L’alcaldessa s’ha desplaçat fins a Sant Muç per assistir a l’inici del muntatge de l’estructura del prototip (foto: Localpres)

S’aixeca l’estructura del prototip solar autosuficient i sostenible 'Ressò' a Sant Muç

Aquest divendres, l’alcaldessa ha visitat el solar on s’està alçant aquesta construcció per comprovar l’evolució de les obres

Les obres de construcció del prototip Ressò, dissenyat per alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han arribat al seu punt culminant: el muntatge de l’estructura de l’edifici. Una dotzena d’estudiants de l’ETSAV, contractats per EUROCATALANA Obres i Serveis SL ─l’empresa que està executant aquestes obres─, han començat a alçar l’edificació aquest divendres.

Coincidint amb aquesta fase dels treballs, l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha visitat les obres per comprovar in situ la seva evolució. En el marc d’aquesta visita, la primera edil ha destacat la complicitat entre el consistori i la UPC a l’hora de construir aquest prototip, que es convertirà en un nou equipament municipal per a la urbanització de Sant Muç: “Aquest és l’exemple d’un treball en xarxa, jo diria gairebé perfecte, entre l’administració i la universitat que, al final, haurà de tenir un benefici per la ciutadania”. Martínez ha recordat que actualment Sant Muç “no té local social, no disposa d’un equipament públic. Quan la universitat va proposar la possibilitat d’ubicar aquest prototip en aquesta urbanització amb l’objectiu d’estudiar l’impacte energètic que tindrà aquesta edificació en un entorn urbà real, ens va semblar una molt bona idea”.

Ressò és un prototip solar autosuficient i sostenible de 150 m2 i 6 metres d’alçada que respon als principis d’equilibri i sostenibilitat ambiental, social i econòmica, amb una arquitectura de baix impacte ambiental, utilitzant materials de baix impacte i prioritzant els sistemes passius i bioclimàtics. Tant les estructures com els materials emprats en la construcció afavoreixen el baix consum energètic de l’edifici. Així, per exemple, Ressò està pensat per rendibilitzar al màxim la radiació solar a l’hivern i per evacuar-ne la calor a l’estiu.

Martí Obiols, estudiant de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès de la UPC i un dels alumnes contractats per dur a terme el muntatge de l’edifici, ha explicat que Ressò és altament eficient energèticament: “Es tracta d’un prototip autosuficient, la qual cosa vol dir que a l’interior s’aconsegueix un confort tèrmic sense necessitat de connexió a l’exterior ─l’edifici no estarà connectat ni a la xarxa elèctrica ni a la de gas─. El prototip disposa de panells fotovoltaics i sistemes de captació solar, entre d’altres, que permeten aconseguir un alt nivell de confort gràcies només al sol”. Ressò és una estratègia de rehabilitació urbana i social “i hem de veure com interactua amb el barri”, ha comentat Obiols. A l’hora de dissenyar el prototip, l’ETSAV ha volgut “crear un espai de trobada on els veïns puguin compartir recursos, tot col·lectivitzant-los. A nivell social també ens interessa molt el tema de la pobresa energètica”. En aquest sentit, la intenció és oferir un espai de confort gratuït pels veïns per tal de potenciar-ne el seu ús i, alhora, posar a  disposició de la ciutadania que es troba en situació de pobresa energètica un espai refugi amb condicions de confort.

Pel que fa a l’ús definitiu de l’edifici, l’alcaldessa ha explicat que en aquests moments l’Ajuntament està definint els usos de tots els equipaments municipals de la ciutat, inclòs aquest, en el marc del Pla d’equipaments.

Les obres de construcció de l’edifici, que a banda del muntatge del prototip també inclouen l’arranjament i tancament del solar i l’execució de les escomeses, és previst que acabin a finals de maig.