L'alcaldessa i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, amb el cartell de la Festa Major (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí inicia el compte enrere per a una intensa Festa Major amb prop de 200 activitats

Ajuntament i entitats locals han preparat una programació de sis dies marcada per la recuperació de les tradicions i la voluntat d’arribar a públics molt diversos

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, han presentat aquest dimecres la programació de la Festa Major de Sant Pere, que tindrà lloc del 28 de juny al 3 de juliol. Rubí es prepara per viure una celebració molt intensa, que inclou prop de 200 activitats per a tots els públics organitzades per l’Ajuntament i el teixit associatiu local.

La festa arriba marcada per la recuperació de la normalitat després de dos anys i mig de pandèmia. “Sempre preparem la Festa Major amb molta il·lusió però aquesta vegada encara més perquè deixem enrere dues edicions molt diferents. Aquest és l’any! A més, es dona la circumstància que serà una festa més llarga”, ha dit l’alcaldessa. La primera edil ha agraït el treball de tots els serveis municipals implicats en l’organització i el bon funcionament de la celebració, liderats pel Servei de Promoció i Dinamització Cultural, i molt especialment també la participació d’entitats de tot tipus, “que posen el millor que tenen al servei de la festa gran de la ciutat, i això és d’agrair sempre. L’esforç és molt important i la mobilització també”.

Dins la programació d’aquest any, hi haurà totes les propostes habituals de la celebració, algunes de les quals es recuperen després dels pitjors moments de la pandèmia, com és el cas del seguici i el pregó a la plaça de Pere Aguilera, que enguany anirà a càrrec dels responsables dels capgrossos del Club Natació Rubí, Montserrat Jiménez i Joan Manel Sampons, coincidint amb el 50è aniversari de l’entitat. L’acte, a més, recuperarà la tradició del repartiment de coca entre les persones assistents.

També tornaran enguany els correfocs, que l’any passat van reconvertir-se en ravals estàtics; el correaigües amb el Bòjum; la Ballada de Gitanes al Carrer, que suma ja 38 edicions; el petit seguici de Sant Pere amb els gegants de Rubí; les actuacions de les cases regionals; el Holi Dolly Rubí Festival; la fira d’atraccions al Rubí Forma; i els concerts massius a l’Escardívol. Tampoc hi faltaran les nombroses propostes esportives o les activitats juvenils, que tornaran a multiplicar-se a la plaça de Salvador Allende gràcies a la iniciativa de Rubí Jove i de les entitats de l’àmbit.

Però aquesta Festa Major també hi haurà algunes activitats que o bé seran novetats absolutes o bé es redefiniran. Així, la programació inclourà noves propostes familiars vinculades al Carnet 360, amb l’objectiu de promoure aquest instrument al servei de l’equitat educativa que ofereix oportunitats de lleure gratuïtes i obertes a tothom. També s’estrenarà el concurs Rubí té talent, organitzat per l’Ajuntament amb el suport de l’estudi de gravació Essentia Beyond Music amb l’objectiu de donar visibilitat als i a les cantants de la ciutat, i un nou karaoke a la plaça de Salvador Allende que vol reprendre l’èxit de l’activitat que es feia fa uns anys. Pel que fa a l’Espai ARTBORETUM, que va ser la gran novetat de l’any passat, es reeditarà els dies 1, 2 i 3 de juliol com un espai alternatiu on l’art urbà serà el protagonista: seguiran havent-hi foodtrucks i mercat, però també hi haurà exhibicions de graffiti i actuacions de DJ locals, entre d’altres.

       

L’oferta musical més àmplia

La Festa Major estarà plena de música. L’oferta, àmplia i diversa, és la suma de la programació del festival RRandom ─amb més d’una vintena d’artistes─ i dels concerts organitzats per les entitats, com és el cas de les Jornades de Jazz, dels concerts de blues i de les actuacions promogudes per les entitats juvenils. Tampoc hi faltaran propostes tan arrelades com el festival Rubisound de Ràdio Rubí, que aquest any aterra a la rambla del Ferrocarril amb l’objectiu de donar visibilitat als artistes rubinencs.

El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha convidat tothom “a participar dels concerts perquè segur que hi trobaran alguna música que els agradi, i a fer valer les actuacions de les entitats”. El responsable de les polítiques culturals del Consistori també ha incidit en “la qualitat de l’oferta” i en el fet que totes les actuacions siguin d’accés gratuït a excepció dels quatre concerts del Teatre Municipal La Sala a càrrec d’Alba Molina, Cepeda, La Mare i Paula Mattheus, que en tots els casos són a preus molt assequibles.

Rodríguez ha posat l’accent en l’actuació que oferirà Carlos Núñez el 28 de juny a l’amfiteatre del parc del Castell. Segons ha donat a conèixer, serà un directe molt especial ja que el músic gallec ha demanat l’acompanyament de l’Esbart Dansaire de Rubí, de la Irmandade Galega de Rubí i de la cantant local Carolina Alabau.

      

Una Festa Major segura per a tothom

Una de les prioritats de l’Ajuntament és garantir una Festa Major segura per a tothom, lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques. Del 28 de juny fins al 2 de juliol en horari nocturn, la ciutadania podrà acostar-se al Punt Lila de l’Escardívol per obtenir informació o, si ha patit algun tipus de violència masclista o LGTBIfòbica, per rebre suport i ajuda.

L’Ajuntament reeditarà enguany la campanya Respecta’m, que es veurà i sentirà als escenaris de Festa Major i en les activitats més multitudinàries. Es distribuiran adhesius i xapes amb el lema Jo respecto i un QR cap al web municipal amb tota la informació necessària. La campanya busca que tothom faci un pas endavant i es comprometi individualment a respectar les altres persones, siguin com siguin, convertint-se així en part activa de la solució per evitar situacions d’assetjament.

En aquesta Festa Major, l’Ajuntament també prestarà especial atenció al tema de la mobilitat. Per facilitar una mobilitat sostenible i segura per a tothom, s’habilitarà un servei especial nocturn des del dimecres 29 de juny al diumenge 3 de juliol, amb una freqüència de pas de 60 minuts. La nit de dissabte a diumenge, el servei serà ininterromput.

Paral·lelament, i amb l’objectiu de millorar la seguretat de determinats col·lectius vulnerables i de risc, s’oferirà el servei de parada a demanda. A partir de les 22 h, l’autobús podrà efectuar parades intermitges ─entre dues parades fixes de l’itinerari─ perquè hi baixin aquelles persones que se sentin vulnerables, sobretot dones, persones menors d’edat i persones amb discapacitat.

A més, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya habilitarà un servei ininterromput amb tren de la línia S1 per hora i sentit entre Plaça Catalunya i Terrassa Nacions Unides les nits del 29 i 30 de juny i de l’1 i 2 de juliol.

Pel que a la mobilitat en vehicle privat, per tal d’evitar aglomeracions i aconseguir una gestió més eficient d’aquest tipus de desplaçaments, l’Ajuntament col·locarà una senyalització provisional indicant als vehicles les zones d’aparcament al polígon de la Llana, Can Fatjó i Cova Solera, uns espais on la disponibilitat d’estacionament és major. Aquesta senyalització provisional es col·locarà als accessos de la ciutat.
L’alcaldessa ha recordat que no es pot estacionar al voral de la C-1413 i que la Policia Local sancionarà aquells vehicles que incompleixin aquesta norma. “Demanem a la ciutadania que valorin si necessiten agafar el cotxe aquests dies per desplaçar-se als espais de la Festa Major. Segurament des de molts llocs de la ciutat és molt més fàcil anar-hi caminant”, ha manifestat l’alcaldessa.

La programació i tota la resta d’informació útil sobre la Festa Major i el RRandom ja està disponible a la pàgina web www.rubi.cat/festamajor i, en els propers dies, també es publicarà a l’app Rubí Ciutat.

El Punt d’Informació de Festa Major de la plaça del Doctor Pearson obrirà el 27 de juny. Des d’ell es repartiran els tradicionals mocadors.