Rubí reflexionarà aquest dijous sobre la discriminació racial
La proposta s’emmarca dins la COLOR Week i inclou la projecció del curtmetratge "Guillermina" i una tertúlia amb rubinencs i rubinenques originaris d’altres països que explicaran la seva experiència
En el marc de la COLOR Week i amb motiu del Dia Internacional de les Dones i el Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial, Rubí reflexionarà aquest dijous sobre la discriminació racial a través de la projecció del curtmetratge Guillermina i un debat amb rubinencs i rubinenques originaris d’altres països que explicaran la seva experiència.
L’acte tindrà lloc a El Celler i s’iniciarà a les 17.30 h amb la projecció del curtmetratge Guillermina. Tot seguit s’obrirà una tertúlia amb la participació de l’autora, antropòloga i documentalista Aída Bueno Sarduy i de la periodista especialitzada en diàspores i músiques africanes Tania Adam. La taula rodona comptarà amb el testimoni de quatre rubinencs i rubinenques que han migrat i han viscut en primera persona l’experiència de l’acollida i la lluita contra la discriminació racial: Diatou Badiane, presidenta de l’Associació de Mandegane de Rubí; Aissatou Konte, presidenta de la Associación de Mujeres Africanas (AMA) en Rubí per a l’Erradicació de la Mutilació Genital Femenina i responsable d’activitats de l’Associació Catalana-Senegalesa per la Cooperació i la Promoció Social i Cultural de Rubí (ACSPROSC); Mamadou Fall, membre de l’associació veïnal de Les Torres i voluntari als horts municipals de Cova Solera amb la cooperativa L’Ortiga; i Mohamed Said el Jaoujat, activista antiracista decolonial, membre impulsor de diversos projectes a la ciutat com Ecobòdum, l’Associació Rubí Sociocultural Integració (ARSI), el Sindicat de Lloguer i responsable de la dinamització del projecte de la Sala Neus Català
A Guillermina, un home blanc recorda amb gran afecte la minyona negra que el va criar a Cuba durant els anys quaranta. La tendresa de les seves paraules indica una proximitat que, malgrat tot, no esborra la duresa de la seva condició de subalterna i mostra com el colonialisme també es desenvolupa en l’àmbit de la intimitat. El curtmetratge es pregunta si l’afecte pot evitar el prejudici o si la discriminació racial s’imposa fins i tot en les relacions humanes més properes.
L’aforament de l’activitat és limitat. Per aquest motiu, cal fer prèviament la inscripció, de manera gratuïta, a color@ajrubi.cat.