Rubí crea una xarxa empresarial per accelerar l’economia circular a la indústria
La nova xarxa empresarial d’economia circular s’emmarca en el Pla Director d'Economia Circular i Digital que suposa un pas endavant en l’impuls de la competitivitat empresarial i la sostenibilitat al municipi
La Xarxa Empresarial d’Economia Circular (XEC) de Rubí ja és una realitat. El nou ens s’ha constituït oficialment aquest dimecres en un acte a la Masia de Can Serra presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La XEC neix amb la voluntat de ser un espai de col·laboració entre empreses i organitzacions membres de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR), que inclou l’Ajuntament de Rubí, per accelerar la transició cap a l’economia circular i digital; i compartir experiències i aprenentatges. “Accelerar és la paraula clau. El canvi de model econòmic és una necessitat, però també una oportunitat per ser més competitius i resilients, en un món que exigeix sostenibilitat. A Rubí no esperem que els canvis arribin. Fem un pas endavant, com sempre hem fet, liderant el camí cap a un futur més verd i pròsper i impulsem una xarxa que transformarà la manera en què les nostres empreses innoven, creixen i cuiden el planeta”, ha argumentat l’alcaldessa. L’economia circular es basa en tres principis: preservar el capital natural, optimitzar l’ús dels recursos i fomentar l’eficiència del sistema. Tots tres principis permeten millorar la competitivitat empresarial i fomentar la creació de llocs de treball, alhora que facilita que el teixit a empresarial s’adapti als reptes de l’emergència climàtica.
Els objectius estratègics de la xarxa són: augmentar la productivitat de les empreses implementant tecnologies digitals, fer créixer les vendes gràcies als nous mercats, augmentar l’accés a finançament i subvencions, augmentar els ingressos amb nous models de negoci i millorar la reputació de les empreses participants. Alhora, les empreses podran rebaixar les despeses en energia, producció, gestió de residus i projectes R+D.
L’estructura del nou ens implica el consistori, les empreses participants i la TCIR. L’Ajuntament gestionarà l’ens, el promourà i li donarà suport; les empreses membres es comprometen a aportar coneixement i experiències, generar sinergies i proposar projectes conjunts; i la TCIR aportarà expertesa i recursos.
“La xarxa que avui neix és una oportunitat única de connectar amb altres empreses, impulsar Rubí cap a un futur més sostenible i contribuir al desenvolupament econòmic de la comunitat. Per caminar plegats cap a un futur més verd i digital”, ha dit el regidor de serveis a l’empresa, Víctor García Correas.
Qualsevol empresa dels polígons d’activitat econòmica de Rubí que hi estigui interessada pot formar-ne part. Ja formen part de la XEC, l’Associació d’Enginyers Industrials del Vallès, la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el Servei de Teixit Productiu de la Diputació de Barcelona, el Fòrum Empresarial CECOT Rubí, la Fundació Eurecat; les empreses rubinenques Rensika, Germans Boada, Disalfarm, Conva, Kao Chimigraf, Redgraf, Rema Tip Top Ibérica, Ros Roca, Ruffini, Submer Technologies i Sucesores de José Escuder. Els tràmits d’adhesió estaran disponibles en breu a rubi.cat.
La xarxa s’emmarca en el Pla Director d'Economia Circular i Digital, que suposa un pas endavant en l’impuls de la sostenibilitat al municipi. Amb el seu desplegament, Rubí es posiciona com a referent en la transició cap a un model econòmic més sostenible, contribuint a la millora de la competitivitat empresarial, la creació de noves oportunitats econòmiques i la recuperació ambiental del territori.
L’acte de constitució ha comptat amb la participació d’Imma Llop Tous, responsable de qualitat de Rensika i Esther Segovia Barba, directora de sostenibilitat Sucesores de José Escuder, que han compartit les seves experiències d’èxit aplicant l’economia circular.