Rubí exigeix la fi de la violència masclista
Coincidint amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, la ciutat ha fet palès que aquest és un problema de tota la societat
La plaça del Doctor Guardiet ha acollit aquest dissabte l’acte central del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. La commemoració, presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez, ha servit per reclamar de forma contundent la fi d’una violència sustentada sobre una cultura masclista.
L’alumnat de l’Institut L’Estatut ha estat l’encarregat de llegir el manifest unitari consensuat per la Generalitat de Catalunya, les Diputacions provincials i les entitats municipalistes. El text, escrit per l’actriu Mònica Planas, recorda que “la violència masclista no és un problema de les dones. És un problema de tothom”, alhora que denuncia que “encara vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones [...] Cal construir una societat que no toleri la violència masclista. Perquè ara l’estem tolerant”. El manifest assenyala tots aquells que contribueixen a perpetuar aquesta xacra: violadors, abusadors, assetjadors, maltractadors, però també professionals de la publicitat i dels mitjans de comunicació que banalitzen l’assassinat o perpetuen els tòpics contra les dones, empresaris de l’oci nocturn que utilitzen les dones com a reclam, i professionals de la justícia i la seguretat que infravaloren les denúncies.
Al seu discurs, l’alcaldessa també ha demanat la implicació de tota la societat en la lluita contra la violència masclista: “Cada vegada que tanquem els ulls davant de casos coneguts i propers de violència de gènere en som còmplices [...]. Davant els casos de violència masclista, no podem donar l’esquena”. La màxima responsable municipal ha tingut igualment “un sentit record cap a totes les dones que han perdut la vida durant el 2017 a mans de les seves parelles o exparelles”, entre les quals s’hi troba una veïna rubinenca. “Compartim des de Rubí el dolor i la indignació davant el que considerem una inacceptable violació dels drets humans de dones i nenes, i volem manifestar amb l’acte d’avui el nostre frontal rebuig a una de les formes d’expressió de desigualtat més cruels, més dures i més aberrants”, ha afegit.
Com a les darreres edicions, l’acte commemoratiu ha tingut lloc en una plaça ambientada amb siluetes blanques que simbolitzaven les víctimes de la violència masclista. Després de la lectura del manifest, ha tingut lloc una actuació de l’Escola Municipal de Música Pere Burés i la performance Fueron felices (y feministas), amb els grups rubinencs SIART, Escena 13 i DEKU Produccions.
Vermut musical a Ca n’Oriol
Enguany, la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones també ha arribat als barris. Així, aquest diumenge, la plaça de Ca n’Oriol ha acollit un vermut musical amb el grup Canciones de Nadie, després del qual s’ha repetit la lectura del manifest, novament a càrrec de l’alumnat de l’Institut L’Estatut, i la performance Fueron felices (y feministas).