Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí constitueix la Taula de Participació de les Dones El nou òrgan de participació ciutadana s’ha creat en el marc de les IV Jornades Feministes de Rubí, en un acte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí constitueix la Taula de Participació de les Dones

El nou òrgan de participació ciutadana s’ha creat en el marc de les IV Jornades Feministes de Rubí, en un acte a la Biblioteca Mestre Martí Tauler

La regidora d'Igualtat ha inaugurat les jornades feministes a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler   (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
La regidora d'Igualtat ha inaugurat les jornades feministes a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Les Jornades Feministes de Rubí han constituït aquest divendres la Taula de Participació de les Dones, un nou òrgan de participació ciutadana que recollirà les idees i opinions de les rubinenques en matèria d’igualtat. Les jornades feministes, que s’inclouen en la programació amb motiu del Dia Internacional de les Dones de la ciutat, són un espai de coneixement al voltant del feminisme. “Fa quatre anys, en l’obertura de les primeres jornades feministes, dèiem que el feminisme es construeix entre totes, en xarxa, fent visibles les veus i les pràctiques feministes i promovent el pensament crític. Avui aquella idea es materialitza en la creació de la Taula de Participació de les Dones de Rubí, un nou òrgan consultiu de la ciutat que permetrà que les dones rubinenques participin activament en l’elaboració de les polítiques públiques d’igualtat”, ha dit la regidora d’Igualtat, Sònia García Francés durant el discurs inaugural de la jornada. La Taula, que també és un compromís adquirit en el marc del Pla d’Igualtat municipal, donarà veu i espai a totes les dones rubinenques que s’hi vulguin sumar a títol individual. “Rubí reivindica el 8M durant tot el mes de març amb el lema ‘Sortim al carrer’, que recull la idea de prendre els carrers com a àmbit de denúncia i espai de celebració del feminisme. Però ‘Sortim al carrer’ també és una manera de reivindicar el nostre lloc a l’esfera pública, exigint l’espai polític i de participació que correspon a les dones”, ha conclòs l’edil.

El contingut de la jornada ha esdevingut la primera acció pública de la Taula de Dones de Rubí. La trobada s’ha obert amb la conferència ‘Els avanços feministes i de les dones al context català i de l’estat espanyol’ a càrrec de Mireia Cebrián Plazas, membre de l’Esberla Cooperativa, que ha posat l’accent en el fet que “el moviment feminista té consciència col·lectiva i promou que allò que passa en l’àmbit domèstic esdevingui un tema social”.

Les experiències vitals i professionals de sis rubinenques han posat les bases del nou òrgan tot recuperant la memòria històrica de les dones a la ciutat. Rosario Moreno Tobarias, membre del primer grup de dones de Rubí i de la Secretaria de la Dona de CCOO de la ciutat ha iniciat la seva intervenció recordant l’activista Paqui Cruz. Moreno Tobarias ha parlat de les reivindicacions transversals del moviment feminista dels anys vuitanta: acabar amb la violència masclista i la doble jornada; i el dret a l’avortament i a la igualtat de salari. “Volíem canviar el món i no el vam canviar... però vam canviar nosaltres. Vam crear un espai segur per fer important allò que vivíem les dones”, ha conclòs. Dora Sosa Alcoba, antiga integrant del Grup de Dones del Triangle i vocal de la Dona de l’Associació Veïnal de Les Torres Rubí 2000 ha rememorat “una onada de dones que s’acostaven a l’entitat perquè necessitaven informació i acompanyament”. Sosa Alcoba ha destacat la recollida de milers de signatures reclamant millores per universalitzar l’atenció ginecològica i la creació de la primera Taula de salut de les dones. L’advocada d’origen veneçolà i defensora de Drets Humans Ambar Carolina Argotte Silva ha reflexionat sobre els reptes de la perspectiva feminista i antiracista i ha apostat per l’escolta i l’acompanyament per evitar revictimitzar les dones migrades. “Quan arribes sovint et diuen que has de dedicar-te a la neteja o a l’atenció sanitària, com si aquesta fos l’única cosa que saps fer”, ha denunciat l’advocada especialista en Dret Penal Internacional. Finalment, Yannet Mena Valencia, Leire Rodríguez Macias i Nerea Gavilanez Guevara, estudiants de l’Institut Torrent dels Alous han compartit la seva experiència com a integrants del Punt Rainbow del seu centre educatiu, “un espai segur on tothom pot ser com és”.

La primera experiència participativa de la Taula de les Dones ha tancat les jornades tot definint col·lectivament a través d’un taller els objectius del feminisme i les polítiques d’igualtat a Rubí.

Durant tota la tarda Mireia Oltra Preixens, il·lustradora i dissenyadora gràfica del col·lectiu CIRC, ha elaborat un relat gràfic de la sessió.

Objectius de Desenvolupament sostenible