Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Rubí farà possible el nou parc de Ca n’Oriol, que incorporarà un nou espai d'estada perfectament integrat a l'entorn A banda d’aquest gran projecte, l’alcaldessa també ha presentat l’actuació que es durà a terme a l’av. Estatut per convertir aquesta via en un carrer més de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Rubí farà possible el nou parc de Ca n’Oriol, que incorporarà un nou espai d'estada perfectament integrat a l'entorn

A banda d’aquest gran projecte, l’alcaldessa també ha presentat l’actuació que es durà a terme a l’av. Estatut per convertir aquesta via en un carrer més de la ciutat

L’alcaldessa i els regidors, durant la presentació dels projectes de Ca n’Oriol (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i els regidors, durant la presentació dels projectes de Ca n’Oriol (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, acompanyada del regidor de Planificació Urbana, Rafael Güeto Ortiz, i del regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha presentat aquest dimarts dos dels grans projectes previstos al barri de Ca n’Oriol. Es tracta, d’una banda, de les millores al parc de Ca n’Oriol i, de l’altra, de la recuperació de l’avinguda de l’Estatut com a un carrer més de la ciutat.

A l’hora de referir-se a les actuacions previstes al parc de Ca n’Oriol, l’alcaldessa ha parlat de la voluntat del Govern local de preservar el parc defugint una acció invasiva: “El parc de Ca n’Oriol és un dels pulmons verds més importants de què disposa la ciutat. Estem treballant per preservar-lo”.

Un dels espais on s’actuarà és l’actual zona de la bombonera, on en molts mandats anteriors estava previst col·locar una gran zona de restauració. “La nostra intenció, en canvi, és preservar l’espai i transformar-lo en un camp agrícola. L’espai de la bombonera sempre havia d’haver estat un espai verd i ara el recuperarem: no hi haurà asfalt i serà una continuïtat del parc”, ha comentat l’alcaldessa. Aquesta part de la “bombonera” també inclou la millora del camí de Ca n’Oriol i la plantació d’arbres. Aquest projecte es troba en la fase final d’adjudicació de les obres, que es podrien iniciar a l’estiu.

Aquesta és una de les inversions previstes en aquest mandat “de la qual tenim moltes il·lusions depositades”, ha assegurat Martínez Martínez. I és que es tracta d’una de les inversions més quantioses, a la qual s’hi destinarà gairebé un milió d’euros.

L’actuació també inclou una zona de restauració molt més petita, tipus quiosc, que estarà dotada d’una pèrgola fotovoltaica. A mes, s’ha previst la creació d’una nova àrea de pícnic sobre una superfície de 2.300 m2 ─als terrenys on hi havia les pistes de petanca Santa Rosa─ que permetrà als i les visitants al parc menjar o bé descansar. També es plantarà nou arbrat i s’instal·larà mobiliari urbà per a reconvertir l’espai en zona de pícnic. Aquest projecte es portarà a aprovació inicial aquest mes de març.

També es recuperarà l’entorn actual de davant de la masia, on es configurarà una esplanada amb arbres fruiters. I després, la majoria d’actuacions seran per millorar els accessos al parc. Per exemple, es connectarà el carrer de Sòcrates amb el carrer de Camil Flammarion, es milloraran els accessos des de l’avinguda de l’Estatut a l’interior del parc i es millorarà la connexió entre el barri de Ca n’Oriol i el propi parc.

La intervenció també incorpora la recuperació dels espais al voltant de l’era, la creació d’un espai polivalent i la recuperació i ampliació del bosc de Ca n’Oriol. Tot plegat amb la renovació de la senyalització perquè el passeig dels i les rubinenques sigui més agradable.

Per últim, també es contempla seguir pacificant la zona amb la futura obra a la façana del parc de Ca n’Oriol, i incorporant un carril bici en el tram comprès entre la plaça de l’Agricultura i el carrer de Galícia. Just ara el Consistori acaba de signar el contacte per la redacció del projecte.

La voluntat de l’equip de govern, com ha comentat l’alcaldessa, és la d’executar una acció poc invasiva. De fet, tant Ana María Martínez Martínez com el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, s’han referit al procés participatiu que es va dur a terme per redefinir el projecte de millora del parc de Ca n’Oriol. “Creiem que aquest espai s’ha de renaturalitzar a partir del consens”, ha explicat el regidor, que ha afegit: “Fruit de les consultes que es van fer als rubinencs i les rubinenques sobre com volien aquest espai, es va concloure que es volia una mínima transformació, una màxima renaturalització, la consideració de nous espais adreçats a la canalla i al gaudi col·lectiu. I és com hem enfocat el projecte de millora”.  

Prèviament, al parc de Ca n’Oriol s’han fet algunes millores, principalment encaminades a evitar actes incívics i a millorar la connectivitat. Durant aquest mandat s’han plantat una quarantena d’arbres ─alzines, roures, arbustives, etc.─, s’han adequat els talussos i s’han tornat a preparar els camins per a l’ús ciutadà.

Amb totes aquestes actuacions aconseguim una de les fites que ens vam marcar quan vam signar l’acord de govern el 2019, que era repensar el projecte de Ca n’Oriol i plantejar una opció menys invasiva”, ha assegurat Medrano Muñoz.

 

Integració de l’avinguda de l’Estatut

L’altre dels grans projectes que es durà a terme a Ca n’Oriol és la integració de l’avinguda de l’Estatut en aquesta trama verda que, alhora, se li conferirà definitivament el caràcter de carrer, “desterrant per sempre la imatge d’autovia entre dues poblacions”, ha assegurat Ana María Martínez Martínez.

La voluntat de l’equip de govern ha estat recuperar aquesta via com a carrer urbà, ja que amb els anys s’havia convertit en una carretera amb el pas de camions pesants per la ciutat, amb el perill que això comportava. Així, s’ha trencat aquesta dinàmica, aconseguint que l’av. Estatut passés a titularitat municipal (pas imprescindible per poder actuar sobre ella) i promovent diferents actuacions: la millora de l’enllumenat públic, la restricció del pas de vehicles pesants i la limitació de la velocitat a 30 quilòmetres per hora. Aquesta pacificació es completarà amb la incorporació d’un carril bici.

Paral·lelament, l’alcaldessa ha tornat a insistir en la necessitat que l’antic camp de golf de Can Sant Joan es renaturalitzi i que totes les construccions derivades d’aquesta instal·lació desapareguin: “Volem que aquest terreny, almenys el 15% que està al nostre terme municipal, torni a ser un espai natural de qualitat, que puguin utilitzar els rubinencs i les rubinenques. I que, tenint en compte la seva proximitat al parc de Ca n’Oriol, passi a incorporar-se a aquesta gran zona verda de la ciutat, connectada a través de l’avinguda de l’Estatut”. Es tracta, segons Martínez Martínez, d’una demanda històrica compartida amb la ciutadania.

Objectius de Desenvolupament sostenible