Rubí xiula fora de joc a l’LGBTI-fòbia
La ciutat s’ha sumat aquest dimecres a la commemoració del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia a l’esport amb una xiulada popular des del camp del C.F. Olímpic Can Fatjó
Una xiulada popular al camp del C.F. Olímpic de Can Fatjó ha servit per commemorar a Rubí el Dia internacional contra l’LGBTI-fòbia a l’esport. La xiulada ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor d’Esports de l’Ajuntament de Rubí, Juan López Nuñez, entre d’altres autoritats municipals.
En el marc d’aquest acte reivindicatiu també s’ha presentat un manifest impulsat des de l’Ajuntament per garantir que l’esport que es practica a la ciutat estigui lliure de violències LGBTI-fòbiques. El text compromet Rubí a:
- Rebutjar de manera ferma i contundent qualsevol discurs o acció que promogui l’odi o la discriminació envers les persones LGBTI.
- Assegurar que tots els espais esportius siguin entorns segurs i lliures de violències LGBTI-fòbiques, aplicant efectivament les lleis de protecció i igualtat.
- Erradicar la violència verbal i física contra les persones LGBTI en els espais esportius, els camps de joc i les graderies mitjançant accions clares de prevenció, denúncia i sanció.
- Garantir la pràctica esportiva de les persones trans* i intersexuals d’acord amb el seu gènere sentit, protegint els seus drets i la seva intimitat.
- Promoure que tots els espais siguin inclusius i segurs, acollint la diversitat.
- Sensibilitzar, formar i capacitar a les direccions tècniques i esportives de les entitats del municipi, i als professionals tècnics de competició institucionalitzada i/o de recreació, per erradicar el masclisme, les LGBTI-fòbies i el racisme.
- Visibilitzar els drets del col·lectiu LGBTI a l’esport, commemorant diades internacionals com el 17M (Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia) o el 28J (Dia internacional per l’Alliberament i Orgull LGBTI+), destacant referents que inspirin a les noves generacions.
- Incloure en la regulació normativa els valors de la diversitat, la igualtat de tracte i la no-discriminació.
Fins ara, s’han adherit al manifest el C.N. Rubí; el C.F. Juventud 25 de setembre, el CEB Sant Jordi, el C.F. Olímpic Can Fatjó, el C.E. Horitzó i el Club Boxeo Vega.
Acompanyament a les entitats
L’Ajuntament de Rubí, a través dels serveis d’Esports i Igualtat i el SAI LGBTI treballa transversalment per promoure la inclusió de la perspectiva de la diversitat afectiva, sexual i de gènere a l’àmbit esportiu de la ciutat. Aquestes accions formatives s’adrecen a les entitats esportives de la ciutat per garantir la lliure participació de les persones LGBTI a l’esport local i assegurar que reben sempre un tracte respectuós a totes les instal·lacions i activitats esportives municipals. Entre 2023 i 2024 han participar de les formacions específiques en aquesta matèria el Club Natació Rubí, la Unió Esportiva de Rubí, el CEB Sant Jordi, el CEF Can Mir, el C.F. Olímpic Can Fatjó, el C.F. Juventud 25 de setembre i el HCR Cent Patins. Hi han assistit 68 persones, incloent direccions tècnics, presidències, coordinadors/es i entrenadors/es. Un cop completada la formació, les entitats també reben acompanyament per implementar progressivament accions que assegurin que tots els espais esportius de la ciutat siguin entorns segurs i lliures de violències LGBTI-fòbiques.
El 19 de febrer és el Dia internacional contra l’LGBTI-fòbia a l’esport recordant l’aniversari de Justin Fashanu, futbolista professional britànic d’origen nigerià. Fashanu va ser el primer esportista que va declarar públicament la seva homosexualitat el 1990 i, a causa de la pressió i l’assetjament rebut, es va suïcidar vuit anys més tard.