Rubí denuncia la vulneració de drets de les persones refugiades amb la campanya “Siguem refugi”
Durant tot el mes de juny, el consistori proposa una programació amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades per sensibilitzar la ciutadania
Rubí s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps” per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, i apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps. A través d’aquesta campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació, es vol donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi. “A Rubí pensem que el paper dels municipis és cabdal per denunciar la situació i mirar de revertir-la. De la mateixa manera que creiem que les ciutats poden ser el motor per canviar el model energètic, també pensem que poden ser el centre de la denuncia i suport a les persones refugiades”, ha argumentat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
“Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen. La campanya compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya, i es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que es commemora el 20 de juny. “La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a www.siguemrefugi.org es pot consultar tota la informació referent a la campanya, veure els continguts de les exposicions i consultar un banc de recursos addicional.
Programació amb motiu del 20 de juny
En el marc de la proposta “Siguem Refugi”, Rubí ha preparat una programació d’actes al voltant del Dia de les Persones Refugiades. Aquests dies, es pot veure a la Plaça de la Nova Estació l’exposició dels camps de «Las Raíces» de Tenerife, Illes Canàries, i del camp de refugiats sahrauís de Tindouf a Algèria. La ciutadania la pot visitar fins al 21 de juny.
L’acte central de la programació a la ciutat serà el 20 de juny amb la lectura del manifest del Fons Català de Cooperació a la plaça Pere Aguilera (19 h) per reivindicar el compromís del municipi amb les persones refugiades i desplaçades forçoses. L’acte s’acompanyarà d’una performance i, aquell vespre, la casa consistorial s’il·luminarà de blau per les persones refugiades.
Paral·lelament, la Biblioteca Mestre Martí Tauler acull fins al 27 de juny l’exposició Viatge a Tatinutropo, del Consell Comarcal del Vallès Occidental que vol combatre prejudicis i rumors sobre la diversitat amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat que viuen les persones refugiades als països d’origen, durant el trànsit migratori i quan arriben a un nou territori. La biblioteca municipal també oferirà un contacontes el 22 de juny dedicat al refugi on s’explicarà el relat El viatge, a càrrec de Fholia Teatre, Pallassa Lola. Es pot consultar la programació sencera al web municipal
Per la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Rubí, Elena Montesinos Pujante, “l’educació i la sensibilització i la feina que fem amb les nens i nenes i les persones més joves és la millor manera d’incidir en el futur de la societat”. La regidora ha recordat el compromís municipal amb la defensa del drets humans que “hem constatat amb la posada en marxa del Punt d’informació i orientació per a persones refugiades (PIO) i, més recentment, d’un nou recurs habitacional per a persones refugiades”.
La resposta del municipalisme en matèria de refugi
Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.
Els projectes finançats pels diferents municipis de Catalunya formen part de diversos sectors, com el suport jurídic a persones sol·licitants d’asil, l’accés a mitjans de vida i alimentació, el rescat marítim o el suport psicològic de les persones en trànsit. Aquestes iniciatives són possibles gràcies a la tasca que desenvolupen entitats sobre el terreny com el Lesbos Legal Center (Grècia), KlikAckiv (corredor dels Balcans a Sèrbia), l’associació Atlas, Ca-minando Fronteras, Solidary Wheels o No Name Kitchen (a la frontera Occidental euroafricana), Ponts per la Pau (Afganistan), o Un Ponte Per (al Kurdistan i al Líban).