Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí evita que 631 kg de residus vagin a parar a les escombraries abans d’hora durant la Setmana de la Prevenció de Residus Del 16 al 24 de novembre s’han dut a terme diverses propostes lúdiques i divulgatives per sensibilitzar sobre la necessitat d’impedir la generació de residus https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí evita que 631 kg de residus vagin a parar a les escombraries abans d’hora durant la Setmana de la Prevenció de Residus

Del 16 al 24 de novembre s’han dut a terme diverses propostes lúdiques i divulgatives per sensibilitzar sobre la necessitat d’impedir la generació de residus

Durant el Refira’t, la ciutadania ha pogut participar en un mercat de 2a mà (foto: Ajuntament de Rubí).
Durant el Refira’t, la ciutadania ha pogut participar en un mercat de 2a mà (foto: Ajuntament de Rubí)

Les persones que han participat en les diferents activitats programades en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus han aconseguit reduir en més de mitja tona els quilos de deixalles que acaben als contenidors. Concretament, s’han previngut un total de 631,345 kg de residus. Aquesta iniciativa, que s’ha celebrat entre els dies 16 i 24 de novembre, ha tingut com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre la importància de prevenir la generació de residus i, en especial, evitar el malbaratament alimentari.

L’acte central de la programació va tenir lloc el dissabte 16 de novembre. Una desena d’entitats de la ciutat van muntar la seva parada al Refira’t. En el marc d’aquest mercat de segona mà es van reutilitzar 304,345 kg de residus. Durant aquesta jornada també es va comptar amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, que va instal·lar l'Inflable per a reciclar saltant; les dues entitats que gestionen el tèxtil a Rubí ─Humana i Solidança─; i els serveis de reutilització i preparació per a la reutilització ─La Trocalleria i el Dimecres Manetes al carrer─. El taller de cuina en directe va ser un èxit i va dinamitzar el matí de dissabte amb un parell de receptes de cuina d'aprofitament. 

Al llarg de la setmana s'han fet quatre Ecotallers, en els quals han participat 60 persones. Els cursos de prevenció de malbaratament alimentari Melmelades i chutneys i Cuina en família han omplert el receptari d'unes 30 persones, entre petits i grans, amb diferents propostes per aprofitar al màxim els aliments. I els tallers de compostatge han comptat amb l’assistència d’una trentena de persones, de les quals 23 s'han afegit a la nova xarxa de compostaires. 

Un total de 78 comerços de la ciutat han col·laborat en aquesta edició fent difusió de la temàtica de la setmana: el malbaratament alimentari, repartint guies de prevenció de residus alimentaris. La ciutadania ha rebut molt bé la proposta, ja que s'han distribuït unes 3.000 guies. 

La Trocalleria es mou ha estat present a set ubicacions diferents durant la setmana, a barris com el Vint-i-cinc de Setembre, Ca n'Oriol, el Centre o Les Torres. En el marc d’aquesta activitat itinerant s'han produït 684 intercanvis i tots aquests productes han anat a parar a noves mans per allargar la seva vida útil. Aquest servei ha rebut donacions fruit dels excedents de productes del Refira't, que serviran per renovar el seu estoc durant els propers mesos. 

I a les escoles, l’alumnat d'Educació Infantil ha estat treballant la prevenció d'envasos amb una activitat a l'aula. Les 18 escoles de la ciutat han participat en aquesta proposta i cada alumne ha rebut un embolcall reutilitzable per a l'esmorzar. 

També s'han repartit 2.074 clakis entre els nous alumnes de totes les escoles i instituts de la ciutat que col·laboren amb el projecte Rubiclak. I s’han afegit dos nous punts al circuit de recollida d’oli usat, que ja estan en funcionament i que estan ubicats a les peixateries Paco Paquina.

Objectius de Desenvolupament sostenible