Rubí presenta la Taula de la Competitivitat Industrial en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental
El grup impulsor del Pacte s’ha reunit aquest dimarts a la Masia de Can Serra per posar en comú les estratègies locals per donar suport a la indústria
El Grup Impulsor del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental s’ha reunit aquest matí a Rubí. La jornada que ha tingut lloc a la Masia de Can Serra ha servit per posar en comú les diferents estratègies locals de suport a la indústria. El Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, constituït l’any 2014, és un instrument de concertació i cooperació territorial públic-privat configurat pels ajuntaments de la comarca, les organitzacions sindicals, les organitzacions patronals, les cambres de comerç, les universitats i centres tecnològics. La seva missió és compartir les estratègies de desenvolupament econòmic local per concertar una política comuna capaç de posar en pràctica mesures específiques de transformació del sector industrial. En el cas de Rubí, l’alcaldessa Ana María Martínez ha presentat la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR): un òrgan que fa corresponsables de les polítiques de desenvolupament econòmic de la ciutat els principals agents locals en els àmbits de territori, empresa i coneixement. “L’estratègia de Rubí passa per la concertació, la corresponsabilitat entre els agents públics i privats i l’aposta per una visió supramunicipal de la indústria que es fonamenti en la cooperació i l’execució d’actuacions compartides. En aquest sentit, el Pacte per la reindustrialització és una de les principals cartes de presentació de la nostra comarca cap a la resta d’institucions del territori”, ha argumentat l’alcaldessa.
En el seu primer any, la TCIR han proposat 39 propostes de les quals 26 ja s’han posat en marxa. A més, el 48% de les propostes que ha generat la taula tindran una aplicació supramunicipal a curt i mitjà termini. Sis de les accions que ha posat en marxa la TCIR s’estan treballant precisament en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental: la creació d’un grup supramunicipal d’intervenció amb operadores de serveis; l’impuls de la Formació Professional a través del foment de les vocacions industrials, l’adaptació dels criteris d’assignació de les línies de l’FP i la creació de l’observatori de l’FP; promoure mesures d’eficiència energètica i indústria i compartir una visió supramunicipal de bones pràctiques en matèria de fiscalitat. “I tot i que no és quantificable, per nosaltres té un valor immens poder dir que hem creat un marc de confiança més estret entre els integrants de la taula. Avui ens coneixem més i millor que fa un any i aquest coneixement revertirà segur primer en propostes i després en accions que milloraran la competitivitat de les nostres empreses i, també, la qualitat de vida dels rubinencs i les rubinenques”, ha explicat Martínez..
“El Vallès Occidental vol ser un territori pioner en el desplegament del Pacte Nacional per la Indústria. Apostem per la innovació, per les noves vocacions industrials, pels polígons. Hi apostem perquè la indústria genera ocupació, arrela al territori i cohesiona socialment”, diu Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
L’acte també ha comptat amb la presència de la directora General Indústria de la Generalitat de Catalunya, Matilde Villarroya. “L’administració és un agent facilitador de l’activitat econòmica i aquí, justament al Vallès Occidental ens hem trobat el paradigma de la col·laboració entre els agents locals i comarcals. Estem totalment alineats”, conclou Villarroya.
La jornada ha culminat amb les ponències “L’impacte laboral de la indústria 4.0 a Catalunya”, a càrrec del cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Direcció General Indústria, Joan Miquel Hernández; i “Les dones en el sector industrial” a càrrec de la directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona, Carme Poveda.