Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí commemora aquest divendres el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust El Museu Municipal Castell (MMUC) acollirà la projecció del documental “El comboi dels 927”, sobre el tren que va portar centenars de refugiats espanyols fins al camp de Mauthausen https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí commemora aquest divendres el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

El Museu Municipal Castell (MMUC) acollirà la projecció del documental “El comboi dels 927”, sobre el tren que va portar centenars de refugiats espanyols fins al camp de Mauthausen

Alliberament de Mauthausen-Gusen, el 1945.
Alliberament de Mauthausen-Gusen, el 1945

L’Ajuntament de Rubí se sumarà aquest divendres als actes que s’organitzen arreu del món per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust amb la projecció del documental El comboi dels 927. L’acte tindrà lloc a partir de les 18.30 h a l’auditori del Museu Municipal Castell (MMUC) i s’emmarca en el conveni de col·laboració de la Corporació local amb l’entitat Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme, que ha cedit la pel·lícula.

El comboi dels 927 recorda la història de l’extermini de 409 espanyols al camp de concentració nazi de Mauthausen. Uns mesos després d’acabar la Guerra Civil espanyola, el 24 d’agost de 1940, un tren amb 927 refugiats espanyols va sortir de l’estació d’Angulema, a la regió francesa de la Charente. Les tropes alemanyes de Hitler acabaven de partir França en dos i els refugiats creien que els portaven a la zona no ocupada. Aviat es van adonar, però, que anaven cap al nord, fins al poble de Mauthausen.

Quan el comboi va arribar a Mauthausen es va produir una dramàtica separació: els soldats alemanys van obligar a baixar els homes majors de 13 anys, independentment de si eren gent gran o nens. 470 persones van quedar recloses al camp de Mauthausen i, d’aquestes, 409 van morir.

L’Ajuntament també col·labora en una altra activitat que busca contribuir a la recuperació de la memòria històrica, en aquest cas organitzada per CCOO del Vallès i de la Catalunya Central. Es tracta de la conferència i col·loqui L’atemptat d’Atocha, que tindrà lloc el dijous 9 de febrer, a les 18.30 h, a l’auditori del MMUC i que anirà a càrrec d’Alejandro Ruiz-Huerta, últim supervivent de l’atac d’un grup d’ultradreta al despatx d’advocats on treballava, el 24 de gener de 1977.