Els i les assistents a la sessió del Consell General (foto: Ajuntament de Rubí- Localpres)

Rubí reivindica a través de la TCIR un Centre de Formació Professional Integrada a Rubí

La setena trobada del Consell General de la Taula per la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR) ha tingut lloc aquest divendres a la Masia de Can Serra

El setè Consell General de la Taula de la Competitivitat Industrial de Rubí (TCIR) ha estat l’escenari on l’Ajuntament i les organitzacions membres de la TCIR han reivindicat conjuntament al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya la creació d’un Centre de Formació Professional Integrada (CFPI) a Rubí. Aquest centre estaria dedicat íntegrament a la formació professional en totes les seves modalitats: inicial, per a l’ocupació i contínua, per donar resposta a les necessitats reals del teixit productiu local.

Rubí és un municipi amb una economia diversificada i un sector industrial especialment fort: un 40% de les persones que treballen a Rubí ho fan en el sector industrial. Tanmateix, l’oferta formativa actual d’FP es concentra en famílies associades al sector serveis, com Serveis socioculturals, Administració o Informàtica, mentre que les opcions industrials, com Fabricació mecànica o Electricitat, són encara limitades. “Aquest desajust entre l’oferta formativa i les necessitats del sector industrial pot generar una demanda insatisfeta de perfils tècnics especialitzats. A més, la falta d’orientació i acompanyament especialitzat en FP a nivell local evidencia la urgència d’un Centre Integrat de Formació Professional, que ordeni i concentri l’oferta formativa, responent a les necessitats del teixit productiu i de la ciutadania” ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

La demanda de la ciutat, que s’ha formalitzat a través d’una declaració dels agents TCIR, s’ha argumentat a través de la presentació del Pla d’acció de l’FP a Rubí, a càrrec del regidor d’Ocupació, Educació i Empresa de Rubí, Víctor Garcia Correas; i d’una taula rodona sobre l’impuls de la formació professional de la TCIR. Han participat del debat Francesc Roca Rosell, secretari de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya; Paco Ramos Martín, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya; Oriol Alba i Sendra, secretari general de CECOT i Xavier Pujol i Llordés, president de Pimec Vallès Occidental. Els diferents ponents han estat d’acord a destacar els beneficis d’apostar per una formació professional integrada que respongui a les necessitats del territori.

La declaració institucional per reclamar un Centre de Formació Professional Integrada es debatrà en la propera sessió plenària del Ple municipal.

Francesc Roca Rosell, secretari de Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, ha afirma que durant el Consell s’ha “vist complicitat públicoprivada, social, amb el lideratge de l’alcaldessa i el consistori. Estem davant d’una realitat que dona molt de sentit al fet que Rubí tingui un centre d’aquestes característiques, d’una FP al llarg de la vida integrada”.

De la seva banda, Paco Ramos Martín, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, ha garantit la concertació territorial en matèria educativa i social: “Tan des d’Educació com des de Treball treballem plegats per integrar l’oferta formativa reglada i per l’ocupació per atendre les necessitats de les empreses i oferir persones capacitades. Tan concertació social i territorial estan garantides”.

Durant el consell també s’ha fet balanç de la feina feta en el marc d’aquest òrgan de governança compartida durant el 2023, posant l’accent en les accions per promoure la formació professional: la contractació d’alumnat en modalitat dual a l’Ajuntament de Rubí; el projecte de Formació Ocupacional Dual en energies renovables, que ha permès la contractació de 19 joves; el cercador en línia de l’FP integrada, actualitzat constantment i complementat amb una versió impresa que es renova dues vegades l’any; i la participació a la Mesa de la Formació pel Treball per garantir que els municipis tinguin veu en la planificació de l’oferta formativa, entre d’altres.

També s’ha destacat l’impuls del Pla director per fomentar l’economia circular i digital als PAE de Rubí, els més 1,7 milions d’euros destinats a millorar els polígons d’activitat econòmica i l’ampliació del Grup de Compra Agregada d’Energia, que ja compta amb 60 empreses. L’any passat es van assessorar 61 empreses per millorar la seva competitivitat i transició energètica. En mobilitat, s’ha aprovat inicialment el projecte de la Zona de Baixes Emissions i s’ha impulsat l’estudi per a la segona estació de FGC.

El Consell General de la TCIR s'ha reunit aquest divendres a la Masia de Can Serra amb la participació de 41 persones representants de l’administració local, associacions empresarials, sindicats, empreses i universitats. La TCIR integra 34 organitzacions –empresariat, sindicats, patronals, partits polítics, administracions i institucions vinculades al coneixement- per a la definició conjunta de polítiques públiques que millorin la competitivitat industrial i l’ocupabilitat i la qualitat de vida de la ciutadania.