Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí obre el curs escolar amb l’objectiu d’elaborar el Pla Educatiu de Ciutat L’acte inaugural del curs ha reunit les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal a l’auditori del Museu Municipal Castell https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí obre el curs escolar amb l’objectiu d’elaborar el Pla Educatiu de Ciutat

L’acte inaugural del curs ha reunit les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal a l’auditori del Museu Municipal Castell

L’auditori del Castell ple durant l’acte inaugural (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’auditori del Castell ple durant l’acte inaugural (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

El curs escolar 2024-2025 s’ha inaugurat simbòlicament aquest dijous amb el tradicional acte conjunt de les comunitats educatives de Rubí i Castellbisbal, que enguany s’ha celebrat a l’auditori del Castell de Rubí. La trobada ha comptat amb les intervencions de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, l’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde Domínguez, i la directora dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, M. Teresa Fons Aumedes.

Durant el seu parlament, l’alcaldessa de Rubí ha avançat un dels principals reptes d’aquest curs: l’elaboració del nou Pla Educatiu de Ciutat (PEC) que ha de servir per definir com i què ha de ser l’educació de la ciutat: “Com tots els grans temes de ciutat, el PEC es posa en marxa amb una sessió participativa, el 21 de setembre, perquè entenem que la participació ciutadana és essencial per abordar els reptes del futur. Des d’aquí, convido tots els agents de la comunitat a participar d’aquest procés per ser una ciutat encara més educadora”.

Martínez també s’ha referit als assassinats masclistes del mes d’agost que han colpit els dos municipis tot assenyalant que “la lluita contra la violència masclista, comença en l’educació, a les aules i a casa, amb el suport i els recursos de totes les institucions. Estic convençuda que compartim aquesta prioritat amb tota la comunitat educativa de Rubí i Castellbisbal, i també amb el nou govern de la Generalitat de Catalunya”. L’alcaldessa s’ha mostrat segura que el nou govern català de Salvador Illa permetrà facilitarà una millor entesa amb els municipis en l’àmbit de l’ensenyament. Amb la voluntat d’atendre cada comunitat educativa singular i dotar-la de les eines i els recursos que necessiti, l’alcaldessa ha anunciat un canvi progressiu en el model local de casals diaris. El curs començarà dilluns amb el tradicional casal diari que s’ofereix a l’IE Teresa Altet, però s’implementarà progressivament un nou model d’itineraris personalitzats per a cada infant “que pugui atendre les necessitats específiques de cada nen i nena. El nostre objectiu és que cada centre d’educació primària de la ciutat ofereixi un taller d’estudi assistit al seu alumnat”.

La màxima edil ha renovat l’aposta municipal per la Formació Professional i ha avançat que “renovem el model de Fira de la Formació Professional que fins ara es concentrava en dues jornades. La divulgació sobre el model d’FP estarà present durant tot el curs amb activitats d’orientació i de promoció per l’alumnat de secundària i la postobligatòria”.

L’alcaldessa creu que al final del curs que dilluns comença “haurem avançat també en dos projectes molt necessaris que els rubinencs i rubinenques esperem amb ganes: el projecte definitiu per construir l’edifici de l’Escola del Bosc i la posada en marxa de l’Escola d’Hostaleria al Mercat Municipal”. “Tant de bo puguem també donar resposta a les necessitats del Centre Educatiu de Ca n’Oriol, un espai creat inicialment per donar servei a 25 alumnes, que actualment n’atén 82”, ha conclòs. Martínez ha explicat també que la ciutat ampliarà les propostes del carnet Rubí360 i l’Efecte E i s’ha compromès amb el manteniment dels edificis dels centres educatius.

De la seva banda, l’alcaldessa de Castellbisbal, Dolors Conde Domínguez, ha iniciat el seu parlament defensant que “l’educació és un pilar fonamental de la societat, que forma en valors. La solidaritat, la tolerància i la responsabilitat són valors que també s’aprenen a l’escola i creen una societat més justa, més oberta i més cohesionada”.

Conde s’ha referit també a la necessitat de crear rutines sanes per als nens i nenes que incloguin una bona alimentació, les hores suficients de descans i temps pel joc, que “també fomenta les habilitats socials de les persones”.

L’acte ha seguit amb la conferència Què ens diu la ciència sobre  om aprenem a llegir? a càrrec d’Héctor Ruiz Martín, director de la International Science Teaching Foundation (ISTF), on investiga en l'àmbit de la psicologia cognitiva de la memòria i l'aprenentatge per desenvolupar recursos educatius basats en l'evidència científica.

Dilluns comencen el curs 10.054 alumnes de Rubí, 2.090 infants d’educació infantil, 4.487 d’educació primària i 3.477 alumnes d’educació secundària obligatòria.  Les tres escoles bressol municipals encetaran el curs pràcticament amb totes les places ocupades, només queden dues vacants a Lluna i dues vacants a Sol solet per a nascuts al 2024, que tingui més de 16 setmanes.

Objectius de Desenvolupament sostenible