Rubí Brilla participa al 2n Congrés Català de Pobresa Energètica
L’equip local explicarà el projecte de detecció de parcel·les urbanes amb presència de pobresa energètica
Rubí Brilla explicarà al 2n Congrés Català de Pobresa Energètica el sistema de detecció de risc de pobresa energètica que es treballa a la ciutat per obtenir dades concretes sobre la vulnerabilitat de les famílies a cada zona del municipi. Es tracta d’un prototip de software que creua dades de diferents fonts per estimar els nivells de risc de pobresa energètica de diferents zones de la ciutat amb capacitat per fer aproximacions per illa de cases i, fins i tot, per edifici. Actualment, només es poden fer estimacions sobre els nivells de risc perquè les dades de consums energètics i impagaments no són públiques. “Per tal d’implementar accions contra la pobresa és important que coneguem quin és el consum energètic i la dinàmica energètica de les diferents parts de la ciutat. És molt difícil planificar, fer polítiques, sense dades de diagnosi fidels”, diu el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto.
El projecte Detecció de parcel·les urbanes amb presència de pobresa energètica ha de permetre obtenir dades directament de les fonts per tal de definir accions i projectes de manera més concreta.
En el marc del Congrés s’explicarà com a Rubí s’usa un prototip de software per estimar aquelles illes cadastrals/edificis on hi ha més probabilitats de pobresa energètica tenint en compte el consum estimat i el nivell de vida. El programa informàtic desenvolupat a través d’un Treball de Final de Màster de Geoinformació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és un prototip de Visor de mapes energètics de la Ciutat que creua informació del Cadastre (tipologies dels habitatges i edificis, nombre d’habitatges, la superfície i l’any de construcció), el Padró (nombre d’habitants, nuclis familiars, i presència de determinades tipologies de nuclis familiars, com famílies monoparentals, llars unipersonals, llars amb parelles d’avis, immigrats extracomunitaris) i la base de dades de Consums Energètics Municipals de l’ICAEN.
El 2n Congrés Català de Pobresa Energètica tindrà lloc els dies 8 i 9 de novembre al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants a Barcelona. Enguany, els diversos espais de debat i reflexió del congrés se centren en les causes que agreugen la problemàtica de la pobresa energètica i l'estat actual de la defensa dels drets energètics en l'àmbit local i europeu. La ponència del rubinenc Josep Vives s’emmarca en la taula rodona Els municipis com a catalitzadors de programes d’abordatge de la pobresa energètica i està prevista per dijous a les 16.45 h.
Eines per combatre la pobresa energètica
L’Ajuntament de Rubí ofereix diverses eines per tal de combatre la pobresa energètica: la iniciativa Energia Per tothom, dirigida a les famílies que pateixen pobresa energètica en coordinació amb serveis socials que ha auditat més de 300 famílies des de 2012; els Tallers de Factura Elèctrica (17 edicions amb 362 famílies) i la Finestreta Energètica Itinerant (5 sessions, 42 famílies) que s’ubica a diferents barris de la ciutat. A més, a través de la campanya No et quedis a les fosques, es vol fer arribar a tota la ciutadania les eines i recursos de què disposa per minimitzar la despesa energètica i evitar talls de subministrament a les famílies vulnerables.