Rubí trasllada a l’AMB les molèsties per olors que provoca la planta de compostatge de Sant Cugat
Durant la visita a la instal·lació, que limita amb el terme municipal de Rubí, s’ha acordat que l’AMB millorarà els protocols de comunicació quan es produeixin queixes per olors
El regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, acompanyat de personal tècnic municipal, ha visitat aquest dijous la planta de compostatge que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té a Sant Cugat del Vallès. Aquesta instal·lació està ubicada a tocar del límit municipal de Rubí i és origen de molèsties episòdiques per males olors que arriben a la part sud de la nostra ciutat.
Es tracta d’una planta de compostatge aerobi de residus orgànics que rep de diferents poblacions: Rubí només hi aporta restes de poda; la planta també recull la meitat de les restes orgàniques de Sant Cugat; el 100% de les de Castellbisbal, El Papiol i Corbera; i part dels residus orgànics de Mercabarna.
Aquest dijous, la comitiva rubinenca ha estat atesa per tècnics de PREZERO ─l'empresa gestora de la planta─ i personal de l'AMB ─titular de la instal·lació─, entre els quals hi havia el director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus, Joan Miquel Trullols Casas.
Durant la visita, han pogut comprovar el progrés de les obres de millora de les instal·lacions, que han de facilitar certa reducció dels problemes d'olors que acaben afectant Rubí.
A més, tot i que l’AMB té establert un sistema per gestionar les queixes d'olors de les diferents plantes, s’ha acordat reforçar els protocols de comunicació d'incidències. Les diferents queixes d'olors que reben es registren al sistema. Les que tenen especificat l'horari aproximat i el punt d'immissió ─és a dir, des del lloc on s'ha sentit l'olor─, les dirigeixen a un programa concret que realitza "retrotrajectòries" d'acord amb la informació dels vents del dia i hora especificats. Així determinen si l'olor pot provenir o no de la planta. Amb tots aquests registres, porten a terme un informe anual que estableix propostes de millora.
La trobada també ha servit per comentar quins seran els model futurs per aquestes plantes de compostatge, models que minimitzaran l'emissió de gasos deixant de funcionar els propers anys com a plantes obertes de fermentació aeròbica i reconduir-se cap a una planta de circuit tancat amb aprofitament de biogàs. Aquest sistema és similar al que té la planta de Can Barba de Terrassa, destí de la fracció orgànica que es recull a Rubí.
Segons el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, "la visita i les converses amb els responsables de la gestió de residus de l'AMB han servit per traslladar el detall de la situació de molèsties per olors que es pateix puntualment a certes zones del nostre municipi a conseqüència de l'activitat de la planta de compostatge. Ha estat una trobada productiva que ens permetrà establir nous protocols de comunicació i on hem constatat les actuacions adreçades a reduir les molèsties a la població".