Rubí recupera Sant Jordi
Les parades de les llibreries locals, els punts de venda de roses i les carpes d’entitats i partits polítics han plantat cara a la pluja intermitent per rebre centenars de rubinencs i rubinenques
La plaça del Doctor Guardiet ha tornat a ser el centre de la celebració de Sant Jordi a Rubí, després dos anys de pandèmia i restriccions. Les parades de les llibreries locals, els punts de venda de roses i les carpes d’entitats i partits polítics han plantat cara a la pluja intermitent per rebre centenars de rubinencs i rubinenques. “La diada de Sant Jordi és un dia molt important per la ciutat, per Catalunya, per nosaltres. Teníem moltes ganes de viure la ciutat i viure la ciutat és viure les seves tradicions. Sant Jordi és alegria, és conviure, és cultura, és art. Era necessari poder-ho fer amb certa normalitat”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez.
De 10 a 21 h, les parades de les llibreries Racó del Llibre, L’Ombra, Gràfiques Ventura, Kame Kame Comics i Establiments Vilalta han rebut la clientela des del centre de la ciutat i altres comerços, com Lectors al tren! ─ubicat al c. Magí Raméntol─, han vebnuit llibre davant dels seus aparadors. Diversos autors locals han celebrat la diada a la plaça del Doctor Guardiet signant exemplars dels seus llibres. És el cas de Mercè Alegria Seijas, Giselle Amorós, Núria Julià Fosas, Elena Boixader Barut, Mireia de No Honrubia, Núria Pradas Andreu, Josep Milà i Albà, Carmen Moreno Herrero i Francisco Hernaiz Requena.
Com a novetat, aquest Sant Jordi ha incorporat la reivindicació feminista amb el personatge de la Jordina. Per l’alcaldessa, la Jordina “és un element més que s’afegeix a les tradicions de la diada, però que és molt profund. Ens permet afegir la mirada feminista a Sant Jordi i mostra que treballem per incorporar el feminisme com a manera de viure i per aconseguir una ciutat, i un món, més lliure, més just i més igualitari”.
Veus de Dona
Montserrat Santó Alcaide és la guanyadora del segon certamen de relats curts Veus de Dona en la categoria d’adults en català amb el text Business Analyst. Irene Miras Sánckez de l’Institut Torrent dels Alous, pel relat El viatge de la Cora, i Clàudia Gallego Pariente de l’Escola Maristes amb el relat Desde el umbral, han aconseguit els premis en la categoria dirigida a l’alumnat d’ESO. En aquesta categoria juvenil, s’han concedit també dos accèssits a Dara Ferrer Gómez del Col·legi Balmes per Soy mujer ¿y qué? i a Luz Mar Paulino Bestraten de l’Institut Torrent dels Alous per Mons paral·lels. La categoria d’adults en castellà ha quedat deserta.
El club de lectura Veus de Dona, en col·laboració amb el servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí, ha convocat el segon concurs de relats curts per incentivar la creació literària al voltant de la igualtat de gènere. El concurs s’ha estructurat en dues modalitats: una de general, oberta a tothom, i una dedicada a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO. Dins de cada modalitat, s’estableixen dues categories segons si el relat s’havia escrit en català o castellà. L’únic requisit sobre la temàtica és que havia de destacar la igualtat de gènere, posar en relleu el paper de les dones en la història o en qualsevol camp del coneixement o reflexionar sobre l'aportació femenina a la societat actual.
L’entrega de premis ha tingut lloc a l’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler i ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor de Promoció Cultural, Moisés Rodríguez Cantón; la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo i el regidor d’Educació, Víctor García Correas.