Setze espectacles per a tots els públics integren la nova programació del Teatre Municipal La Sala
Emma Vilarasau, Quim Masferrer i Carlos Cuevas són alguns dels intèrprets que pujaran a l’escenari rubinenc, on també hi seran artistes locals com Carolina Alabau, l’Esbart Dansaire de Rubí, Jordi Quimera i The Community Center
El Teatre Municipal La Sala obrirà aquest mes de febrer una nova programació que, com sempre, intentarà arribar a tots els públics. L’oferta inclou setze espectacles de teatre, música, dansa i màgia, en què es donen cita grans noms de l’escena catalana i també reconeguts artistes locals. “És una programació que intenta despertar diferents emocions, que riguem, que reflexionem, que ens emocionem... Volem que cada cop més es valori la qualitat de la cultura que s’ofereix a la ciutat i acostar més públic a una oferta que considerem diversa i equilibrada”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
La temporada arrencarà el 4 de febrer amb 360 grams, un projecte personal d’Ada Vilaró nascut de la seva pròpia experiència com a dona mastectomitzada per càncer de mama. Amb aquest espectacle, l’actriu ens convida a obrir els ulls i ens mostra com la bellesa no s’escapa quan el nostre cos deixa de ser simètric, sinó que roman amb força per abraçar la vida i desafiar els estereotips. La funció coincidirà amb el Dia Mundial contra el Càncer i compta amb la col·laboració de l’entitat local Oncolliga, dedicada a l’acompanyament i suport de persones amb càncer i les seves famílies.
L’11 de febrer, el rubinenc Sergio Cerdán portarà a escena Messi, te quiero (o no), una història d’amor entre un periodista de televisió i una estrella de futbol; una reflexió en clau d’humor sobre la LGTBIfòbia al món de l’esport interpretada per Pedro Da Costa, Toni Aguilar, Itsaso Frasquier i Pau Gros.
L’espectacle musical Guillermotta arribarà a La Sala el 24 de febrer. Es tracta d’un concert íntim de cançons de Guillermina Motta interpretat pel peculiar alter ego Guillermotta, encarnat per Jordi Vidal, qui va rebre el Premi de la Crítica 2022 com a millor actor de musical per aquest paper. La proposta, dirigida per Jordi Prat i Coll, també compta amb el pianista Jordi Cornudella.
L’Esbart Dansaire de Rubí tornarà pujar a l’escenari del teatre municipal els dies 2 i 3 de març per presentar el seu darrer muntatge, estrenat en el marc del centenari de l’entitat. Nemini Parco, amb direcció de Jordi Rubio, parteix del mite d’Orfeu i Eurídice per parlar de la mort i de l’amor, i ho fa conciliant la tradició amb un vessant innovador, multidisciplinari i amb important pes dramàtic.
El 10 de març, es representarà Jauría, una obra de Jordi Casanovas amb direcció de Miguel del Arco creada a partir de les transcripcions del judici de “La Manada”, el grup de joves que va violar una noia a Pamplona durant les Festes de Sant Fermí. Carlos Cuevas, Àngela Cervantes, Quim Àvila, David Menéndez, Artur Busquets i Francesc Cuéllar protagonitzen aquest espectacle, que ens permet viatgar per la ment de la víctima i dels seus agressors. La proposta s’inclou a la programació d’Escena Jove, impulsada per Rubí Jove i el Servei Promoció i Dinamització Cultural amb l’objectiu d’acostar les arts escèniques a les persones d’entre 12 i 35 anys, que podran assistir-hi al preu de 5 € i, posteriorment, gaudir d’una sessió de DJ Trapella al Celler.
Emma Vilarasau i Mont Plans tornaran a visitar La Sala el 7 d’abril per presentar Lali Symon, escrita i dirigida per Sergi Belbel. Aquesta producció del Teatre Romea i el Grec 2023 gira al voltant d’una comedianta, una humorista de xous divertits, irònics i punyents de la qual ningú coneix l’autèntica personalitat.
El 13 d’abril, la companyia Inútils mots escenificarà León a la terra dels homes, una relectura d’El Petit Príncep intepretada per Miquel Gelabert i Óscar Intente, i dirigida per Maria Pla. Aquest espectacle, que commemora els 80 anys de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, ens fa imaginar un Petit Príncep radicalment diferent però amb la mateixa mirada perplexa davant les actituds de l’ésser humà. Està recomanat per a públic a partir de 14 anys.
La dansa també serà present a la nova programació de La Sala. El 20 d’abril, la International Ballet Company protagonitzarà la Gala Solistes Ballet, que reunirà els millors ballarins clàssics per interpretar peces tan conegudes com El llac dels cignes, El Trencanous i El Quixot, entre d’altres.
La cantant rubinenca Carolina Alabau mostrarà un cop més el seu virtuosisme amb un concert al teatre municipal el 27 d’abril. Hi presentarà el seu darrer disc, Una frase imaginada, produït per Javier Limón; un treball que remet als sons del folklore hispà i llatí des d'un prisma actual i avantguardista. L’actuació, inclosa al programa Escena Jove, ve precedida per una presentació a la Sala Apolo 2 de Barcelona que “ha tingut molt bona acollida”, segons ha destacat el director de La Sala, Àngel Miguel Castejón.
L’endemà, el 28 d’abril, Quim Masferrer arribarà finalment a La Sala per representar Bona Gent, espectacle que es va haver d’ajornar per la irrupció de la pandèmia. L’obra ret homenatge al públic, a qui fa protagonista. Seran els espectadors i espectadores els encarregats d’escriure l’argument d’aquesta experiència, caracteritzada com sempre pel bon humor de Masferrer.
La nostra ciutat, de Thornton Wilder, un text guardonat als anys 30 amb el Pullitzer de Teatre, tornarà a prendre vida sobre l’escenari el 12 de maig de la mà de la companyia del Teatre Lliure, adaptat per Llàtzer Garcia i sota la direcció de Ferran Utzet. Mercè Pons i Rosa Boladeras es posen al capdavant d’aquesta història sobre la vila rural de Grover’s (New Hampshire) i les famílies veïnes Gibbs i Webb. L’obra es presentarà a La Sala després d’un període de residència sol·licitat pel propi Teatre Lliure i que és indicatiu de la creixent confiança de les companyies d’arts escèniques en el teatre municipal.
Dins d’aquesta mateixa dinàmica, també s’assajarà i es podrà veure a La Sala el primer espectacle de Brodas Bros adreçat al públic familiar: Petit break. Aquest muntatge de dansa urbana, dirigit per Lluc Fruitós i amb Berta i Clara Pons com a ballarines, tancarà la programació estable el 26 de maig.
El regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha fet valer la rellevància de La Sala dins el mapa cultural català i la bona tendència que està seguint a nivell de públic. En conjunt, la programació passada va omplir el 70% de l’aforament del teatre i més d’una desena d’espectacles van fer ple o gairebé.
L’edil també ha aprofitat la presentació de la temporada per emfatitzar el pes que hi tenen els i les artistes locals: “La gent de la ciutat està fent bona cultura i s’apropa a l’Ajuntament perquè programi aquesta bona cultura. És un privilegi tenir l’escena catalana i espanyola de qualitat al nostre teatre, però és un privilegi igual o superior comptar amb els nostres rubinencs i rubinenques que fan teatre i del bo”.
Espectacles familiars amb La Xarxa
La programació de La Sala per a aquest semestre inclou l’habitual oferta d’espectacles familiars programats per La Xarxa. Aquesta arrencarà el 18 de febrer amb Sabates vermelles, un espectacle de la companyia Sifó creat i interpretat per Marta Gorchs. A través de la música, la paraula i el gest coneixerem la història d’una nena pobra però lliure que un dia va a partar a una casa benestant on perd l’alegria.
El 17 de març, el Centre de Titelles de Lleida representarà Es ven germà petit, una divertida història sobre l’arribada d’un nou fill a la família i la convivència entre germans, basada en un concte d’Steafan Booner i Marja Meijer.
L’Associació de Ball Esportiu The Community Center portarà a La Sala, el 21 d’abril, Community – The history. La companyia rubinenca explica en aquest muntatge la història d’una parella de joves que volen convertir-se en referents de la dansa amb l’ajuda de la seva comunitat. Es tracta d’un espectacle d’Enric Garcia Valencia i Sandra Torres Moreno.
La programació de La Xarxa inclou igualment Magic Hall, un xou de màgia del també rubinenc Jordi Quimera, que hi actua acompanyat d’Andrea Rey. El 5 de maig, el públic estarà convidat a un viatge per la història de la màgia i per la pròpia carrera artística de Quimera.
Cicle Gaudí
Una temporada més, el Teatre Municipal La Sala segueix sent la seu de les projeccions mensuals del Cicle Gaudí de cinema català. Les pel·lícules confirmades per als propers mesos són: Upon entry (16 de febrer) i El mestre que va prometre el mar (15 de març).
Les entrades per als espectacles de La Sala i per al Cicle Gaudí es poden adquirir ja en línia o a la taquilla del teatre, que obre els dimecres, dijous i divendres, de 17 a 20 h, i els dissabtes de 10 a 13 h (excepte els festius).