de contribuir des del món municipal a la recuperació de la memòria de la deportació republicana.
A principis d’aquest 2022, l’Ajuntament i l’Amical de Mauthausen van signar un conveni que els compromet a programar i gestionar de manera compartida iniciatives, acords i intercanvis de coneixements i experiències. Un dels primers resultats d’aquest conveni ha estat l’exposició produïda per l’Amical Resistents i deportades, que es pot veure aquests dies al MMUC. També s’emmarca en aquesta col·laboració estable, tot i que la idea és prèvia, la Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més que tindrà lloc l’1 de desembre.
Aquestes jornades se celebren des del 2015 amb l’objectiu de generar un espai de debat, reflexió i intercanvi d’experiències sobre polítiques públiques de memòria i el paper dels ajuntaments en el seu desenvolupament. La idea de fer aquest acte a Rubí va sorgir el 2019 durant la cinquena trobada d’ajuntaments, que va tenir lloc a Sabadell; i es va oficialitzar l’any passat en el marc de la setena edició, celebrada a Sant Fruitós del Bages.
La regidoria de Memòria Històrica, creada en el present mandat, ha liderat i acompanyat diverses accions de gran càrrega simbòlica: l’agermanament amb Els Guiamets, el poble natal de Neus Català i Pallejà; el rebateig de la plaça Nova de Les Torres amb el nom d’aquesta activista; la instal·lació d’onze llambordes commemoratives (les Stolpersteine) en homenatge als deportats rubinencs als camps d’extermini nazis; la retirada de la simbologia franquista encara pendent a la ciutat; i la posada en marxa de la Taula de la Memòria Històrica.
“Totes aquestes accions i les que vindran comparteixen un objectiu: acostar a les noves generacions un passat incòmode i dolorós i, a través d’aquest coneixement, garantir que no es tornarà a repetir. Només si ens posicionem activament envers la memòria històrica podrem assolir una societat justa, solidària, tolerant i lliure de feixisme”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
Des que es va crear la regidoria de Memòria Històrica s’han impulsat diverses accions que entenem plenes de significat. Les polítiques municipals en aquest àmbit s’estructuren en dos eixos temàtics: les persones deportades i la recuperació i reparació de la memòria històrica a Rubí. La trobada de l’1 de desembre es presenta amb una imatge creada per Javier Viaplana Arenas, alumne de 1r de Serigrafia de l’Escola d’Art i Disseny edRa. El disseny reprodueix una bicicleta del període 1939-1945 que el polític Miquel Segura i Mitjans va bescanviar a la frontera francesa amb un soldat alemany que fugia de la zona de conflicte. El rubinenc va portar l’objecte fins a Rubí i, anys després, la seva família el va cedir al Museu Municipal Castell (MMUC), que es va encarregar de la seva restauració el 2010. Durant la Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més, la bicicleta estarà exposada al vestíbul de l’edifici. “La imatge recull una part de la història local, que és allò en el que volem posar l’èmfasi, i s’acompanya de la frase Memòria per reparar, per aprendre, per viure que resumeix els tres objectius de la feina que fem des de memòria històrica: reparar les víctimes i aprendre del passat per viure en llibertat”, conclou la regidora de Memòria Històrica, Elena Montsesinos Pujante.
La presentació de la imatge de la trobada, que ha tingut lloc aquest dimecres al Castell, ha comptat amb la presència de Javier Viaplana Arenas i el director de l’escola d’art i disseny edRa, Candi Casadevall Carreras.