Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones Enguany, l’Ajuntament vol conscienciar especialment el col·lectiu de joves de la ciutat sobre aquesta problemàtica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Enguany, l’Ajuntament vol conscienciar especialment el col·lectiu de joves de la ciutat sobre aquesta problemàtica

La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, ha presentat els actes per commemorar el Dia Internacional contra la violència de gènere.
La regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas, ha presentat els actes per commemorar el Dia Internacional contra la violència de gènere

Amb l’objectiu de contribuir a eradicar la violència envers les dones, l’Ajuntament de Rubí torna a afegir-se enguany a la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista. “La violència cap a les dones continua sent un problema real. Ho estem veient totes les setmanes als mitjans de comunicació. Durant aquest any 2015 hi ha hagut 42 dones assassinades per les seves parelles o exparelles a tot l’Estat. Per nosaltres és una dada encara molt  esgarrifosa”, ha assegurat la regidora de Polítiques d’Igualtat, Maria Mas.

Aquest any, el consistori vol sensibilitzar especialment la joventut de la ciutat, un col·lectiu que sovint manté estereotips sexistes que, en alguns casos, alimenten la violència de gènere. Segons Mas, “aquest rebrot l’hem d’aturar no només amb accions dirigides a les persones que ja pateixen aquesta violència, sinó que també hem de fer molt èmfasi en prevenir-la perquè no passin aquestes coses. Per això pensem que és molt important dirigir-nos als joves”. A més, com ha explicat la regidora, les dades que afecten aquest col·lectiu “són molt preocupants”. Una recerca elaborada per l’Instituto de la Mujer i la Universidad Complutense de Madrid amb alumnat d’entre 13 i 18 anys i professorat de 335 centres educatius de tot l’Estat espanyol posa de mani­fest que el 9,2% de les noies declara haver viscut situacions de maltractament en alguna ocasió per part del noi amb qui està sortint, ha sortit o li agradaria sortir. Al mateix temps, la propor­ció de nois que afirma haver exercit –o haver intentat exercir– situacions de maltractament en alguna ocasió vers la noia amb qui està sortint, ha sortit o voldria sortir arriba al 13,1%.

Així, l’Ajuntament està impulsant una campanya de conscienciació a les xarxes socials amb l’etiqueta #noemcontrolis. Pel que fa a Twitter, el compte de l’Ajuntament (@AjRubi) difon tot un seguit de missatges que desmunten falsos mites i creences sobre l’amor romàntic i la violència masclista i que, alhora, ofereixen idees per transformar-los i avançar cap a unes relacions lliures d’aquesta violència. A Instagram, el consistori proposa als rubinencs, especialment als joves, que pengin fotografies originals on es pugui llegir el hashtag #noemcontrolis en qualsevol suport ─escrit en un paper, a la mà, etc─. Les persones que participin en aquesta acció ─la regidora de Polítiques d’Igualtat ha estat la primera a fer-ho─ també han de citar el perfil de l’Ajuntament (@rubi_ciutat).

Activitats de sensibilització
Aquest mes de novembre, el servei de Polítiques d’Igualtat ha organitzat diverses activitats per conscienciar la població sobre els efectes de la violència de gènere.

Aquest dimecres, d’11 h a 13 h, el Rubí+D acollirà una conferència sobre el balanç de l’aplicació de la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. La xerrada és oberta a tothom, però està especialment dirigida a totes aquelles persones que, d’alguna manera, treballen qüestions relacionades amb la violència masclista. Les ponents de la conferència seran Maribel Cárdenas, assessora en polítiques d’igualtat en el món local; Yolanda Casado, responsable del Grup atenció a les víctimes ABP Rubí dels Mossos d’Esquadra; Teresa Mur, directora del CAP Mútua Rubí; i Lurdes Muñoz, diputada socialista. Maria Maspresentarà i conduirà la conferència.

D’altra banda, el servei de Polítiques d’Igualtat i la Policia Local organitzen nous tallers de defensa personal per a dones, una activitat preventiva que cada any té un gran èxit de participació. Enguany, les sessions es realitzaran els dies 12, 17, 18, 24 i 26 de novembre, de 19 h a 21 h. Les inscripcions s’han de formalitzar a través de l’apartat dedicat a les dones del web municipal.

El mateix 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere, es llegirà el manifest institucional, un text consensuat per la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes i les entitats municipalistes. La lectura, que anirà a càrrec de l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i de l’alumnat de diferents instituts de la ciutat, es durà a terme a les 17 h a la plaça del Doctor Guardiet. L’Ajuntament col·locarà unes siluetes blanques al mig de la plaça que serviran per recordar totes les dones que durant aquest any han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles.

Paral·lelament, l’Ajuntament també fa difusió de la línia 900 900 120 d’atenció a les dones i joves en situació de violència masclista a traves dels centres educatius. El telèfon es gratuït, contesten en molts idiomes i no deixa rastre al telèfon des d’on es fa la trucada. “Per tant, hi ha una màxima protecció de les persones que en fan ús”, ha explicat Maria Mas. La regidora també ha avançat que s’han col·locat cartells amb tires retallables als lavabos del Rubí+D on hi figura aquest telèfon, moltes de les quals han estat agafades en només una setmana.  

Consens de tots els grups municipals
La lluita contra la violència de gènere és una qüestió que compta amb el suport de tots els partits polítics amb representació al consistori. El Ple de l’Ajuntament de Rubí, en la sessió corresponent al mes d’octubre, va donar llum verda a dues mocions relacionades amb la violència masclista, totes dues consensuades prèviament en el marc de la Junta de Portaveus.

D’una banda, es va aprovar una moció amb motiu de la Marxa estatal contra les violències masclistes del passat 7 de novembre. Entre d’altres, es va acordar mantenir tots els dies de l'any, i tots els anys, els recursos personals, materials i polítics per a la igualtat i per a la prevenció i l'atenció jurídica, social i psicològica a les víctimes de violència masclista, així com contribuir a la promoció de la igualtat i contra la violència de gènere en totes les etapes educatives i en l’activitat cultural de la ciutat.

De l’altra, la Junta de Portaveus també va aprovar una altra moció amb motiu de l’augment d’assassinats masclistes dels darrers mesos. Malgrat l’existència de la Llei orgànica 1/2004 de Mesures de protecció integral contra la violència de gènere, les dones segueixen patint aquest tipus de violència i el nombre d’assassinats es manté en xifres molt altes. En aquest sentit, el Ple va aprovar instar la Generalitat a fer una aposta clara per la tolerància zero envers la violència contra les dones, i al govern de l’Estat, a adoptar i promoure un Acord social, polític i institucional contra la violència de gènere.