Rubí presenta les experiències de la corporació amb l'FP DUAL al Congrés de la Red Estatal de Ciudades Educadoras
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor d’Educació i Ocupabilitat, han explicat que l’Ajuntament de Rubí contracta alumnat de formació professional, de cicles formatius i de certificats de professionalitat, en modalitat DUAL
Les experiències de l’Ajuntament de Rubí amb l'FP DUAL, tant amb cicles formatius com amb certificats de professionalitat (FPO DUAL) s’han presentat com a bona pràctica educativa en el marc del Congrés de la Red Estatal de Ciudades Educadoras (RECE), que té lloc a Gijón. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor d’Educació i Ocupabilitat, han explicat que l’Ajuntament contracta alumnat de formació professional des de fa tres cursos. “Les experiències de Rubí amb l'FP DUAL obtenen bones valoracions de totes les parts: alumnat, centres educatius i l'administració. Som pioners a Catalunya a oferir un contracte de treball a l'alumnat, enlloc d'una beca, per posar en valor tant la feina que desenvolupen els i les alumnes a la corporació com l'excel·lència de la formació que reben”, diu l’alcaldessa.
L’FP dual es defineix com la modalitat d’FP que combina l’activitat formativa impartida al centre de formació amb els aprenentatges adquirits al centre de treball, avaluables i reconeguts i que permet obtenir els títols i els certificats de professionalitat d’acord amb la corresponent autorització o acreditació i normativa
FPDUAL
El consistori ha incorporat 10 nois i noies que cursen formació professional en la modalitat dual (FP Dual) a la plantilla municipal a través d’un contracte de treball d’una mica més de 9 mesos. Els i les joves estudien a INS L'Estatut (CFGS Administració de sistemes informàtics en xarxa o CFGS Desenvolupament Aplicacions Multi plataforma) i a l’Institut La Serreta (CFGM Atenció a les persones en situació de dependència, CFGS Educació infantil o CFGS Integració Social) i se sumen a les àrees de Serveis centrals, Drets socials i Igualtat i Ciutadania. Així els i les joves treballaran al servei de tecnologia i sistemes d’informació, Serveis Socials, Cooperació i primera acollida, Gent Gran activa, joventut i a les escoles bressol municipals. L'estada dels joves al consistori es divideix en dues fases: en la primera, de 100 hores, l'alumnat ha realitzat pràctiques per adaptar-se al funcionament de l'administració i, en finalitzar aquest període, l’1 de setembre ha començat l'estada remunerada amb un contracte de formació en alternança durant 854 hores, fins al 21 juny.
La del curs 2023-2024 és la tercera promoció d’alumnes que treballen a l’Ajuntament de Rubí a través de la modalitat Dual de l’FP.
FPO DUAL
Rubí és un dels municipis pioners en executar aquest projecte adreçat a persones joves desocupades d'entre 16 i 29 anys, amb estudis de graduat en ESO o equivalent, que combinen la formació i l'estada a l'empresa. L’alumat es forma a Rubí Forma en els certificats de professionalitat de Muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques i Eficiència energètica en edificis, Actualment s'està realitzant la segona edició d'aquest projecte destinat a 9 alumnes i en el qual hi participen 7 empreses. Un dels alumnes ha estat contractat per l'Ajuntament. La durada del projecte, impulsat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), és d'un any.