Un moment de la roda de premsa (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Rubí tancarà el mandat amb 43 milions d’euros d’inversions

L’alcaldessa Ana María Martínez Martínez i el portaveu d’En Comú Podem i regidor de govern, Andrés Medrano Muñoz, han explicat a la premsa el detall de les inversions d’aquest mandat

L’equip de govern preveu acabar l’actual mandat amb una xifra rècord d’inversions: 43 milions d’euros. Així ho han explicat als mitjans de comunicació, l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez i el portaveu d’En Comú Podem i regidor de govern, Andrés Medrano Muñoz, en una roda de premsa aquest divendres. Per la màxima responsable política de la ciutat, les inversions constaten que malgrat la pandèmia i les seves conseqüències “la ciutat no s’ha aturat. De fet, hem avançat a un ritme superior al de moltes ciutats. Acabarem el mandat amb una xifra d’inversió de 43 milions d’euros, una xifra rècord que situa la ciutat en el camí per aconseguir el nostre objectiu: tenir una ciutat més amable, més saludable.. en definitiva, una ciutat més humana i millor per viure-hi”, ha dir l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

La primera edil i el portaveu dels comuns han dividit els 43 milions d'euros d'inversió entre projectes acabats, que sumen vuit milions d’euros; projectes que s’estan executant i que signifiquen una inversió de 6,9 milions d’euros;  les inversions que es troben en fase de licitació o aprovació per valor de 26 milions d’euros i una modificació pressupostaria que permetrà dedicar dos milions d’euros més a projectes per la ciutat.

 

Obres executades

Durant aquest mandat s’han acabat prop de 50 obres, moltes d’elles en l’àmbit esportiu, especialment en la millora dels equipaments . És el cas del canvi de la gespa del camp de la Unió Esportiva Rubí amb una inversió propera als 300.000 euros; la nova coberta de tribuna de l’Olímpic Can Fatjó que protegeix de la pluja tant les persones que veuen el partit com la zona d’accessos a vestidors gràcies a una inversió de 380.000 euros, la millora del subministrament dels vestidors del camp de futbol del 25 de setembre amb una inversió de més de 200.000 euros i el desplaçament de les pistes del Club Petanca Santa Rosa a Can Rosés, que ha permès millorar les instal·lacions del club i deixar lliure una part del Parc de Can Oriol per augmentar-ne la superfície verda. A més, durant aquest mandat, Rubí s’ha convertit en una de les primeres ciutats catalanes amb pistes de petanca cobertes amb una obra de 266.000 euros.

L’alcaldessa també ha destacat l’ampliació de l’skatepark de Can Sant Joan que s’ha convertit en un referent per als amants d’aquest esport i les millores del pavelló de Cova Solera, on s’ha adequat el bar i reforçat la seguretat dels operaris i operàries amb una inversió de 112.000 euros.

També recentment s’ha incorporat un nou parc de cal·listènia i s’ha millorat el Torrent de les abelles, en una iniciativa del Consell de la Infància i la adolescència vehiculada a través dels Pressupostos Participatius.

De la seva banda, Andrés Medrano Muñoz s’ha referit a la xarxa d’itineraris i a actuacions singulars com la rehabilitació de les fonts de Can Moritz i de Can Materí, que també han significat una millora de l’entorn de les urbanitzacions on Medrano també ha destacat la millora de la vorera de l’avinguda de Can Tapis, entre el carrer Bellpuig i el carrer del Camí i el projecte de millora d’un tram del paviment al carrer de Can Bosc. També s’han fet obres per valor de 500.000 euros a Castellnou, Can Solà, Can Barceló, Can Mir i Vallespark durant aquest mandat que han consistit en asfaltatge, la millora de la senyalització i dels senyals de trànsit, entre d’altres. La col·locació de càmeres de vídeo vigilància a les entrades de les urbanitzacions i la millora de l’accessibilitat a l’entrada de l’Institut JV Foix són també alguns dels projectes que han tirant endavant aquest mandat. Així, l’alcaldessa ha posat l’accent en la feina feta a les urbanitzacions “vam iniciar el mandat amb la creació d’una regidoria d’urbanitzacions que ja deixava clares les prioritats del govern, però era important dotar-la de contingut i el resultat és un ritme d’inversions que han posat les urbanitzacions una mica més al dia”, ha argumentat.

El regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal també s’ha referit a l’arbrat, que ha suposat una inversió de més de 400.000 euros, seguint les línies del Pla de Verd Urbà. “S’han aplicat criteris per canviar la tria d’espècies i adaptar-nos a les necessitats del nou context climàtic millorant la viabilitat de les espècies. Parlem d’actuacions com les del Parc de la Pau i la Natura, el Parc de Ca n’Oriol i totes les que s’han fet als patis de les escoles. Tot plegat ens ha permès tenir més de 1.000 arbres nous a la ciutat. No en tenim prou i sabem que això és només l’inici de la transformació de la ciutat”, ha conclòs.

L’edil ha explicat que en aquest mandat s’han dedicat tres milions d’euros a inversions del cicle de l’aigua per garantir i renovar les xarxes d’abastament i de clavegueram, que han millorat la qualitat del sanejament de la ciutat.

 

Obres en execució

En aquest segon bloc, hi ha les obres al carrer Sabadell, la plaça Celso Emilio Ferreiro i la rotonda de Ca n’Oriol; la segona fase de les obres del Pont del carrer Sant Joan que milloraran els accessos del pont i incorporaran una xarxa semafòrica a la cruïlla amb l’avinguda de Castellbisbal i el carrer de les Casetes de Can Fatjó.

La propera setmana s’inicia uns dels plans més ambiciosos d’aquest mandat: el Pla d’Asfaltatge del Nucli Urbà. Dotat amb uns 450.000 euros, permetrà renovar i reforçar l’asfaltatge de carrers del nucli urbà on s’observa un deteriorament pel pas de trànsit rodat. Els carrers on s’intervindrà són el passeig de la Riera, el carrer de la Pastora, el carrer de Pau Claris, el carrer d’Edison, el carrer de Berguedà, el carrer de Víctor Balaguer i el carrer de Lumière.

També està en execució l’ampliació de l’aparcament de l’avinguda Castellbisbal. Durant aquest mandat s’ha fet un esforç important per guanyar places d’aparcament i per millorar les ja existents.

De nou a les urbanitzacions, amb una inversió de 170.000 euros, s’està incorporant nou enllumenat als accessos de les urbanitzacions de Can Ramoneda, Can Feliu i Camí vell d’Ullastrell.   

Una modificació de crèdit de dos milions d’euros que s’aprovarà en el proper Ple permetrà donar continuïtat a inversions prioritàries per l’equip de govern com el projecte d’habitatge públic a l’avinguda de Castellbisbal, avançar en la renovació de l’enllumenat urbà amb tecnologia LED, el projecte dels Horts Urbans de Can Sant Joan, la construcció de la nova gatera, l’ampliació de la deixalleria municipal, la construcció de la pèrgola de la zona esportiva de Can Mir i l’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol.

 

Properes inversions

Les inversions que ja es treballa per posar en marxa inclouen el nou estadi del 25 de Setembre, un projecte que traspassa l’àmbit esportiu i que sumarà un local social a disposició del barri.

El govern local també preveu actuar al polígon industrial Rubí Sud, al sector Q1. Les obres que es duran a terme en aquest espai consistiran a reparar i renovar els paviments, tant de la calçada com de les voreres; adequar la xarxa d’enllumenat públic; disposar hidrants sobre la xarxa d’aigua potable; implantar una xarxa soterrada de canalitzacions per a telecomunicacions; renovar i adequar la senyalització horitzontal i vertical; arranjar les zones verdes.  

El carrer Cadmo es dotarà d’una nova infraestructura adient a les necessitats dels veïns i usuaris modificant la configuració del carrer per millorar la seguretat dels vianants. Aquesta modificació contempla la ampliació de les voreres, la renovació del paviment i l'enllumenat,  i l’adequació del clavegueram per facilitar l’absorció de l’aigua de pluja.

Igualment, es preveu destinar gairebé un milió d’euros a la transformació del Parc de Ca n’Oriol a la zona de la bombonera per facilitar el passeig sense perdre la identitat natural de l’espai.

Medrano ha destacat també la inversió en habitatge públic -la promoció del carrer Maria Aurèlia Capmany i el centre d’acollida d’emergència del carrer Belchite- i en instal·lacions fotovoltaiques. “Destinarem 2,5 milions d’euros a aconseguir que totes les escoles, equipaments municipals i centres esportius siguin capaços de produir la seva pròpia energia i fins i tot ser la llavor d’una comunitat energètica local”, ha detallat.

Finalment, l’alcaldessa s’ha referit a la segona fase de rehabilitació del Casino, la “joia de la ciutat”. Actualment, s’està ultimant la primera fase de les obres i properament s’iniciaran les dues següents.