Rubí comparteix la seva experiència en la lluita contra la pobresa energètica
L’Ajuntament ha intervingut a la jornada de presentació de l’informe “La lluita contra la pobresa energètica al món municipal”, organitzada per Enginyeria sense Fronteres i l’Aliança contra la Pobresa Energètica
La regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Rubí, Yolanda Ferrer Polo, ha intervingut aquest dijous a la jornada de presentació de l’informe La lluita contra la pobresa energètica al món municipal. L’aplicació de la Llei 24/2015, en xifres, elaborat per Enginyeria sense Fronteres juntament amb l’Aliança contra la Pobresa Energètica. L’estudi recull dades de 45 ajuntaments, entre aquests el de Rubí, i de 33 ens supramunicipals que, en conjunt, representen 693 localitats catalanes.
Durant la jornada, s’ha fet una síntesi dels continguts de l’informe, que tenia per objectiu conèixer la realitat sobre l’aplicació de la Llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica coincidint amb els cinc anys de la seva entrada en vigor. Les dades aportades pels prop de 700 municipis mostren que aquesta regulació va evitar més de 200.000 talls de subministraments bàsics entre 2015 i 2020, i que prop de 100.000 famílies en van sortir beneficiades. En relació al dret d’accés a l’aigua i al sanejament, l’informe revela que, als 27 municipis que disposen de dades, es van instal·lar 914 comptadors provisionals d’aigua en habitatges ocupats de forma irregular entre els anys 2015 i 2020.
El cas de Rubí
La regidora Yolanda Ferrer Polo ha compartit una taula de debat amb la secretària d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Anna Figueras Ibáñez, i la regidora de l’Ajuntament de Figueres Ester Marcos Jordà. L’edil rubinenca ha explicat que la problemàtica de la pobresa energètica s’està abordant a Rubí de forma transversal i coordinada entre diferents serveis municipals ─Habitatge, Serveis Socials, Rubí Brilla i l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania─ i segons el que marquen el Pla d’actuació municipal i altres plans que se’n deriven, com són el Pla local per a la inclusió social ─en fase de redacció─, el Pla director Rubí Brilla i el Pla local d’habitatge.
Els Serveis Socials Bàsics intervenen a demanda de la persona afectada o d’ofici, s’encarreguen de valorar la situació i d’acreditar-la a través de l’informe de risc d’exclusió residencial, i informen i assessoren en la realització de tràmits com ara l’optimització del contracte elèctric, el canvi de nom, la sol·licitud del bo social elèctric, el fraccionament de la llum o el gas, la reconnexió en cas de tall o l’alta de comptadors socials d’aigua, entre d’altres. També es coordinen amb la resta de serveis municipals competents.
Com a fet singular, Rubí també combat la pobresa energètica a través del Servei Rubí Brilla, que fa tasques d’assessorament energètic per diferents vies, entre les quals hi ha els tallers per a l’estalvi i l’eficiència energètica; ofereix atenció a persones en situació de risc i/o vulnerabilitat a través de l’Oficina de Drets Energètics (ODEAR); i treballa en un sistema d’obtenció, integració i visualització de dades per orientar les polítiques de transició energètica i avaluar les mesures implementades.
A la taula rodona d’aquest dijous, la regidora també ha fet balanç de l’acord signat el 2014 amb l’empresa concessionària del servei municipal d’aigua, AGBAR (anteriorment SOREA), per garantir l’accés a l’aigua potable a tothom. Aquest estableix la possibilitat de contractar el servei amb caràcter provisional i extraordinari a les persones i/o unitats familiars que es trobin en situació de vulnerabiitat social i/o risc d’exclusió residencial, sempre que es tracti d’un habitatge propietat d’un gran tenidor. Des del 2014, l’Ajuntament de Rubí ha rebut 292 sol·licituds de comptadors solidaris, de les quals se n’han aprovat un 65% i s’han donat d’alta 191 comptadors. Una vuitantena d’aquests comptadors han estat subvencionats íntegrament per Serveis Socials.
Des del 2016, a més, l’Ajuntament té vigent un altre conveni amb AGBAR per al manteniment d’un fons de solidaritat destinat a facilitar l’accés al consum bàsic d’aigua a aquelles persones amb greus dificultats econòmiques. En tot aquest temps, l’aportació d’AGBAR al fons ha estat de 233.216 € i se n’han beneficiat 805 famílies.
Yolanda Ferrer Polo ha valorat l’experiència de Rubí en la lluita contra la pobresa energètica: “Des d’un primer moment l’hem enfocat des de la transversalitat, aprofitant l’expertesa dels Serveis Socials i el valor afegit que suposava tenir un servei com Rubí Brilla, que promou l’eficiència energètica des d’una visió mediambiental i econòmica, però també social”. La regidora ha afegit que “els resultats estan sent bons i ara queda seguir treballant en noves accions que ens ajudin a atacar les causes del problema i a empoderar la ciutadania”.