Rubí incrementa els nivells de recollida selectiva gairebé un 2% respecte a l’any anterior
Tot i que la majoria de fraccions han augmentat el percentatge de reciclatge, encara hi ha un 61% dels residus que van a parar a l’abocador
El 2019, els rubinencs i les rubinenques van generar 34.085 tones de residus, de les quals 13.211 tones (38,76%) van ser de recollida selectiva ─fraccions reciclables─ i les altres 20.874 tones es van llençar al contenidor de la resta ─residus que van a parar, bàsicament, a l’abocador─. La xifra de residus reciclats és lleugerament superior a l’any anterior, quan el percentatge va ser del 36,99%.
L’Ajuntament de Rubí s’ha marcat com a objectiu que, l’any 2025, a la ciutat es recicli el 60% dels residus generats. Es tracta d’un pas més respecte els objectius fixats per la Unió Europea, que estableixen que l’any 2020 s’haurien de reciclar el 50% de les deixalles. El Pla Local de Residus Municipals de Rubí (PlrR), aprovat inicialment al desembre, és el full de ruta a seguir per a fer realitat aquesta fita. És una eina que planifica les estratègies de prevenció, reutilització i gestió de residus que es volen aplicar al llarg del camí, entre els anys 2019 i 2025, i que pretén adequar la gestió dels residus a un nou marc social, tècnic i econòmic.
Els darrers anys, Rubí ha anat augmentant el percentatge de recollida selectiva. Hem passat d’estar per sota del 30% (2016) a assolir el 38,76% l’any passat (el 2017, la taxa es va situar al 33,26%, mentre que al 2018 va ser del 36,99%). Tot i aquesta tendència a l’alça en els índexs de reciclatge a la ciutat, “encara tenim molta feina per endavant per assolir el 60% de residus recuperats l’any 2025”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. “Reciclant més aconseguirem reduir la factura ambiental i econòmica per a la ciutat, per això en aquest mandat farem una evolució del model cap a la corresponsabilitat”.
La majoria de fraccions milloren els resultats
A banda de la xifra general, també ha augmentat el percentatge de recollida de les diferents fraccions. Pel que fa als envasos, s’ha incrementat en un 41,54% respecte a l’any anterior. El paper i cartró i l’esporga també han experimentat un important repunt, al voltant del 37% cadascuna d’elles. L’augment de la recollida d’envasos i de paper i cartró es pot explicar, en part, pel fet que s’ha anat incrementant la presència de contenidors de les cinc fraccions a bona part de les ubicacions de la ciutat, cosa que facilita la tasca de separació dels residus a la ciutadania.
També s’ha recollit un 14,16% més d’orgànica ─el 2019 es va impulsar una campanya per reduir la presència d’impropis en aquesta fracció, en el marc de la iniciativa RECICLA! Posa colors a la ciutat─, un 13,40% de vidre i un 7,36% de voluminosos. De fet, el Telèfon Verd ha rebut un 19,25% més de trucades que el 2018 (10.935 en total). En canvi, ha disminuït un 32,38% la recollida de diversos residus especials que s’han de portar a la deixalleria.
Segons Andrés Medrano Muñoz, “tant important és la correcta selecció dels residus com el fet de prevenir-ne la seva generació. Per això, dos dels eixos del Pla Local de Residus fan referència precisament a la prevenció i el consum responsable i a la reutilització”. En aquest sentit, cal destacar que l’any 2019 ha disminuït la generació de residus per habitant i dia, que s’ha situat en 1,20 kg habitant/dia, un quilo menys que el 2018.