Rubí Forma organitza una jornada per posar en valor la connexió entre tecnologia, innovació i diversitat a l'empresa
L'acte s'emmarca en el programa Rubí impulsa el tecnotalent que té com a objectiu promoure la tecnologia com a eix de transformació social i innovació sostenible a la ciutat
Un total 23 organitzacions han assistit a la jornada Tecnologia, innovació i diversitat a l'empresa organitzada per Rubí Forma en el marc del programa Rubí impulsa el tecnotalent. La iniciativa a la qual s'han adherit 26 empreses de les cadenes de valor de la salut i l'alimentació amb presència a Rubí, treballa per desenvolupar els coneixements i les habilitats digitals necessàries al lloc de treball, alhora que promou la igualtat i la diversitat a les empreses.
Rubí impulsa el tecnotalent té com a prioritat connectar treball, talent i tecnologia incidint en les necessitats compartides d'empreses i ciutadania. A través d’aquest programa, les persones milloren la seva ocupabilitat i qualitat de vida a través de la formació i l'orientació laboral, millorant el desenvolupament de les seves competències digitals. Les empreses, per la seva banda, accedeixen a recursos i coneixements per accelerar la transformació digital com a palanca de competitivitat i incorporen la perspectiva de la diversitat com a instrument que afavoreix la innovació i el desenvolupament de solucions d'alt valor. Integrar aquesta perspectiva connectada a través de la tecnologia contribueix a la detecció d'oportunitats i a la creació de cultures més innovadores i sostenibles situant a les persones al centre. El programa treballa per reduir la bretxa digital, que en moltes ocasions és una causa de desigualtat, especialment entre les dones.“Rubí impulsa el tecnotalent pretén aplicar una mirada integral, per acompanyar els nostres veïns i veïnes cap a les ocupacions de futur i de qualitat. Perquè sabem que la digitalització està canviant el mercat de treball i de la mateixa manera que significa una oportunitat per avançar, també significarà la desaparició de llocs de treball que podran ser automatitzats. Per això cal que, un cop més, treballem plegats”, ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la benvinguda a les empreses assistents a la trobada.
Durant la jornada d’aquest dijous, que ha tingut lloc a la Sala Fòrum de la Masia Can Serra, s'han presentat les principals conclusions de la fase de prospecció per desplegar solucions adaptades al màxim a les necessitats del teixit empresarial. Amb aquest objectiu, Rubí Forma ha realitzat un qüestionari a 52 organitzacions. 26 d’aquestes empreses del món de la salut i l'alimentació i la seva indústria auxiliar ha participat també en una entrevista en profunditat.
Olga González Cerezales, coordinadora de l’Àrea d’Indústria, Comerç i Ocupació de l'Ajuntament de Rubí, ha explicat que "més del 50 % de les empreses entrevistades compten amb un índex de maduresa mig-alt o superior i moltes d'elles han manifestat la importància de promoure una cultura digital que contribueixi a un ús més eficient dels recursos i la tecnologia per a la creació de valor. També hem observat que el concepte de diversitat encara està poc treballat, tot i que més del 50% de les empreses compten ja amb un pla de sostenibilitat. Per aquest motiu hem organitzat aquest acte que ofereix una mirada diferent i necessària”. Més del 75 % de les empreses entrevistades tenen previst créixer en els dos anys vinents. Per fer front a aquest repte, necessiten nous perfils professionals i treballar en clau de cultura digital i innovadora per promoure productes i serveis més competitius adaptats a la diversitat social.
Una de les conclusions de la jornada és la relació causal entre diversitat, innovació i tecnologia. Integrar aquesta perspectiva connectada promou equips més compromesos i empreses més preparades per fer front als reptes presents i futurs generant models de gestió més responsables i eficients. L'impacte social és un altre dels aspectes destacats del programa i de la jornada que incideix positivament en les vocacions industrials, la incorporació al món del treball dels i les joves, les dones i les persones aturades de llarga durada.
La jornada ha explicat les experiències pràctiques de tres empreses integrants del programa. Hi ha intervingut Anna Torredeflot Barrufet, consellera delegada de Vakkimsa; Sixto Casado Pérez, director de Recursos Humans i Servant Dovarganes Roselló, director de sistemes i CIO de Dermofarm i Martí García Huesca, director general de Campos Estela.
Alba Mora Julià, coordinadora del programa Rubí impulsa el tecnotalent i Imma Pérez Cendón, directora de Nottopic, han explicat les claus per incorporar la diversitat a l'empresa com a element de competitivitat i innovació, associant dos conceptes que es treballen junts en molts poques ocasions però que tenen un gran potencial de desenvolupament per a la competitivitat de les empreses. Rubí impulsa el tecnotalent és un programa subvencionat per la Diputació de Barcelona en el marc del projecte Treball, talent i tecnologia i compta amb la participació de 26 empreses de la ciutat, impactant en més de 3.000 persones que treballen a Rubí. Entre altres organitzacions adherides, destaquen Grup Andersen, Grup B Braun, Eurofragance, Europastry, Campos Estela, Dermofarm, Dispensari Veterinari, Grup DSV, Jamones Félix, Moehs, Roche Hermanos, Rubí Social i Vakkimsa.
L’acte també ha comptat amb la presència del regidor de Serveis a l’Empresa, Rafael Güeto Ortiz i el regidor d’Ocupabilitat i Educació, Víctor García Correas.