Rubí promou el “Manifest per l’impuls local al canvi de model energètic”
Ana María Martínez destaca el poder de les ciutats per avançar en un canvi de model basat en la sostenibilitat durant la cloenda de la tercera edició del Rubí Brilla
Rota, San Sebastián de Los Reyes i Las Palmas de Gran Canària han estat els primers municipis de l’estat espanyol a signar el Manifest per l’impuls local al canvi de model energètic promogut per l’Ajuntament de Rubí durant la tercera edició del Congrés nacional Rubí Brilla, que ha tingut lloc aquest divendres i s’ha centrat en l’autoconsum energètic. “Si per alguna cosa s'ha significat aquesta tercera edició del congrés Rubí Brilla, ha estat per arrencar el compromís polític d'aquelles ciutats que, com Rubí, aposten decididament per un canvi de model energètic”, ha assegurat l’alcaldessa Ana María Martínez durant el discurs de cloenda.
“Ha arribat el moment que totes aquestes ciutats donin un pas endavant i passin a l'acció, teixeixin complicitats, comparteixin de forma mancomunada projectes en la línia de la sostenibilitat i liderin un moviment a Espanya que sumi altres urbs amb idèntics interessos”, ha dit Martínez. Precisament és en aquest sentit que s’ha aprovat el manifest, que inclou mesures de planificació estratègica municipal per orientar el conjunt de polítiques públiques cap a la consecució dels compromisos mediambientals a través de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables amb la finalitat última de facilitar el trànsit cap a un nou model energètic. Per això, un dels principals compromisos que han adquirit les ciutats signants ha estat elaborar un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES), que Rubí ja té, i que haurà d’incloure tots els sectors del municipi, no només l'administració local sinó també l’entorn urbà, la mobilitat, les instal·lacions municipals, i el sector domèstic, comercial, industrial i primari.
Desenvolupar campanyes de sensibilització, dissenyar i implementar accions d’eficiència energètica en les instal·lacions municipals prioritzant el canvi d’hàbits assumint la metodologia del projecte Rubí Brilla, aplicar mesures contra la pobresa energètica i implementar accions de mobilitat sostenible fomentant el transport públic són alguns dels compromisos que també han assumit les ciutats signants. “Farem extensiu el manifest a tots aquells municipis que vulguin lluitar per deixar un món millor als nostres fills i filles”, ha anunciat l’alcaldessa.
Prèviament a la signatura del manifest, els representants polítics de municipis que segueixen la proposta d’estalvi i eficiència energètica del projecte Rubí Brilla i que s’han inspirat en el projecte per als seus municipis han volgut compartir les experiències que han aplicat a les seves ciutats. Durant el seu torn, l'alcaldessa de Rubí ha avançat les intencions del consistori d’aprovar el Pla director de Rubí Brilla 2016-2019 que inclou, entre les seves línies estratègiques, la rehabilitació energètica dels edificis, “una assignatura pendent”; impulsar la mobilitat sostenible amb l’exemple de les fotolineres però anar més enllà: pacificar la ciutat al trànsit i, en definitiva, “posar les persones com a prioritat en el disseny de la ciutat”. En aquest sentit, Martínez ha detallat que una altra de les línies estratègiques del Pla director estarà focalitzada en potenciar l’autoconsum energètic, tema central del congrés durant el matí.
“No hi ha marxa enrere, hem de ser els municipis que demostrem que es pot fer: tenim el compromís de liderar el canvi de model energètic i aconseguir un canvi de cultura”, ha expressat l’alcaldessa. De la mateixa manera s’ha manifestat l'alcalde de Rota, Javier Ruiz, que ha posat de manifest que, de la mateixa manera que cal reduir el consum energètic, hi ha la la necessitat d’impulsar “un canvi de mentalitat a la ciutadania des dels ajuntaments” que faci possible avançar cap un model sostenible.
La regidora de Govern de l'Àrea de Sostenibilitat de Las Palmas de Gran Canària, Pilar Álvarez, ha posat al damunt de la taula la necessitat de treballar des de l’àmbit local “per combatre el canvi climàtic”, i d’aconseguir “la complicitat de la ciutadania per a fer-ho possible”, mentre que el regidor delegat de Desenvolupament Local de San Sebastián de los Reyes, Miguel Ángel Fernández ha posat de manifest les dificultats amb les que es troben els municipis amb pocs recursos per tal de liderar projectes com les que proposa Rubí Brilla. “Estem en fase embrionària però no ens falta empenta ni il·lusió i ens agradaria arribar fins on ha arribat Rubí”, ha conclòs.
Com cada any, el congrés també ha servit per presentar els resultats d'estalvi de les escoles de Rubí en el projecte 50/50. Durant el curs 2015-16, els centres han estalviat amb aquest programa més de 66.000 euros. En els darrers 4 anys, els 12 centres públics que hi participen han estalviat pràcticament 300.000 euros. Un dels objectius que ha explicat Martínez també ha estat donar a conèixer al conjunt de la ciutadania de Rubí el projecte 50/50.
La tercera edició del Rubí Brilla ha estat centrada en l’autoconsum
Per tercer any consecutiu, el Congrés Rubí Brilla ha aplegat a Rubí experts de primer nivell del sector energètic a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E, i Jorge Morales de Labra, director general de Geoatlanter i membre de la Plataforma per un Nou Model Energètic i de l’Associació de Productors d’Energies Renovables, han coincidit a assenyalar l’autoconsum com el futur del model energètic. Un canvi que per a Morales de Labra ja és imparable, “ni tan sols el fet que el president electe dels Estats Units, Donald Trump, hagi manifestat la seva intenció de primar el carbó per sobre d’altres tipus d’energia podrà parar el canvi de model. Potser afectarà al ritme del canvi, però en cap cas l’aturarà”, ha dit. Així, García Breva ha afirmat també que “un poble sense energia pròpia és un poble sense futur”.
Els experts també han lamentat que la legislació espanyola posi traves a l’autoconsum. Daniel Pérez, advocat del gabinet especialitzat Holtrop, ha recalcat que “l’autoconsum és legal a Espanya, però l’administració hi posa traves de tot tipus”. Pérez ha estat especialment crític amb la impossibilitat de l’autoconsum compartit: “Cada instal·lació ha de donar servei només a una família. És absurd, i atempta al cor del model de sostenibilitat energètica”.
El congrés també ha posat en valor l’experiència del projecte Rubí Brilla. Jordi Núñez, director de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de l'Ajuntament de Rubí, ha parlat de l’eficiència i eficàcia energètica entesa també com un valor de competitivitat pel teixit industrial rubinenc.
La trobada també ha mostrat diferents opcions de finançament com les alterntives que proposen el director general d’ Ecrowd!, Matthieu van Haperen, el codirector d’Ecooo Mario Sánchez-Herrero, i el gerent d’energies renovables de Triodos Bank, Miguel Ángel Amores.
“Crec que no hi ha millor manera de tancar un congrés: deixar per escrit que desitgem ser l'embrió d'una revolució de les ciutats cap a un canvi de model energètic”, ha conclòs l’alcaldessa, que ha volgut agrair sincerament la participació a tant als experts com a les escoles participants del projecte 50/50. “Sense ells, el Rubí Brilla no seria possible”, ha sentenciat.