Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí disposa d’un nou servei d’atenció i orientació per a persones refugiades A través dels serveis municipals i la feina d’entitats solidàries locals, el consistori ha detectat la necessitat d’oferir una resposta específica per a les persones refugiades que arriben a la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí disposa d’un nou servei d’atenció i orientació per a persones refugiades

A través dels serveis municipals i la feina d’entitats solidàries locals, el consistori ha detectat la necessitat d’oferir una resposta específica per a les persones refugiades que arriben a la ciutat

L’alcaldessa amb el regidor de cooperació i la representant de la CCAR  (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa amb el regidor de cooperació i la representant de la CCAR (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí, a través d’un conveni signat amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), ha posat en marxa un nou servei d’atenció, orientació i derivació de persones refugiades des d’on, a més d’assessorar a les persones usuàries, es realitzarà un diagnòstic de la situació social del col·lectiu amb una identificació de perfils d’asil i refugi que doni lloc a una millora en els protocols d’actuació i derivació al municipi, així com a una més acurada detecció de necessitats. També es realitzen tallers informatius i formatius. El servei recull el compromís de la moció de suport a l’acollida de la població refugiada víctima de conflictes armats a la Mediterrània que va impulsar el Consell Municipal de Cooperació en col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació i la Federació de Municipis de Catalunya i que el Ple de l’Ajuntament de  Rubí va aprovar per unanimitat l’1 d’octubre de 2015.

A través del Servei de Primera Acollida i el Servei d’Atenció a la Mobilitat Internacional (SAMI) que el consistori ofereix des de 2016 i gràcies a la feina d’entitats locals com Rubí Solidari, Rubí Acull, l’Associació de veïns de Les Torres, Càritas i Creu Roja, el consistori ha detectat la necessitat d’oferir una resposta específica per a les persones refugiades que arriben a Rubí. “Tenim l’obligació i l’objectiu, com a govern i com a ciutat, d’acompanyar a les persones que més ho necessiten i el col·lectiu de persones refugiades son persones en situació de vulnerabilitat”, diu l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

A través del conveni amb la CCAR, es posa en marxa una fase de diagnosi que permetrà conèixer amb detall la situació, origen i necessitats de les persones refugiades que arriben a la ciutat. “Un dels problemes que hem detectat és precisament que, com que són persones fora dels circuits oficials, és difícil obtenir-ne dades. Sabem que un dels perfils de sol·licitants de protecció internacional que més ha crescut a Rubí és el de dones que fugen de la violència masclista, i també homes joves i famílies que fugen de la violència de les maras”, explica el regidor de Ciutadania i  Cooperació, Pau Navarro Cano. Aquesta fase de diagnosi implicarà els serveis municipals i les entitats que treballen amb persones refugiades al municipi per identificar quines són les situacions actuals que requereixen d’abordatge i quin tipus d’assessorament, orientació i derivació se’ls pot oferir.

Paral·lelament a la diagnosi, aquesta setmana s’ha posat en marxa a l’edifici municipal del carrer Prim el Servei d’atenció, orientació i derivació especialitzat en matèria de protecció internacional que obrirà els dimarts i dimecres de 16 a 19 h. Des d’aquest servei, s’identificarà els perfils i les necessitats del col·lectiu per atendre-les adequadament o bé des del mateix servei o bé derivant-les a qui correspongui. Pascale Coissard, de la direcció de la CCAR, ha valorat la utilitat de la implantació d’un punt d’informació i orientació local: ‘L’experiència que tenim en d’altres municipis catalans és positiva. Es poden trobar respostes adequades a la idiosincràsia de cada municipi, així com a la creixent complexitat i els nombrosos obstacles que afecten el món del refugi en l’actualitat’.

La feina de diagnosi servirà per concretar el perfil de les persones refugiades però a priori es donarà servei a potencials sol·licitants de protecció internacional; persones i/o unitats familiars, sol·licitants d’asil i apatrídia, refugiades, apàtrides i denegades de la protecció internacional; persones i/o unitats familiars sol·licitants d’asil que no han entrat al programa estatal; persones i/o unitats familiars residents al municipi que ja han esgotat el seu període d’estada al programa d’acollida estatal i es troben en situació de vulnerabilitat i/o en risc d’exclusió social i persones i/o unitats familiars que han vist denegada la seva sol·licitud de protecció internacional i que per tant es troben en situació administrativa no resolta. Totes les persones participants del projecte es troben en situació de vulnerabilitat (famílies amb menors a càrrec o monoparentals, embarassades, persones grans o amb algun tipus de discapacitat, dones en possible situació de violència masclista i persones que hagin sofert algun tipus de discriminació per orientació sexual, hagin patit tortures, violacions o altres formes greus de violència psicològica, física i/o sexual).

La CCAR, entitat experta en el sector, gestiona punts d’informació i orientació de persones refugiades a diferents municipis catalans, a més de pisos d’acollida arreu del territori. Aquests allotjaments i punts d’informació s’han desenvolupat en el marc dels anomenats programes municipals d’asil, que es van crear com a complement del Programa d’acollida estatal i es desenvolupen a diferents municipis catalans compromesos amb l’acollida de les persones refugiades en l’àmbit local.

Aquests programes s’executen posant èmfasi en l’atenció a les persones amb criteris d’equitat, igualtat d’oportunitats, perspectiva transversal de gènere, respecte a la diversitat i individualitat. Els programes complementaris els gestiona un equip especialitzat que compta amb treballadors socials, educadors socials i tècnics d’integració social i s’articula i coordina amb els diferents serveis i equips especialitzats de la CCAR-CEAR, amb psicòlegs, tècnics d’inserció i intermediació laboral, servei de llengües i traductors, entre d’altres.

El conveni amb la CCAR implica una subvenció per finançar el projecte de 30.000 euros.