Rubí finança un projecte per empoderar les dones de la República Dominicana sobre els seus drets sexuals i reproductius
L’Ajuntament de Rubí ha subvencionat l’entitat Farmamundi amb 11.085 euros
L’Ajuntament de Rubí ha finançat amb 11.085 euros la proposta “Millora de les capacitats de les poblacions vulnerables en tres municipis de la Província de Santo Domingo, amb enfocament de protecció enfront de violència de gènere agreujades per la situació de la COVID-19”, de l’entitat Farmacèutics Mundi (Farmamundi) en col·laboració amb el Col·lectiu de Salut Popular (COSALUP) de la República Dominicana. L'objectiu era millorar l'exercici dels drets sexuals i reproductius de les dones joves i adolescents de la República Dominicana per reduir embarassos en no desitjats en adolescents i prevenir la violència masclista. La iniciativa s’ha dut a terme a deu comunitats dels municipis de Santo Domingo, Santo Domingo Oest i Santo Domingo Nord. Per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martinez, aquest projecte, emmarcat en les subvencions de Cooperació 2021, exemplifica “la nostra idea de feminisme que passa per acompanyar quantes més dones millor en el procés d’empoderament per evitar violències. Estem molt orgulloses d’enfocar la Cooperació també des dels valors ecofeministes”.
Durant el projecte, que s’ha desenvolupat entre l’1 d'agost de 2021 i el 31 de maig de 2022, s'han fet xerrades en centres escolars i comunitaris, capacitacions amb actors i personal d'institucions i campanyes a mitjans locals. Més de 4.500 famílies han rebut formació i suport, majoritàriament dones, i unes 35.993 persones han estat beneficiàries del projecte de manera indirecta. Això ha estat possible gràcies a la feina de 60 promotores de salut -53 d'elles dones-, 20 líders comunitàries i el suport de personal d'institucions estatals de salut i ONGD. També s’han adquirit equips mèdics i medicaments per a reforçar els centres d'atenció primària i establir consultes ginecològiques per a dones de 15 a 24 anys. Per garantir que la problemàtica es continua abordant en el futur, s’ha fet un mapa dels serveis d'atenció primària de la zona i s’ha creat una Mesa Municipal de Salut Sexual i Reproductiva. Finalment, s’ha capacitat a actors comunitaris sobre salut sexual, posant l’accent en la detecció i l’atenció precoç de casos de violència masclista i sexual. També s’han creat “boticas”, o farmàcies comunitàries, per a facilitar que les comunitats, en la seva majoria rurals i allunyades de centres urbans, tinguin accés a medicaments de primera necessitat i anticonceptius.
“Hem acompanyat a joves per a formar-les i empoderar-les sobre temes com la negociació per a l'ús del condó amb les seves parelles, coneixements sobre com prevenir embarassos i cuidar la seva salut i sobre la salut sexual i reproductiva”, explica Santa Ilaria Martínez, promotora de salut de la comunitat Matamamón.
La República Dominicana és un dels països de Centre Amèrica i El Carib amb major incidència d'embarassos adolescents: més del 20% de les dones joves d'entre 15 a 19 anys es queden embarassades en l'adolescència. Un embaràs adolescent no desitjat constitueix una violació dels drets sexuals i reproductius de les nenes i adolescents que, sovint, es veuen obligades a deixar l’escola i esdevenen així encara més vulnerables a relacions desiguals que poden desembocar en casos de violència masclista.