Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un total de 25 habitatges d’Els Avets participen en una prova pilot d’autoconsum solar promoguda per l’Ajuntament Després que 10 de les 25 instal·lacions ja estiguin en funcionament, el Consistori treballa ja per estendre aquest model de consum d’energia a la resta d’urbanitzacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Un total de 25 habitatges d’Els Avets participen en una prova pilot d’autoconsum solar promoguda per l’Ajuntament

Després que 10 de les 25 instal·lacions ja estiguin en funcionament, el Consistori treballa ja per estendre aquest model de consum d’energia a la resta d’urbanitzacions

La prova pilot s’ha impulsat amb la col•laboració de l’AV Els Avets (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La prova pilot s’ha impulsat amb la col•laboració de l’AV Els Avets (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament, a través de la unitat Rubí Brilla, ha dut a terme una prova pilot a Els Avets per promoure l’autoconsum solar, una de les solucions en matèria d’energies renovables més atractives actualment per al sector residencial. De les 25 instal·lacions que s’acabaran executant, una desena ja estan en funcionament.

L’augment desmesurat del preu de l’electricitat, juntament amb una regulació favorable, fan de l’autoconsum una eina d’empoderament ciutadà necessària per la transició energètica”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. “Vull destacar la importància d’empoderar la gent, perquè no hi haurà transició energètica si no la fem entre tots i totes”, ha afegit.

En aquest mateix sentit s’ha expressat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz: “Estem treballant amb la indústria, el comerç i el sector residencial per aconseguir una població empoderada [...].A través del coneixement del que estàs produint tens més consciència del que estàs consumint i pots aplicar canvis d’hàbits que et fan més eficient”.

Per aquest motiu, el setembre de 2021, el Consistori va iniciar aquesta prova pilot, en col·laboració amb l’Associació veïnal d’Els Avets. El vicepresident de l’entitat, Martín Páez Quesada, ha comentat que “aquesta idea se’ns va ocórrer a l’Associació de Veïns d’Els Avets i ho vam proposar a l’Ajuntament. Inicialment pensàvem en instal·lacions compartides, però vam veure que no era rentable a causa de la legislació existent. Conjuntament amb l’Ajuntament hem treballat molt per triar quines empreses ens convenien, per negociar els millors preus... Has de tenir aquesta filosofia de cura del medi ambient”.

Amb aquesta iniciativa s’han perseguit dos objectius, a banda d’ajudar el veïnat a reduir les seves factures elèctriques i reduir les emissions de CO2. D’una banda, es pretenia analitzar quina era la preferència del veïnat a l’hora de triar entre fer un autoconsum individual o un autoconsum compartit ─és a dir, desenvolupar instal·lacions per compartir la producció d’energia entre diversos habitatges─. I, de l’altra, estudiar si el fet d’agregar la demanda d’instal·lacions solars properes entre elles era prou atractiu perquè el mercat fotovoltaic oferís la possibilitat a aquells habitatges que ho desitgessin no haver de fer cap inversió i poder retornar el cost de la instal·lació mensualment, amb els propis estalvis que aquesta instal·lació generés.

Dels 25 habitatges que han decidit, a partir d’aquest projecte, apostar per l’autoconsum, tots ells han preferit tenir la seva pròpia instal·lació solar d’autoconsum individual. En aquest sentit, i tot i que dur a terme una instal·lació col·lectiva és més barat que fer-la individual (per economia de mercat), la percepció de facilitat i tranquil·litat que suposa disposar de l’autoconsum individual han prevalgut per sobre del factor econòmic. Segons Medrano Muñoz, també hi ha influït el fet de “no estar en un moment legislatiu madur. Quan la legislació canviï, i esperem que ho faci d’aquí poc, serà possible fer un autoconsum compartit dinàmic, de tal manera que els percentatges puguin ser variables”.

Per tot plegat, l’alcaldessa i el regidor fan una valoració positiva d’aquesta experiència pilot. Segons ha assegurat Ana María Martínez Martínez, “la prova ha complert la seva funció de testeig i, a més, ha aconseguit que 25 veïns i veïnes s’hagin posat d’acord en executar una instal·lació amb un mateix proveïdor, fet que els hi ha permès obtenir un preu molt atractiu”, ha explicat. “A més, la reducció que suposa pel que fa a gasos contaminants és molt rellevant”.

Com la resta de rubinencs i rubinenques que aposten per l’energia solar, aquests veïns i veïnes també es veuran beneficiats d’una bonificació en l’IBI del 50% durant 5 anys.

 

Instal·lacions en marxa

A dia d’avui hi ha 10 instal·lacions ja en funcionament de les 25 que es faran. Això es tradueix en més de 75kWp instal·lats, que equival a 99 MWh/any d’energia verda i a 25 tones de CO2 evitades (l’equivalent a l’emissió de 10 cotxes de gasoil amb una mitjana de consum de 7 litres/100 km transitant 15.000 km/any).

Un cop ja en fase de finalització d’aquesta prova pilot a Els Avets, ens disposem a apropar-nos a la resta d’urbanitzacions per tal de mostrar-los també a aquests veïns i veïnes la capacitat que tenen per estalviar en consum elèctric i per autoproduir la seva pròpia energia”, ha comentat Martínez Martínez. “Els grans canvis necessiten accions a petita escala que van sumant”, ha assegurat.

Així, personal tècnic de la unitat Rubí Brilla visitarà els propers mesos les diferents urbanitzacions amb l’objectiu d’informar i assessorar la ciutadania sobre els avantatges de l’autoconsum solar. “Tenim a l’abast tot un seguit d’ajuts a l’autoconsum. Per això fem una crida perquè tots els rubinencs i rubinenques els aprofitin”, ha conclòs el regidor.

A banda de l’alcaldessa i del responsable de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, a l’acte també hi ha estat present el regidor del servei d’Urbanitzacions, Miguel Ángel Romero Alcalde.

Objectius de Desenvolupament sostenible