L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació de la COLOR Week (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí celebra la COLOR Week amb activitats artístiques i participatives inspirades en els colors de la ciutat

Del 18 al 24 de març, diferents espais de la ciutat acolliran diverses propostes al voltant de la creativitat, el coneixement i l’acció comunitària

Rubí celebrarà la quarta edició de la COLOR Week del 18 al 24 de març. La programació, integrada per més d’una vintena d’activitats per a tots els públics, arrencarà ja uns dies abans, el dissabte 16 de març, i combinarà intervencions artístiques, tallers, conferències, exposicions i activitats comunitàries. “Rubí segueix apostant per una de les activitats que més bona acollida ha tingut els darrers anys. Avui presentem la COLOR Week amb la intenció de ser un esdeveniment participatiu que aporti creativitat, però també reflexió i aprenentatge sobre la ciutat que som i la que volem ser”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

La quarta edició de la COLOR Week continua mantenint el mateix objectiu que quan es va crear: reivindicar la diversitat de Rubí. “Aquesta suma de colors que dona caràcter a la ciutat, la seva essència... No només des del punt de vista cromàtic, també des de l’amalgama de nacionalitats i persones que la formen”, ha explicat Martínez.

La COLOR Week s’emmarca en la iniciativa COLOR, un projecte de ciutat, transversal i compartit, que es va posar en marxa el 2020 amb la voluntat d’aprofundir en la identitat rubinenca i en les seves singularitats. I es fa per aquestes dates perquè el 21 de març és el Dia Internacional del Color i també Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial.

Entre d’altres, l’alcaldessa ha destacat la participació que, novament, tindrà l’Escola d’Art i Disseny edRa en aquesta programació, protagonitzant diverses activitats. L’esdeveniment també comptarà amb la implicació d’artistes locals com Sergi Marcos, que durà a terme un taller de pintura rupestre. Es repetiran propostes ja clàssiques de la COLOR Week com la ruta de l’Street Art. I hi tornarà a haver la presència dels il·lustradors i il·lustradores de la plataforma local CIRC, amb una exposició i una taula rodona. A més, com ja ve sent habitual, artistes de fora visitaran Rubí, “ajudant-nos a consolidar la nostra ciutat com un espai obert a la creativitat amb vocació de donar-se a conèixer arreu del món”.

Una de les grans novetats de l’edició d’enguany serà la participació dels bars i restaurants de la ciutat. A hores d’ara ja hi a una dotzena de restauradors i restauradores que, durant la setmana del 18 al 24 de març, col·laboraran amb la COLOR Week preparant menús i plats de colors. L’any passat, la Tata va crear la Galeta COLOR. Aquest any, els pastissers de la ciutat posaran color als seus productes i ampliaran l’oferta dels seus aparadors amb propostes molt interessants.

Entre els moments destacats de la programació, Ana María Martínez Martínez també ha posat l’accent en la presentació del conte La Lola, editat per l’Ajuntament, escrit per Montse Flores i il·lustrat per Sònia González. “És un preciós treball basat en la geganta Lola del Pinar, que presenta als infants aquest personatge símbol dels valors del barri: diversitat, inclusió, solidaritat i acollida”. La presentació del conte tindrà lloc el proper 21 de març.

El tinent d’alcalde de Projecció de la ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha assegurat que “des d’un bon començament, la COLOR Week ha tingut una vocació multidisciplinària. Les primeres activitats ja es començaran a fer a partir del 16 de març i el que demanen és que la gent hi participi i es faci seu un relat que ens diu que aquesta ciutat és no només color per la pell, pel que fa a intervencions artístiques, sinó és color pel seu interior, pel seu cor i per la seva reflexió”.

I és que les propostes incloses a la programació abasten una gran diversitat i amplitud de temàtiques amb un nexe comú: la celebració de la diversitat i una mirada reflexiva a la realitat de la nostra ciutat (a diversos nivells: urbanisme, cultura, societat...).

 

Més d’una vintena d’activitats

Les intervencions artístiques a l’espai públic són un dels signes d’identitat de la COLOR Week. Enguany, el granadí Asis Percales, artista de prestigi internacional, visitarà la ciutat i omplirà de color una paret mitgera de l’Escardívol.

Des del començament, edRa ha estat una part essencial de la COLOR Week. Aquest any, el seu alumnat crearà un nou mural a la Nova Estació inspirat en el color de les fruites.

I un dels professors d’edRa, que també és membre del col·lectiu d’il·lustradors i il·lustradores CIRC, Jorgetedibujo, farà una intervenció en un armari d’electricitat de la plaça del Doctor Guardiet. És l’activitat que s’ha batejat com a Cable a Tierra (23 de març). La voluntat de l’Ajuntament és que aquest tipus d’estructures, que sovint són víctimes d’actes incívics, es vagin muralitzant per fer la ciutat més acolorida.

La COLOR Week es dirigeix a gent de totes les edats i cuida amb especial atenció el públic infantil. Una part important de les activitats més centrades en l’art i la creativitat s’enfoquen als més petits de la casa. En són exemples el taller “Pintem Rubí de colors” per descobrir el patrimoni de Rubí pintant (19 de març); el taller d’estampació de bèsties de foc coordinat per edRa (19 de març); “Acolorint el sol”, un taller organitzat amb Intiam Ruai per pintar aprofitant l’energia solar (19 de març); el taller de pigments i estampació dins del Carnet 360 (21 de març): o la pintada col·laborativa d’un mural amb la implicació de l’empresa Jovi (23 de març).

Un dels clàssics de la COLOR Week és la ruta de l’Street Art. Així, se seguirà divulgant la gran diversitat d’art urbà que hi ha a la ciutat amb una visita guiada gratuïta (18 de març).

També s’ha organitzat una taula rodona per reflexionar sobre l’estat actual de l’activitat de la il·lustració, la gestió de les galeries i la comercialització de la creativitat, amb la participació dels professionats Elisa Munsó, Montsino i Asis Percales.

D’alta banda, s’ha programat una xerrada organitzada per l’associació Ull X Ull, a càrrec del fotògraf i director de La Nuu, Carles Mercader. La xerrada abordarà la història del color vermell (el primer color de la humanitat) i la seva relació amb Rubí.

A més, el col·lectiu CIRC exposarà la seva obra a edRa. La inauguració tindrà lloc el 20 de març.

Pel que fa a les activitats comunitàries, el 21 de març tindrà lloc la presentació del conte La Lola. La inclusió també serà protagonista al partit de futbol d’exhibició que organitzarà el CEF Can Mir (24 de març), en què es posaran de relleu els beneficis de projecte d’acollida de menors immigrants a través del futbol que duu a terme l’entitat.

D’altra banda, la COLOR Week acollirà el naixement d’una nova entitat: Acció Cultural de Rubí. En el marc de l’esdeveniment, el 23 de març, organitzaran una fira de vinils en què hi haurà actuacions en directe de DJ i una exposició del col·lectiu artístic 382. I es recuperarà la Trobada de Bèsties de Foc que no es va poder fer per Sant Roc per la pluja (22 de març).

Per últim, s’han organitzat dues conferències: una xerrada de la responsable de Comunicació de la Comissió Europea, Laura Rahola, sobre el concepte de ciutadania jove europea i la creació d’una societat més lliure, integradora  i diversa, i del paper dels joves per construir un espai europeu de valors inclusius universals (22 de març); i una altra titulada “Les ciutats 8 – 80. L’urbanisme del futur. Municipis per grans i petits” (21 de març).