Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí reflexiona sobre el rol femení durant la pandèmia a través del documental "Dones en temps de crisi: any 2020" A la sèrie documental hi han participat 32 dones treballadores de diferents sectors de 18 municipis catalans, entre elles dues rubinenques https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí reflexiona sobre el rol femení durant la pandèmia a través del documental "Dones en temps de crisi: any 2020"

A la sèrie documental hi han participat 32 dones treballadores de diferents sectors de 18 municipis catalans, entre elles dues rubinenques

L’alcaldessa, durant la presentació de l’acte (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa, durant la presentació de l’acte (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí i l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació han convidat la ciutadania aquest dimarts a reflexionar sobre el paper de les dones durant la pandèmia. La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler ha acollit el visionat de diferents capítols del documental Dones en temps de crisi: any 2020 i una xerrada posterior, acte al qual hi han participat una quarantena de persones.

Dones en temps de crisi: any 2020 és un homenatge dels ajuntaments membres de l’Observatori a les dones dels seus municipis que, amb les seves ocupacions diverses, han fet sostenible el dia a dia de la crisi de la COVID-19. Aquesta sèrie documental sobre els treballs de les dones i els lideratges femenins vol contribuir a pluralitzar i donar major representativitat a les aportacions essencials de les dones en el context de pandèmia.

En resposta a l’absència de veus i experiències femenines diverses acusada pels mitjans de comunicació durant l’actual situació sociosanitària, el projecte audiovisual presenta retrats allunyats de tòpics i d’estereotips de les vivències de dones de generacions, cultures, procedències, models familiars, opcions sexuals o capacitats molt diverses. Ho fa a partir dels testimonis de 32 dones, treballadores de diferents sectors, de 18 municipis catalans que formen part d’aquest observatori. Entre elles, dues rubinenques: Lídia Gil Belmonte, mare i directora de l’Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN), i M. José Martínez Lopez, mare i propietària d'una perruqueria i un centre d'estètica.

Estem lluitant contra la història. Durant segles, les dones s'han fet càrrec de manera gairebé exclusiva de les tasques reproductives i de les cures. Funcions absolutament indispensables per a la vida que, tot i així, han estat menystingudes i precaritzades”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, durant la presentació de l’acte. “En el context de la pandèmia, aquesta realitat s'ha confirmat una vegada més. [...] Les dones han tornat a ser un front de resistència [...] i, en molts casos, aquesta sobrecàrrega l'han pagat amb problemes de salut”, ha comentat. “Com a ciutat, aquest és un tema que ens preocupa”, ha afegit. En aquest sentit, l’alcaldessa ha avançat que la reformulació dels treballs i dels temps és un eix estratègic del Pla d'igualtat per a la ciutadania 2021-2024, que aviat es presentarà: “Volem revertir desigualtats en aquest àmbit i sensibilitzar a la ciutadania en relació a la importància de les cures i a la necessitat de ser-ne corresponsables”.

Dones en temps de crisi: any 2020 posa de manifest els canvis sobtats que s’han produït en el quotidià de les dones, que han tingut com a conseqüència la reinvenció de cada un dels aspectes que articulen les complexes relacions entre les cures, l’espai domèstic i l’espai laboral. “Sabíem que es cobraria un 70% de la totalitat de la nòmina i, és clar, això és dur per aplicar-ho a tots els companys. I, a més, gestionar la incertesa. Tothom té moltes preguntes, tothom vol saber quan tornem, quan s’acabarà això. I si alguna cosa ens han ensenyat aquesta pandèmia és que ningú tenia les respostes”, explica la rubinenca Lídia Gil Belmonte en un dels capítols del documental. L’excés d’informació que oferiren els mitjans de comunicació també ha estat un altre dels aspectes sobre el qual han reflexionat les participants al documental: “Creia que ens moriríem. A més, no pares de veure la televisió, entres en un bucle...”, comenta l’altra rubinenca que apareix al documental, M. José Martínez Lopez.

Aquest és un projecte de l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació, en el qual hi han participat les cineastes Nila Núñez Urgell, Cristina Almirall Romeu i Raquel Marques. La presentació de la sèrie a Rubí ha comptat amb l’assistència de les dues primeres, que han explicat que les entrevistes es van gravar als espais més freqüentats per les protagonistes durant el confinament. “Es tracta d’un espai de reflexió i aprenentatge bidireccional, ja que a banda dels temes que els van proposar, en van sortir molts d’altres, que van convidar a la reflexió”, ha comentat Núñez Urgell.

La presentació del projecte Dones en temps de crisi: any 2020 s’ha emmarcat dins la programació del Mes de la Salut de les Dones. Una iniciativa que aborda la salut femenina des de tots els àmbits i que la situa com una responsabilitat de tota la societat. A banda de l’alcaldessa, l’acte també ha comptat amb la participació de les regidores d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo; de Salut, Marta Oliva Martín; de Comunicació, Annabel Cuesta Fabre; i el regidor de Serveis Urbans, Obra Pública i Manteniment Urbà, Juan López Núñez. 

 

 Visiona la sèrie documental Dones en temps de crisi: any 2020.