D’esquerra a dreta, Josep Estalella, Carme García i Mercè Botella (foto: Localpres)

Rubí estableix les bases per a un futur consens ciutadà per l’Economia social i solidària

Ajuntament, empreses i entitats socials han treballat a tres bandes per articular futures accions generadores d’ocupació

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat aquest dilluns les conclusions del document Bases pel Consens per a l’ocupació en el marc d’una Economia social i solidària. Es tracta d’un text que sintetitza la feina realitzada conjuntament entre l’administració local i les entitats, empreses i ciutadans amb una llarga experiència en aquest àmbit per tal d’articular futures accions generadores d’ocupació.

Aquest és un document de bases on es dibuixen les línies per avançar en l’Economia social i solidària a la ciutat, que servirà al proper equip de govern per concretar un consens ciutadà en aquest sentit.

La crisi socioeconòmica ha posat de manifest la necessitat de plantejar propostes per a intentar ajudar totes aquelles persones que es troben en una situació complicada. Davant d’aquest escenari, l’Ajuntament de Rubí es va plantejar assolir un acord per a l’ocupació en el marc de l’Economia social. I és que l’atur és una de les xacres que pateix la ciutat i, per tant, un aspecte que precisa d’una acció decidida per part de tots els actors implicats, tant públics com privats.

En primer lloc, es va realitzar una diagnosi de la realitat de l’Economia social i solidària a la ciutat, a partir de la qual es van poder analitzar les possibilitats d’activar projectes comuns. També es va dur a terme un treball de camp per identificar persones, entitats i iniciatives empresarials susceptibles de prescriure els objectius d’aquesta iniciativa. Posteriorment, es van celebrar dues sessions de treball col·lectiu, que van servir per aprofundir en el coneixement, la perspectiva i les potencialitats d’un futur espai de consens que faciliti un nou marc relacional i de treball conjunt de cooperació público-privada en aquest camp.

Segons Josep Estalella, de Cria, l’empresa que ha dut a terme la gestió tècnica del projecte, “una de les conclusions del document és que aquest espai de consens sigui capaç de generar algun tipus d’activitat i de projecte conjunt, que es pugui gestionar entre tots. La idea és que entitats i empreses tan diverses com poden ser ETICOM, ASAV o Cevagraf, per citar tres móns, siguin capaces de tirar endavant una empresa d’inserció laboral a Rubí”.  

Conclusions
En aquestes dues sessions de treball s’ha arribat a unes conclusions que s’han recollit al document Bases pel Consens per a l’ocupació en el marc d’una Economia social i solidària.

Entre d’altres, s’ha determinat que cal promoure un projecte d’actuació en el marc dels programes de foment de l’ocupació i a favor de la inclusió social i millora de les condicions de vida de la ciutadania. Una iniciativa a curt termini que pugui ser desenvolupada conjuntament per les entitats i empreses del sector.

Una altra de les conclusions destaca que cal comunicar i difondre, en els respectius espais relacionals ciutadans, les potencialitats del treball en xarxa i en cooperació público-privada per a una economia productiva local que sigui més social i solidària.

El document també recull la necessitat d’acompanyar i donar suport a iniciatives d'ocupació i de millora empresarial en el marc de l’Economia social i solidària, així com posar en valor la responsabilitat social empresarial i territorial com un marc facilitador per a la implicació del teixit empresarial i comercial existent i de la resta d’agents socials i econòmics territorials.

ETICOM, cap a un nou model
ETICOM–Som connexió és una cooperativa sense ànim de lucre que busca cobrir les necessitats d'accés als serveis de telefonia i Internet dels seus socis-consumidors. La cooperativa aglutina persones amb motivació per avançar, des de l'acció-reflexió conseqüent, cap a una sobirania dels serveis i les infraestructures de telecomunicacions actuals.

Segons Mercè Botella, vicepresidenta d’ETICOM, les persones que busquen feina necessiten “estar en contacte, estar informades [...] i per això es necessita sí o sí una connexió a Internet i de telefonia mòbil”. Actualment, “aquests serveis pràcticament només els podem cobrir a través de grans multinacionals [...] i, per tant, no tenim gaires alternatives. I jo no volia contribuir, amb la meva factura mensual, a aquestes grans empreses que el que fan és aglutinar el capital cap a un costat, sense crear ocupació. Per això vam buscar una alternativa”.

ETICOM–Som connexió ofereix el mateix tipus de servei, però la gran diferència, segons Botella, és com el dónes i quines conseqüències té.