Rubí reflexionarà sobre l’educació afectiva i sexual en el marc de la segona jornada de coeducació
La trobada adreçada a professionals de l’àmbit de l’educació vol donar eines per incorporar la perspectiva de gènere a les aules i impulsar el desenvolupament d’accions coeducadores
La segona Jornada de Coeducació de Rubí tindrà lloc dissabte 24 de febrer a la Biblioteca Mestre Martí Tauler i es dedicarà a la l’educació afectiva i sexual. La proposta es dirigeix a professionals de l’educació i vol donar eines a la comunitat educativa per incorporar la perspectiva de gènere a les aules i impulsar la xarxa comunitària i educativa en el desenvolupament d’accions coeducadores. S’ha organitzat entre el grup motor de coeducació de Rubí, el Servei Educatiu del Vallès Occidental III i l’Ajuntament de Rubí. Per assistir-hi cal fer una inscripció gratuïta a través d’aquest formulari.
L’alcaldessa Ana María Martínez donarà la benvinguda a la jornada (09.15 h) que es posarà en marxa amb una taula rodona per definir l’educació afectiva i sexual des d’un enfocament de drets, feminista i interseccional. Així, la primera part de la jornada reflexionarà sobre què s’està fent i què es pot fer al voltant de l’educació afectiva i sexual des dels centres educatius. La taula anirà a càrrec de SexAFIN, un grup d’investigació de recerca-acció i intervenció educativa en sexualitats i infàncies del Departament d’Antropologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Íngrid Agull Morell, professora del Departament de Teories de l’Educació i Pedagogia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinadora del Grup d’Educació i Gènere de la Facultat d’Educació.
A partir de les 11.30 h, la jornada s’estructurà en quatre tallers simultanis dedicat a l’educació en diverses franges d’edat:
- Eines d’intervenció en educació afectiva i sexual en les primeres etapes (de 0 a 8 anys). A càrrec del grup d’investigació SexAFIN.
- Eines d’intervenció en educació afectiva i sexual en la preadolescència (de 8 a 12 anys). A càrrec del grup d’investigació SexAFIN i del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS)
- Eines d’intervenció en educació afectiva i sexual en l’adolescència (de 12 a 18 anys). A càrrec del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS)
- L’educació afectiva i sexual a través de la cultura audiovisual (educació primària). A càrrec de Drac Màgic.
Les ponents i formadores de la jornada són Bruna Álvarez Mora, doctora en Antropologia, professora agregada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del Grup de Recerca AFIN del Departament d'Antropologia de la UAB; Zenaida Maria Andreica Gheorghe, llicenciada en Sociologia amb especialitat en Antropologia per la Universitat de Bucarest, becària FI del Grup AFIN, actualment realitza una tesi doctoral emmarcada en el projecte SexAFIN, sexualitats i infàncies on tracta el tema de la sexualitat, tecnologies digitals i infància; Estel Malgosa Gasol, doctora en Antropologia per la UAB i membre del Grup de Recerca AFIN; Íngrid Agull Morell, professora del Departament de Teories de l’Educació i Pedagogia Social de la UAB, coordinadora del Grup d’Educació i Gènere de la Facultat d’Educació i integrant del grup d’investigació ATLAS – Interseccions Crítiques en Educació, actualment ocupa el càrrec de responsable de Polítiques d’Igualtat de la Facultat de Ciències de l’Educació; Anna Sala Bastardes, graduada en Antropologia Social i Cultural a la UAB i especialitzada en estudis de gènere, Màster d'Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania a la Universitat de Barcelona (UB); Emma Baudais Míguez, especialitzada en estudis de gènere, màster d'Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania a la UB, educadora afectivosexual, tallerista i formadora de l'associació Centre Jove d'Atenció a les Sexualitats; i Cristina Almirall Romeu, graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Vic, premi Francesca Bartrina al millor Treball de Final de Grau en estudis de gènere pel treball "El fontanero. Estudio sobre el efecto socializador de la pornografía", forma part de l'equip de projectes educatius de Drac Màgic on coordina el programa educatiu Construir Mirades.
Durant la jornada, s’ofereix un servei gratuït de cangur per a nens i nens de 0 a 12 anys. Cal fer-ne reserva prèvia abans del 20 de febrer a través del mateix formulari d’inscripció o igualtat@ajrubi.cat
La coeducació és l’acció educadora que potencia la igualtat real d’oportunitats i valora indistintament l’experiència, les aptituds i l’aportació social i cultural de dones i homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes, homofòbics, bifòbics, transfòbics o androcèntrics ni actituds discriminatòries per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.