Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí es compromet contra la violència masclista amb motiu del 25N Les propostes al voltant del Dia Internacional contra la violència vers les dones porten per lema ‘Ja n’hi ha prou’, que recull el sentiment de les dones fartes de violència masclista https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí es compromet contra la violència masclista amb motiu del 25N

Les propostes al voltant del Dia Internacional contra la violència vers les dones porten per lema ‘Ja n’hi ha prou’, que recull el sentiment de les dones fartes de violència masclista

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell d’enguany del 25N a Rubí (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les dones, el 25 de novembre, amb el lema Ja n’hi ha prou. Ens tornem a comprometre amb la detecció, prevenció, atenció, recuperació i reparació de les violències masclistes. Reclamem accions estructurals per aturar les desigualtats i el masclisme i fem una crida a la responsabilitat individual i col·lectiva dels homes per revisar la masculinitat i el model patriarcal. Només teixint aliances amb els feminismes caminarem cap a una societat més justa i igualitària”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez durant la presentació del programa. El lema del 25N d’aquest any recull el sentiment de les dones fartes de violència masclista que s’exemplifica amb la il·lustració d’un cor trencat envoltat de cinc figures femenines en actitud de protesta. La il·lustració és una obra de l’artista rubinenca Raquel Navas Mirabal del Col·lectiu C.I.R.C.

L’alcaldessa ha recordat que el consistori “treballa cada dia per atendre i prevenir les violències masclistes des de diferents àmbits. Volem ser un agent de canvi”. Així, el servei d’Igualtat ofereix tot l’any formació en detecció, prevenció i circuit d’abordatge de l’abús sexual infantil i les violències sexuals dirigida a equips tècnics i educadors juvenils. Actualment, les formacions ofertes són: Sensibilització i tallers formatius contra les violències masclistes dirigits a cicles formatius; Formació en detecció i prevenció de les violències sexuals dirigida a professorat; Formació en igualtat de gènere i diversitat afectiva, sexual i de gènere dirigida a entitats esportives i acompanyament en l’elaboració de protocols de prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGBTI-fòbiques en entitats culturals. Igualment, s’ofereixen formacions i tallers en matèria de coeducació i educació afectiva i sexual dirigits a professorat i alumnat que es reforcen amb projectes com els Punts Lila als instituts. “Les persones joves són sempre un dels públics a qui més ens dirigim, perquè són el motiu fer un món més just i, alhora, poden ser la via per canviar la societat”, ha argumentat la regidora d’Igualtat,  Annabel Cuesta Fabre. Entre les propostes que interpel·len les persones joves destaca el fòrum que ha programat l’Espai Jove Torre Bassas el 27 de novembre amb l’Anna Blasco, la sexòloga del consultori SexOhlògic del Punt d’Informació Juvenil, que vol ser un espai per resoldre dubtes i aprendre com cal actuar davant les situacions de violència. També es distribuirà als centres de secundària i postobligatòria d’un exemplar de la revista Calladeta no ets més maca, de Núria Prieto amb testimonis de víctimes de violència masclista.

La regidora d’Igualtat també ha posat l’accent en la presentació del conte La bici de la Lola, el 14 de novembre (18 h) a la Llibreria Lectors al Tren. La bici de la Lola és una eina de detecció i prevenció de les violències sexuals, que facilita la comunicació entre infants i famílies. Com a novetat, el programa incorpora un cinefòrum de la mà de Drac Màgic i l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí: el 19 de novembre es podran veure tres curtmetratges al voltant de la violència masclista a l’auditori del Museu Vallhonrat. Coincidint amb els actes del 25N s’obre també el V Certamen de relats curts Veus de Dona sobre la igualtat de gènere, que culminarà el 23 d’abril de 2025. “La creació artística, els contes, el cinema, la literatura són canals molt interessats per promoure la reflexió i fomentar l’esperit crític. També són vies per explicar les violències als nens i nenes, ens ajuden en la prevenció i en la detecció de situacions de violència”, ha conclòs Cuesta.

L’acte central de la programació serà la lectura del manifest contra la violència masclista: dilluns 25 de novembre, a les 18 h, a la plaça Doctor Guardiet, que s’acompanyarà amb una acció reivindicativa a càrrec de les escoles artístiques municipals: l’Escola d’Art i Disseny edRA i l’Escola Municipal de Música Pere Burés. La programació complementa es pot consultar a www.rubi.cat/25N

Les dades

Fins al mes de setembre, la Generalitat de Catalunya té registre de 15 víctimes mortals per violència masclista en l’àmbit de la parella. Tres eren fills o filles menors d’edat i una era veïna de Rubí. D’aquestes víctimes, només tres havien interposat una denúncia prèvia. Segons les dades de l’Observatori del Vallès Occidental, durant el segon trimestre de 2024, s’han interposat 943 denúncies per violències masclistes, el màxim històric de la comarca. 165 d’aquestes denúncies es van interposar a Rubí.

A Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament de Rubí treballa per promoure la igualtat d’oportunitats i lluitar contra la discriminació per raons de gènere, oferint a les dones informació i recursos de forma gratuïta i confidencial. El Servei Psicològic té 294 expedients actius, 127 dels quals es corresponen amb casos nous d’aquest any.  El Servei de psicologia infantil ha atès un total de 20 criatures durant el 2024. El Servei Jurídic ha realitzat 146 visites per temes civils i de família. La Casa d’Urgències, destinada a acolliments de curta durada de dones i menors al seu càrrec que pateixen violència de gènere i que estan en una situació de perill, ha registrat sis ingressos de dones i tres menors. Pel que fa al servei de teleassistència mòbil per a dones que pateixen violència masclista en l’àmbit de la parella (ATENPRO) amb risc alt de patir algun episodi en contra de la seva integritat, compta amb 44 usuàries, sis de les quals s’hi han incorporat aquest any. L’Espai Vincles, el projecte preventiu de continuïtat amb l’adolescència de Rubí ha fet tallers i sensibilització dins les aules i atenció individualitzada.

Objectius de Desenvolupament sostenible