Rubí celebrarà el Dia Europeu de la Mediació amb una setmana d’activitats per a tota la ciutadania
Entre el 15 i el 20 gener, la programació aproparà el Servei de Mediació als barris per donar a conèixer la feina dels mediadors i mediadores de la ciutat
La primera Setmana de la Mediació de Rubí vol crear espais de reflexió, diàleg i intercanvi d’opinions sobre la convivència i la resolució pacífica dels conflictes, entenent el conflicte com una part intrínseca de les relacions humanes que es pot abordar com una oportunitat per a totes les parts. Entre el 15 i el 20 gener, la programació també aproparà el Servei de Mediació als barris per donar a conèixer la feina dels mediadors i mediadores de la ciutat.
Els actes de la Setmana de la Mediació arrenquen el dilluns 15 de gener (11 h) amb una entrevista al programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí sobre la gestió de conflictes, una agent cívica i una mediadora explicaran els aspectes del conflicte i com l’aborden. L’endemà a les 18 h es proposta una sessió de contes a Biblioteca Mestre Martí Tauler per a nens i nenes a partir de 4 anys. S’explicarà el relat “Gràcies. Història d’un veïnat”, de Rocío Bonilla, que fa reflexionar sobre la importància de no jutjar a l'altre abans d'haver-lo conegut, ens parla de les aparences que no sempre són certes i que podem transformar la por en amabilitat i confiança.
Dimecres 17 de gener (16.30 h), el Servei de Mediació Ciutadana (carrer Maria Aurèlia Capmany 32-34, baixos) acollirà el taller de gestió emocional “El conflicte des dels ulls de la gent gran”. A través de diferents dinàmiques participatives els i les participants podran reflexionar sobre la importància de la comunicació tenint en compte l’empatia, l’assertivitat i la comunicació no violenta. També es reflexionarà sobre la visió i la pròpia actitud i gestió emocional davant del conflicte.
Dijous 18 de gener, l’Ateneu Municipal se suma a la setmana de la mediació amb el cinefòrum sobre la pel·lícula “7 años”, de Roger Gual (17 h). Els quatre protagonistes d'aquest llargmetratge, que va aconseguir 16 candidatures als Goya el 2017, són joves que han aconseguit aixecar una multinacional però, per a això, van haver de desviar milions d'euros a un paradís fiscal. L'endemà saben que els detindran per aquest delicte i es plantegen que un assumeixi tota la responsabilitat sobre el frau per deslliurar de la condemna a la resta. Després de la projecció de la pel·lícula, els i les assistents podran participar en un col·loqui dinamitzat pels mediadors/es de la ciutat, aprofundint en els personatges i el seu comportament.
La setmana de la mediació es tancarà dissabte 20 de gener amb una sessió de teatre fòrum a la plaça del Mercat (11.30 h). Joves de l’INS Duc de Montblanc i l'INS L’Estatut representaran escenes quotidianes de convivència i conflicte i el públic podrà modificar les accions dels personatges i, per tant, canviar el transcurs dels esdeveniments per millorar-ne els resultats.
Entre el 15 i el 20 de gener, s’habilitarà una carpa itinerant per donar a conèixer el servei local de mediació. “El Servei de Mediació t'escolta...” serà un espai de diàleg i escolta per a tothom qui vulgui seure i compartir una estona amb els i les mediadores de la ciutat. Trobareu les carpes itinerants de 10 a 13 h a:
- 15 de gener: Plaça de Catalunya
- 16 de gener: Plaça d'Aragó
- 17 de gener: Avinguda de Castellbisbal
- 18 de gener: Plaça Miquel Casas Bell
- 19 de gener: Avinguda de Barcelona
El 21 de gener es commemora el Dia Europeu de la Mediació.