Una delegació del Marroc visita Rubí en el marc d’un programa sobre igualtat d’oportunitats entre homes i dones
Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Fons Català de Cooperació amb el suport de diversos ajuntaments catalans, entre ells el de Rubí
Aquest dijous, una delegació marroquina ha visitat Rubí en el marc del programa “Suport a la iniciativa regional d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones Tànger-Tetuan-Alhoceimas”. Es tracta d’un projecte impulsat pel Fons Català de Cooperació amb el suport de diversos ajuntaments catalans, entre ells el de Rubí, que vol promoure la paritat a les zones rurals d’aquesta regió del Marroc.
Aquest programa supramunicipal pretén fer convergir els esforços dels diferents municipis que cooperen amb el Marroc cap a un projecte comú que promogui la cooperació tècnica i tingui en compte el factor del codesenvolupament, implicant també els col·lectius d'origen marroquí residents a Catalunya. I és que, com ha explicat Ali Tabji, conseller del president del Consell Regional de Tànger-Tetuan-Alhoceimas, “hi ha persones d’origen marroquí que fa anys que viuen aquí que desconeixen tots els avenços que s’han fet al Marroc en matèria de drets de la dona”.
L'objectiu general del projecte és contribuir a la millora de les condicions de vida i de la situació socio-econòmica de les joves residents en àmbits rurals, amb l’objectiu de permetre'ls l'assoliment d'un nivell més adaptat de desenvolupament humà. També es vol enfortir les capacitats de les comunes rurals i garantir la creació de les Comissions de Paritat i d'Igualtat d'Oportunitats segons la Llei Municipal del Marroc.
La població que es beneficiarà directament d’aquesta iniciativa són 132.175 noies joves d’entre 10 i 19 anys del conjunt de comunes rurals de la regió de Tànger-Tetuan. També en gaudiran els agents locals de 98 comunes rurals d’aquesta regió (representants dels municipis, tècnics municipals i representants de la societat civil).
Visita tècnica
Aquest dijous, una delegació de tècnics de l’Associació ADELMA (partner del projecte), que té una àmplia experiència en democràcia participativa, desenvolupament territorial i aproximació de gènere, acompanyats del conseller del president del Consell Regional de Tànger-Tetuan-Alhoceimas, ha visitat Rubí.
En el marc de la trobada, els assistents han conegut quina feina es fa a Rubí en matèria de polítiques d’igualtat, fent especial èmfasi en la sensibilització entre els més joves, i han compartit un espai amb membres de la comunitat marroquina de Rubí.
Durant la reunió, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha comentat que el Ple de l’Ajuntament va aprovar al febrer el Pla director de cooperació al desenvolupament, que ordena les polítiques municipals de cooperació i solidaritat per al període 2018-2020. “Aquest Pla contempla establir cooperació directa i tècnica entre diferents països i un d’ells és el Marroc, on s’estan establint unes polítiques de gènere que ens interessa conèixer, atès que a Rubí tenim molta població immigrada d’aquest país”. Avui, la delegació ha visitat el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) i ha conegut el protocol d’assetjament intern del consistori, entre d’altres.
García també ha explicat que, des de l’Ajuntament, s’ha detectat que són molt poques les dones marroquines que s’adrecen al servei de la Dona, una situació que, segons la regidora, cal capgirar: “Pensem que cal millorar l’apropament a aquest col·lectiu. Tot i que és cert que estem treballant molt amb la població jove, i això fa que reverteixi a les famílies i que els drets de les dones es vagin coneixent entre la població d’origen marroquí, encara hem de realitzar més accions de sensibilització”.
L’Ajuntament de Rubí ha fet diferents aportacions econòmiques al programa “Suport a la iniciativa regional d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones Tànger-Tetuan-Alhoceimas”, sumant un total de 59.312,13 euros entre els anys 2012 i 2014.