Rubí treballa un nou protocol de dol en cas de feminicidi
Així ho ha anunciat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, aquest 25 de novembre en el marc de la lectura del manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista
Rubí es dotarà d’un protocol de dol institucional en cas de feminicidi per donar visibilitat a aquest tipus d’assassinat, sensibilitzar la ciutadania sobre les violències masclistes, condemnar els crims masclistes de manera sistemàtica i honorar les víctimes. Així ho ha anunciat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, en el marc de la lectura del manifest del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista del 25 de novembre. “Només canviant el model de desigualtat social podrem aturar els feminicidis que són la màxima expressió de les violències masclistes i patriarcals”, ha dit la màxima edil.
Martínez ha explicat que “Rubí s’ha dotat d’eines que han de permetre donar una resposta més coordinada, més ràpida i més eficient a les desigualtats de gènere”. És el cas del Protocol per l’abordatge de la violència masclista, que es va aprovar el 2019 i el Protocol per l’abordatge de la mutilació genital femenina, que s’ha presentant recentment. Actualment es troben en fase d’elaboració el Protocol per l’abordatge de les violències sexuals en espais públics d’oci i el Protocol de Dol en cas de Feminicidis.
Noves violències
La lectura del manifest unitari contra la violència envers les dones, consensuat per la Generalitat de Catalunya, les quatre Diputacions provincials, l’Ajuntament de Barcelona, la delegació del govern espanyol a Catalunya i les entitats municipalistes, ha estat l’acte central a Rubí amb motiu del 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència contra les Dones. El document enumera les noves formes de violència masclista que recull l’ampliació de la llei del dret de les dones a l’erradicació de les violències masclistes. La reforma introdueix noves formes de violència: la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre, que inclou la violència exercida contra les persones que donen suport a les dones víctimes de violència masclista; la violència vicària, que ataca els fills i filles per fer mal a la mare; la violència digital, que es desenvolupa en línia; la violència en l’àmbit de la política i l’esfera pública i la violència en l’àmbit institucional. El text demana articular i coordinar les actuacions necessàries contra tots els tipus de violències masclistes existents.
El manifest destaca “l’impacte i la indignació que ens generen les violències sexuals, que ens sacsegen intensament. Des d’aquí, avui 25N, volem reiterar tot el suport i empatia amb les supervivents i el seu entorn. No podem continuar consentint que les dones visquem amb por, amb la nostra llibertat coartada per l’amenaça d’unes agressions sexuals que ja haurien d’estar desterrades d’una societat democràtica i lliure”.
La lectura ha anat a càrrec de set joves en representació de les noves generacions de rubinencs i rubinenques que renoven el compromís de la ciutat per erradicar les violències masclistes. “Creiem que les persones joves han de ser agents determinants en el canvi de model social que pensem que ja és urgent”, ha dit conclòs l’alcaldessa.